Önműködő szuperkomputerek hekkelték egymást Vegasban

Hajmeresztő expó, vagy ízelítő a jövőből? A kormány betiltott egy radarhekkelésről szóló előadást. Az önműködő szuperkomputerek pedig 2 millió dolláros díj fejében támadták egymást.

Idén 22 ezer hekker gyűlt össze a kiberbiztonsági szakma éves dzsemboriján, a DefConon Las Vegasban. Sokarcú, multifunkciós expó ez. A kormányzati hatóságok képviselői éppúgy képviseltetik egymást, mint a hekkerek. Van, aki vásárolni jön kibertámadásra vagy kibervédelemre szolgáló eszközöket, van, aki a saját kiberbiztonsági szolgáltatásait és termékeit értékesíti, van, aki egyszerűen updételni akarja a tudását.

A tudás javarészét azonban nem feltétlenül az előadásokból lehet – vagy érdemes – megszerezni. Sok hekker kihagyja ezeket, mert később úgyis hozzáférhetőek online, s inkább egyenesen azon „faluk” felé veszik az irányt, ahol hekkelési trükköket tanítanak.

Ha valaki laikusként besétál, tudnia kell, hogy ez az a hely az egész földkerekségen, ahol semmiképpen sem szabad használni a wifit. Mert seperc alatt betörnek a gépébe, és eltulajdonítják mindenféle adatát. Van is a helyszínen egy „birkák fala”, melyen valós időben mutatják, hogy milyen felhasználóneveket, jelszavakat és más infókat szereztek meg éppen a körzetben zajló, nem kellőképpen védett webes adatforgalomból.

Van olyan hekker, aki azzal brillírozik, hány másodperc alatt tud betörni egy laptop segítségével a kiállított autó vezérlőrendszerébe, és kinyitni a zárat anélkül hogy egy ujjal hozzáérne a járgányhoz. Mert ugye a gépjárművek is most már konnektált, hálózati eszközök az IoT, vagyis a dolgok internete szép új világában. A CANBadger névre hallgató eszköz pont az autóhekkelésben segít, és csak 25 dollárt kóstál.

A DefCon és a Black Hat USA nevű biztonsági konferencia egyszerre zajlik, mindkettőt a The Dark Tangent művésznévre hallgató Jeff Moss alapította, előbbit 1993-ban, utóbbit 1997-ben.

Megy ám az önmitologizálás. Képregényfigurákkal.
Kép: defcon.org

A DefCon egyébként nemcsak hitech hekkelésről szól. Van benne olyan „falu”, ahol egyszerű zár- és lakatfeltörést tanítanak. Igen, az ősrégi módszert a digitális világ előtti analóg érából. Aki csak félig-meddig akar visszamenni a múltba, az 80-as évekbeli komputereken játszhat.

Fehér, szürke és fekete hekkerek

A Black Haten képzéseket is tartanak. A hangsúly az információbiztonságon van, és javarészt profik a résztvevők. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Ide „csak” 15 ezer ember jön el. Ők az úgynevezett fehér kalapos hekkerek, akik védik az információkat a támadóktól.

A birkák fala
Fotó: defcon.org

Persze mindennap akadt valami parti a céges szponzorok jóvoltából, akik ingyen piát is biztosítottak. Délután 5-re már mindenkin lehetett látni, hogy nem az elhangzó dolgokon jár az esze, és inkább már menne bulizni. Volt James Bond-témára szőtt buli – természetesen aranyra festett hölgyeményekkel – meg miegymás. Az informális atmoszféra az előadásokba is beszűrődik. Az egyik versenyen két dolgot is díjaztak: hogy a kvízre mennyi jó választ adnak a versenyzők, és hogy az alulöltözött hölgyek által felszolgált sörből mennyit tudnak felhörpinteni a játékosok.

Az igazán rosszindulatú, fekete hekkerek nem nagyon teszik be a lábukat a DefConra, mert az tele van az FBI meg az NSA képviselőivel. (A DefCon-résztvevők egyik szórakozása, hogy odamennek az ilyen emberekhez, és szelfiznek velük, majd elmondják mindenkinek: „I spotted the Fed”.)

Inkább a fehér hekkerek jönnek akiknek az a célja, hogy kiszűrjék, megtalálják a kiberbiztonsági hibákat. A szürkék is beteszik a lábukat, nekik már ingatagabb az erkölcsi érzékük.

Mivel a DefConra több tízezren látogatnak el minden évben, így óriási sorokban kell várakozni, az ember tehát könnyedén elcseveghet hekkertársával, aki éppen mellette dekkol a sorban. A DefCon vegyes népet megmozgató kiállítás, a beugró 240 dollár.

Ők vajon feketék, szürkék vagy fehérek?
Fotó: Wikipedia

Volt előadás arról, hogyan lehet meghekkelni a Tesla szenzorjait. A légiirányító és ütközéselhárító rendszerek megzavarásának módjairól szóló előadást viszont az utolsó pillanatban lemondták. Vajon miért?! A Business Insider tudósítója szerint azt pletykálták, hogy a kormány egy cease-and-desist levelet juttatott el az előadónak, Sebastian Westerholdnak. Ez annyit tesz, hogy megfenyegetik az embert azzal, tevékenysége illegális, azonnal szüntesse be, különben jogi következményei lesznek (pl. letartóztatás és vádemelés). Sem a DefCon, sem Westerhold nem kommentálta az esetet.

Az idei DefCon résztvevői történelmi eseménynek is tanúi lehettek: az amerikai hadsereg égisze alatt működő DARPA -mely annak idején létrehozta az internet elődjét, a Darpanetet- szponzorálta a Cyber Grand Challenge-et, amelyen 7 önműködő szuperkomputer kelt versenyre. Persze hekkelésben. Egyrészt vírusokat kerestek szoftverekben – bármilyen emberi input nélkül –, másrészt a többi szuperkomputert próbálták támadni. Nem csoda, hogy a Business Insidernek egy hekker azt nyilatkozta, 15 éve az ilyesmit még sci-fi utópiának tekintették az emberek. Ma valóság.

A győztes team a ForAllSecure lett a Mayhem (Zűrzavar) nevű rendszerrel, mely hamarabb képes vírust találni egy fájlban, mielőtt az ember meg tudná nyitni azt. A fejlesztés kapta a 2 millió dolláros díjat.

Forrás: Business Insider

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo