Nem a munkahelyen, de dolgozunk

Egyre gyakrabban intézik privát ügyeiket irodájukból a dolgozók egy friss felmérés szerint, viszont ezzel párhuzamosan jelentősen megnőtt a munkaidőn kívüli munkával töltött órák száma is. Ugyanakkor egyre többen képesek kijátszani a biztonsági előírásokat, valóságos beépített hackerként veszélyeztetve a céges adatokat.

A Samsung nemrégiben elvégzett People-Inspired Security kutatása során megkérdezett 4500 európai munkavállaló 75 százaléka intézi személyes ügyeit munkaidőben, és körülbelül ugyanennyien munkaidőn kívül végzik el irodai teendőiket. Érdekesség, hogy a munkavállalók közel fele szerint azáltal, hogy megválaszthatják, mikorra essenek a munkaórák, nem csak sokkal több feladat elvégzésére képesek egy adott időn belül, de a személyes teendőket is hatékonyabban tudják elintézni.

Magánlevelezés vagy fontos munka? Ki tudja.
Kép:flickr

A magánéletnek és a munkának ezt a fajta összemosódását egyértelműen a hordozható elektronikus eszközök és az ahhoz kapcsolódó alkalmazások tették lehetővé: egy átlagos munkavállaló okostelefonján például 10 személyes és 8 munkához köthető applikáció található. Így gyakorlatilag a munkahelyi és személyes telefon fogalma is összemosódott. A válaszadók közel fele saját telefonját munkahelyi feladatok elvégzésére is használja, cserébe pedig egy részük személyes ügyeit céges telefonról intézi. Ez is jelzi, hogy az összemosódás nem egyértelmű, és bár egy stresszmentesebb élethez járulhat hozzá, komoly IT biztonsági kérdéseket is felvet.

Van 6 tanácsunk, hogy biztonságosabb legyen a saját eszközök használata a munkahelyen.

Összefolyik a munka és a magánélet
  • Több, mint a válaszadók egyharmada szerint produktívabban telnek a mindennapok így, hogy egy készülékről intézhetőek mind a munkahelyi, mind a magánjellegű ügyek.
  • Tízből hárman úgy gondolják, hogy még soha ilyen szinten nem folyt egybe magán és céges életük.
  • Azon válaszadók 70 százaléka, akik magánügyeket intéznek munkaidőben saját bevallásuk szerint átlagosan akár napi fél órát töltenek számlák befizetésével vagy banki ügyeik rendezésével.
  • Akik viszont szabadidejükben dolgoznak napi 45 percet is eltöltenek céges ügyek intézésével, jellemzően a reggeli órákban.
  • Az olaszok leginkább hajlamosak arra, hogy magán- és munkahelyi életüket összemossák: 90 százalékuk szokott munkaidőben privát ügyeket intézni, 86 százalékuk pedig munkaidőn kívül is dolgozik.
A beépített hackerek kora

A tanulmány bevezeti a „beépített hackerek” fogalmát, amely alatt olyan informatikában jártas munkavállalókat ért, akik bármilyen technológiát képesek alkalmazni, teljesen ignorálva a munkahelyi előírásokat, csak hogy egy munkát elvégezzenek. A számok is igazolják, hogy a megkérdezettek több mint negyede használta már saját készülékét arra, hogy egy, a cégük által blokkolt oldalhoz hozzáférjen, és azon keresztül dolgozzon.

Dr. Dimitros Tsivrikos, a University College London üzleti és fogyasztói szokások pszichológusa a kutatás kapcsán elmondta, hogy „miként az emberek kreativitásukat használják a mindennapi helyzetek megoldására, úgy a munka világában a technológia ad erre lehetőséget. A smart technológiákon szocializálódott fiatalabb generáció tagjai egyfajta velük született digitális intelligenciával rendelkeznek, így ők önkéntelenül is alakítják és fejlesztik ezeket az IT trendeket."

Egyén ihlette biztonság

A felmérés arra a tényre is rávilágított, miszerint az európai irodisták nagy része egyáltalán nincs tisztában a hordozható készülékek és az IT biztonság közötti összefüggésekkel. A megkérdezettek 29 százaléka használja úgy saját készülékét, hogy nem tudja, vagy nem érdekli, hogy mik az arra vonatkozó céges előírások. A kutatásban résztvevők 55 százaléka nem is tudja, hogy cégének van-e mobilbiztonsági előírása, ha pedig van, és tud róla, akkor vagy nincs tisztában annak tartalmával, vagy szándékosan figyelmen kívül hagyja.

Úgy tűnik, hogy most nagyobb igény jelentkezik a biztonságos adathasználat módszereinek tisztázására, valamint a céges és privát adatok módszeres elkülönítésére, mint eddig bármikor.

A kutatás egyik meglepően pozitív eredménye, hogy az IT biztonsággal kapcsolatos tudatosság magasabb szinten áll, mint egy éve, a válaszadók 95 százaléka pedig már tett lépéseket is a biztonságos adatkezelés érdekében. A munkavállalók digitális készségeinek fejlesztése az egyén érdekében is áll: minél jobban és biztonságosabban tudja kihasználni a hordozható eszközök által kínált lehetőségeket, annál szabadabban végezheti mind munkahelyi, mind privát teendőit. Ez pedig, ahogy a kutatás is kimutatja, egy stresszmentesebb életet eredményezhet.

 

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo