hirdetés

Miért nem halnak ki a régi technológiák?

Állandó piaci rés, ami kiaknázható vagy múló hóbort a tech-nosztalgia? Meg vagyunk róla győződve, hogy az új technológiák kiváltják és megszüntetik a régieket. De ez nem minden esetben van így. A zenei antikváriumokban jól megy a bakelitlemezek forgalma. Nemcsak Budapesten, hanem világszerte. És nemcsak ez az egyetlen régi technológia, ami divatját éli manapság.
hirdetés

Celluloidfilm

A Kodak 2012 januárjában csődvédelmet kért. Rossz stratégiai döntéseivel a menedzsment nem ismerte fel, hogy a celluloidfilm-alapú fényképezést le fogja hagyni a digitális kamerák térnyerése, és a növekvő könnyedség, amellyel az emberek küldeni, csatolni, megosztani tudnak online felületeken digitális képfájlokat.

Azt hinnénk, hogy a régifajta fényképezés már rég kimúlt, de 2012-ben is 35 millió tekercsnyi filmet adtak el az USA-ban. (2011-ben 20 milliót, vagyis növekedés mutatkozott.) Ami a mozgóképet illeti, Christopher Nolan és néhányan még kampányolnak, hogy a Kodak ne haljon meg, s a 35 milliméteres filmek, valamint az előhívásukra szolgáló laboratóriumok továbbra is létezzenek, hiszen Hollywood már nagyjából-egészében átállt a digitális filmezésre - ahogy az egész világ filmgyártása is.

Celluloid - Fotó: flickr

Polaroid

Az Instagram egy dolog. De az instant fotó varázsa és intimitása, - és, hogy csak egy van belőle - egy külön dolog. A Polaroid kétszer menekült csődvédelem alá a digitális kamerák korában, de mindig túlélte. Furcsa módon a cég legújabb célközönsége a mai tizenévesek. Akik életükben már alig láttak filmtekerccsel működő fényképezőképet.

Miért kell hát nekik a Polaroid? Mert szeretik, hogy ezeknél a kameráknál nem kell a kidolgozásra várni, s mivel imádnak meztelen fotókat készíteni magukról vagy szeretőjükről, nagy érv a Polaroid mellett, hogy a fotóból csak egy készül. S ők dönthetik el, azt kinek adják. (Esetleg saját maguknál tartják.) Túl okosak már ahhoz, hogy ne számoljanak azzal, az okostelefonjukat meghekkelheti bárki, s akkor közkézre kerülnek a kellemetlen szelfik.

Fotó: flickr

Bakelitlemez

Ezt is a fiatalok szeretik. Pedig sokan úgy mennek be a lemezboltba, hogy azt sem tudják, hová kell tenni a tűt a lemezen! (Ez nem urbánus legenda, a The New York Times újságírója Los Angeles Venice negyedének egy divatos, felkapott utcájában lévő lemezbolt tulajdonosát idézi, ő tapasztalta ezt.) Az Egyesült Államokban 13 millió LP-t értékesítettek. 25 éve nem adtak el ennyit egy évben!

Nyomtatott könyvek

Miért romlik el minden kütyü?
Miért nem működnek a ma gyártott eszközök a végtelenségig, mint a nagymama Rakéta porszívója? Szakértőnk segítségével cáfoljuk a népszerű összeesküvés-elméleteket a gyártók manipulációiról, és a valós okok nyomába eredünk.
Nekik is van alternatívájuk ugye, az e-book-készülékek formájában. Ám csak Amerikában 571 millió könyvet adtak el 2014-ben. 55 millió újság még mindig nyomtatott formában landol a családi házak bejárati ajtajánál vagy a postaládákban.

Mik a retrotech-reneszánszok okai? Van akinek az ismerős forma az indok. Régen is lapozgatni szerette a napilapot, ma is. Van akinek az újdonság érzete. Sosem látott otthon bakelitlemezt, most viszont hallhatja, miként szól. Van akinek a nosztalgia. Egy ideje nem látott már fényképet (az az ifjúkorára emlékezteti), most végre ismét szeretne hódolni a hagyományos fényképezésnek.

És ha azt hinnénk, hogy csak a kreatív művészeti ágakra és a tartalomhordozó termékekre érvényes mindez, az adathordozóknál éppúgy megfigyelhető az "old tech"-mánia.

Amerikában például több tízmillióan vannak, akiknek még mindig van vonalas telefonelőfizetése. A pendrive-okat is sokan használják még, hiába van itt helyettük az immár terrás mennyiségtartományokba lépett külső merevlemez vagy éppen a felhőalapú adattárolás.

Betű betű hátán - Fotó: flickr

És bár nagy az okostelelefonok keletje, sokan még mindig használnak lenyitós-kinyitós telefont (úgynevezett flip phonet). Köztük van Anna Wintour, Bill de Blasio New York-i polgármester, Iggy Pop és Rihanna is. Még a személyhívók (pagers) sem haltak ki egészen. És akkor még szót sem ejtettünk azokról a termékekről, amelyeknél mindig is nagy értéke volt az "antik" daraboknak. Ilyenek az autók. Vannak olyan régi autók, amik ma ötször többet érnek, mint vásárlásuk idején - megcáfolva azt az amerikai mondást, hogy "amint elhajtasz az autókereskedésből a kocsiddal, máris csökkent az értéke."

Egy nap 2036-ban
Húsz éven belül életünket alapvetően átalakítja majd a technológiai fejlődés: hogy milyen alaposan, azt csak akkor értjük meg, ha belepillantunk a húsz évvel későbbi jövőbe. Huber Krisztián, az Okos Jövő Innovációs Klaszter társelnökének segítségével belepillantunk a jósgömbbe.
hirdetés

Véleményvezér

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.
Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Különös hangfelvételt hozott nyilvánosságra Hadházy Ákos független képviselő, aki azt jósolja, nem sok minden változik a magyar végrehajtás korrupt gyakorlatában.
Már ezt a terméket is inkább Romániában vegyük

Már ezt a terméket is inkább Romániában vegyük

Olcsóbb a hagyma a szomszédban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo