hirdetés

Már sms-ben is átvernek a csalók - ez a módszerük

Egyre kifinomultabb módszerekkel fosztják ki áldozataikat a csalók. A világjárvány kezdete óta a kibercsalások hatalmas mértékben kiterjedtek. Ezek a csalók ma már az összes jelentős közösségi média platformon vagy akár közvetlen üzeneteken keresztül  is célba veszik az embereket, és nem korlátozzák magukat kriptovalutákra, hanem kiaknázzák az aranyat és más valutaformákat, vagy egyéb kereskedési értékeket is. “A legteljesebb mértékben kihasználják a lehetőségeket, szó szerint” mondta Sean Gallagher, a Sophos vezető fenyegetéskutatója.

hirdetés

A Sophos elemzése két kiterjedt, jelenleg is működő “pig butchering” vagy “sha zhu pan” körről szól (ezek komplex és hosszan tartó pénzügyi átverések, amelyek az áldozatoknak több ezer dollárba is kerülhetnek), amelyeket Ázsiából irányítanak a csalók. Az egyik, hongkongi székhelyű kör egy hamis aranykereskedő piaccal bír, míg a másik, kambodzsai székhelyű kör a kínai szervezett bűnözéshez kötődik és mindössze egy hónap alatt 500 ezer dollár értékű kriptovalutát hozott a csalóknak. Mindkét átverés során a Sophos vezető fenyegetéskutatóját, Sean Gallaghert vették célba Twitteren és szöveges üzeneteken keresztül, nem pedig társkereső appok használata során, amely a hagyományos módszer az áldozatok felkutatására és célba vételére.

Nagyon kell vigyázni (Fotó: Depositphotos)
Nagyon kell vigyázni (Fotó: Depositphotos)

“Két éve követjük és részletezzük a CryptoRom nevű ‘pig butchering’ átverések csoportját. A ’pig butchering’ ezen része romantika-alapú csalikra épít, ahol a csalók társkereső appokon keresztül keresik meg a potenciális áldozatokat, majd arra kérik őket, hogy fektessenek be hamis kriptokereskedelmi alkalmazásokba. Ám a CryptoRom valójában csak a jéghegy csúcsa. A világjárvány kezdete óta a kibercsalások e típusa hatalmas mértékben kiterjedt. Ezek a csalók ma már az összes jelentős közösségi média platformon vagy akár közvetlen üzeneteken keresztül  is célba veszik az embereket, és nem korlátozzák magukat kriptovalutákra, hanem kiaknázzák az aranyat és más valutaformákat, vagy egyéb kereskedési értékeket is.

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo