hirdetés

Már rég a mesterséges intelligencia mögött kullogunk

Korunk egyik legizgalmasabb kérdése a mesterséges intelligencia, amely forradalmasíthatja a gazdaságot és mindennapi életünket is. Általában az emberi intelligenciához viszonyítjuk – pedig nem kevés tekintetben az emberi agyat már messze maga mögött hagyta...
hirdetés

 

Egyre több robot jelenik meg, nemcsak az iparban, lassan a boltokban, a közlekedésben, sőt, lakásainkban is. Még egy évtized talán, és szinte mindenütt találkozunk majd velük. Mégis, sokan máig tévesen ítélik meg a mesterséges intelligenciát – azt az emberihez hasonlítják, úgy vélik: a robotokkal olyan technológiát kell teremteni, amely az emberi agyhoz hasonlóan gondolkozik.

Ez bizony nagyfokú egyszerűsítés – akár emberi, akár gépi intelligenciát nem lehet egy skálán jobbnak vagy rosszabbnak értékelni. Vannak emberek, akiknek kiemelkedő a memóriájuk, másoknak a logikai érzéke kitűnő, vannak, akik érzelmi képességükben egyedülállóak, vagy szemük, hallásuk kivételes.

Hasonlóan a mesterséges intelligenciának is lehetnek erősségei és gyengeségei. De főként: miért gondolnánk arra, hogy utolérjük az emberi intelligenciát, amikor a mesterséges hamarosan maga mögött hagyja? Tud ember egy szövegbekezdést a másodperc tört része alatt 300 nyelvre lefordítani? Képes-e arra, hogy járművével a forgalomban haladva folyamatosan elemezze azt, és kiválassza az optimális utat?

A mesterséges intelligenciát alkalmazó gépek egyre több területen hagyják maguk mögött az emberi agyat. Elsősorban azok, amelyek nagy mennyiségű adatot dolgoznak fel. Ebből eredően a jövőt várhatóan az jelenti, hogy a rendszereket

A vád tanúja – a mesterséges intelligencia ítéletei
Egy Reed Lawlor nevű amerikai ügyvéd már 1963-ban megjósolta, hogy a számítógép pár éven belül nagy segítséget fog jelenteni a jogászoknak. Napjainkban már szinte ítélkezni is tud.
adott területeken való alkalmazásra fejlesztik, olyan gyors algoritmusokkal, amelyek egyre nagyobb mennyiségű betáplált adat gyors felhasználására képesek.

Ennek egyik előfutára például a Google, amely páratlan adattárából a sok tízmillió használónál képes egyénre szabva mozgatni a hirdetéseket, tartalmakat. (Medium)

hirdetés

Véleményvezér

Laikusok döntöttek Donald Trump peréről

Laikusok döntöttek Donald Trump peréről

Donald Trump az első egykori elnök az Egyesült Államok történelmében, aki ellen vádat emeltek bűncselekmény miatt.
Jó-e nekünk, hogy Finnország csatlakozik a NATO-hoz?

Jó-e nekünk, hogy Finnország csatlakozik a NATO-hoz?

A magyar után a török parlament is jóváhagyta Finnország NATO-csatlakozását.
Lista, mi minden élelmiszert, napi cikket lehet olcsóbban venni Ausztriában

Lista, mi minden élelmiszert, napi cikket lehet olcsóbban venni Ausztriában

Múlt év nyarán jeleztük először, hogy mennyi mindent lehet olcsóbban kapni egy osztrák élelmiszerboltban, mint nálunk.
A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

Már több évtizede ígérik politikusaink, hogy nemsokára utolérjük Ausztriát. Nincs sok remény.
Már a katasztrófaturizmus sem a régi

Már a katasztrófaturizmus sem a régi

A népirtások helyszínei nagy kedvencek a katasztrófaturisták célpontjainak listáján.
Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo