hirdetés

Komoly elvárás nehezedik az európai vállalkozások vezetőire

Az európai cégek nagy része nem mérte még fel, hogy a digitális megoldások hogyan segíthetik a fenntarthatóságot. A vezetőknek csak egyharmada tekinti a technológiát a fenntarthatóbb üzleti gyakorlatok elősegítőjének, annak ellenére, hogy az ESG-célokhoz kapcsolódó elvárások egyre nagyobbak.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A Ricoh Europe új kutatása szerint az európai szervezetek többsége (56 százalék) nehezen tud beruházni a környezeti fenntarthatóságba, mivel más üzleti igényeket sürgetőbbnek tartanak. A vállalkozások továbbra is finanszírozzák a digitális átalakulást, 67 százalékuk növeli vagy fenntartja az erre a területre fordított befektetések szintjét, de a legtöbbjük nem látja, hogy a technológia fejlesztése hogyan járhat pozitív ESG eredményekkel is.

Érzik a kényszert

Az Opinion Matters által végzett kutatásban 1500 döntéshozót kérdeztek meg Európa-szerte. Az üzleti vezetők több mint kétharmada (67 százalék) úgy véli, hogy a vállalatoknak kötelességük proaktívan reagálni az olyan globális kihívásokra, mint például az éghajlatváltozás. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy az európai vállalkozások érzik a befektetők, az ügyfelek és a kormányok elvárásait, hogy a világjárvány nyomán javítsák környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) teljesítményüket.

(Fotó: Pixabay)

A Ricoh Europe által végzett további kutatás szerint a munkavállalók 60 százaléka elvárja, hogy munkáltatója szerepet vállaljon a társadalmi problémák megoldásában. Eközben az Európai Unió egy sor szabályozással és kezdeményezéssel - például az európai Green Deal megállapodással és a vállalati fenntarthatósági jelentésről szóló irányelvvel (Corporate Sustainability Reporting Directive) - az élen jár a globális törekvésekben, amelyek az 500 főnél több alkalmazottat foglalkoztató vállalatokat kötelezik nem csak pénzügyi, hanem az ESG-khez kapcsolódó információik közzétételére is. Annak ellenére, hogy a vezetők tudatában vannak annak, hogy többet kell tenniük, a szervezeteknek csak 24 százaléka növelte a fenntarthatósági beruházásokat a világjárvány idején, ami rávilágít a kihívásokkal teli üzleti környezetre, amelyben jelenleg működnek.

Nem hisznek a digitális átállásban 

A digitális átalakulás segíthet a szervezeteknek az ESG-teljesítményük javításában, valamint a hatékony méréshez szükséges adatok összegyűjtésében. A vezetőknek azonban csak 34 százaléka látja úgy, hogy a technológia elősegíti a fenntarthatóbb üzleti gyakorlatokat. A többség (71 százalék) nem hisz abban, hogy a digitális átalakulás segíthet a vállalat hosszú távú fenntarthatósági céljainak elérésében. Valójában a vezetők az IT-infrastruktúra fejlesztését tartják a legkevésbé hasznos módszernek arra, hogy a vállalat hosszú távon csökkentse a környezetre gyakorolt hatását.

A szervezetek közel fele azonban bevezette a felhőtechnológiát (45 százalék), a hibrid munkavégzést (45 százalék) és a big data (42 százalék) megoldásokat - ezek mindegyike javítja az energiahatékonyságot, hatékonyabban rögzíti és nyomon követhetővé teszi az ESG-jelentések szempontjából releváns adatokat, és segíti a vállalatokat a globális szintű kérdésekben való együttműködésben.

David Mills, a Ricoh Europe CEO-ja szerint: "Bár a vállalkozások tudják, hogy többet kell tenniük az ESG-teljesítmény és a jelentéstétel javítása érdekében, az ehhez szükséges erőforrások biztosítása nehezebb, mint valaha. Mivel számos új jogszabályi követelmény még csak tervezet formájában létezik, nehéz kikövetkeztetni, hogy milyen beruházásokat kell végrehajtani. Fontos megjegyezni, hogy az üzleti siker és az ESG-siker nem zárja ki egymást. A digitális átalakulás az egyik olyan terület, amelybe a vezetők bátran fektessenek be, mivel sok átfedés van az üzleti és az ESG eredmények között. Nemcsak a működési hatékonyság és a környezeti eredmények javítását segítik elő ezek a lépések, hanem az üzlet jövőbiztosítását is. Végső soron pedig növelik az adatgyűjtési- és elemzési kapacitást, ami létfontosságú lesz az új jelentéstételi követelmények életbe lépése után.

 

hirdetés

Véleményvezér

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo