Jogsértés esetén sem adhatók ki a személyes adatok

Az internetszolgáltató nem kötelezhető arra, hogy az érintett hozzájárulása nélkül a rá vonatkozó személyes adatokat adjon ki, még akkor sem, ha az érintett szerzői jogsértést követett el. A Kúria az adatvédelmi előírások elsődlegessége mellett tette le a voksát a jogosulatlan filmletöltő és a forgalmazó vitájában.

 

A jogesetben a felperes egy olyan külföldi székhelyű cég volt, amely filmek gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. Amikor tudomására jutott, hogy fájlcserélők segítségével jogosulatlanul töltik le, majd jogosulatlanul osztják meg az általa forgalmazott és egyébként a szerzői jog által oltalmazott filmeket, határozott lépésre szánta el magát a felhasználók adatainak megszerzése érdekében.

A forgalmazó megbízott cége útján hozzájutott a felhasználók IP címéhez – már az is érdekes kérdés, hogy hogyan szerezhette meg az IP címeket, hiszen azok a legtöbb esetben szintén személyes adatnak minősülnek – majd az internetszolgáltatóhoz fordult a felhasználók adatait kérve. A forgalmazó azonban ezen a ponton akadályba ütközött, mert az alperesként eljáró internetszolgáltató megtagadta az IP-címekhez tartozó felhasználók adatainak kiadását.

Kép: Pixabay

Az alperes (internetszolgáltató) az általa nyújtott szolgáltatás révén az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló törvény hatálya alá tartozott. Védekezését a hivatkozott jogszabály azon rendelkezésére alapozta, amely kimondja:

a szolgáltatás igénybevételével kapcsolatos adatok nem kapcsolhatók össze az igénybe vevő azonosító adataival és annak hozzájárulása nélkül nem adhatók át harmadik személy számára.
A felperes érvelése azon alapult, hogy a szerzői jogról szóló törvény lehetővé teszi, hogy jogsértés esetén a szerző adatszolgáltatást követeljen, s nem csupán a jogsértőtől, hanem akár a forgalmazásban, teljesítésben résztvevőktől, tehát az internetszolgáltatótól is. Emellett arra is hivatkozott, hogy a szolgáltatást igénybe vevők az általános szerződési feltételek elfogadásával hozzájárultak ahhoz, hogy az ügy alperese az adataikat kezelje.

Vajon a szerzői jogi törvény adatszolgáltatásra vonatkozó kötelezettsége jelent-e speciális rendelkezést az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló törvény adatvédelmi szabályaihoz képest?

A személyes adatok védelme lett perdöntő

A Kúria ebben az esetben az adatvédelmi előírások elsődlegessége mellett tette le a voksát. Döntése szerint az internetszolgáltató nem kötelezhető arra, hogy az érintett hozzájárulása nélkül az érintettre vonatkozó személyes adatokat adjon ki még akkor sem, ha az szerzői jogsértést követett el.

Oszd meg (a fájlokat), és uralkodj!
Napjainkra az információ számít az egyik legfontosabb erőforrásnak. Az a vállalat szerez versenyelőnyt, amelyik jobban tudja az adatokat hasznosítani, tárolni és kezelni, illetve megosztani az illetékesekkel és megvédeni az illetéktelenektől.
A fenti ítélet alapján azonban senkit sem biztatnánk arra, hogy illegális fájlcserélők útján szerezze be a hétvégi családi mozizáshoz a filmet. Már csak azért sem, mert a felperes által is hivatkozott elektronikus hírközlési törvény alapján az elektronikus hírközlési szolgáltató – az adatkérésre külön törvény szerint jogosult nyomozó hatóság, ügyészség, bíróság, valamint nemzetbiztonsági szolgálat törvényben meghatározott feladatai ellátásának biztosítása céljából – kérelemre köteles átadni, vagy hozzáférhetővé tenni az elektronikus hírközlési szolgáltatónál rendelkezésre álló, a törvény alapján kezelhető adatokat.

A jelenlegi szabályozás és a személyes adatok védelmét még inkább előtérbe helyező 2018 májusától életbe lépő európai adatvédelmi rendelet mellett is van és lesz végső soron lehetőség arra, hogy a kívánt adatokhoz a hatóság – vagy rajta keresztül a szerzői jogok sérelmét elszenvedő szolgáltató – hozzájusson.

(Forrás: RSM blog)

Véleményvezér

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo