hirdetés

Hogyan spóroljunk adatot?

Az internet szakadatlan fejlődése máris elért arra a pontra, hogy lemodellezze az emberiség fejlődését, legalábbis abban az értelemben, hogy az erőforrások tekintetében hamarosan eléri a határait. Az adatmennyiség exponenciális növekedésével nem tudnak lépést tartani a gyártók, így néhány éven belül a felhő alapú tárolók árainak robbanásszerű növekedésére számíthatunk.
hirdetés

Fizikai korlátai vannak a hagyományos adattárolásnak - Kép: Pixabay

A probléma hamarosan már nem a nagy adatmennyiség kezelése lesz, hanem hogy hogyan tartsuk optimálisan alacsonyan a munkánkhoz szükséges adatmennyiséget. A mobilitás és a felhő alapú megoldások mellett a számítástechnika egyik legtöbbet hangoztatott kifejezése az utóbbi években a big data, vagyis a felhalmozódó hatalmas adatmennyiség. Ennek alapos kielemzése üzleti előnyhöz juttathatja azokat, akik ügyesen használják ki az adódó lehetőséget. Miközben szakemberek ezrei dolgoznak a megoldáson, hogyan lehetne minél értékesebb információkat kinyerni a hatalmas adatbázisokból, egy alapvető és nagyon riasztó mellékhatással nem számolnak: az erőforrások szűkösségével. (De például vállalatirányítási (ERP) rendszerből se számítsunk ingyenebédre.)

A big data szorításában

1. Töröljünk!

A szükségtelen, nem használt fájlok eltüntetése vonzó megoldás, pont úgy, mint amikor tavaszi nagytakarításkor kisöprünk mindent a pince zugaiból. De ki dönti el, mely adat hasznos, és melyik nem? A kor önmagában nem indok semmire, hiszen a régi adatok elemzése néha fontosabb, mint az újaké. Ehhez azonban nagyfokú adatbázis-elemzési képesség szükségeltetik, rengeteg idő és tárhely az új adatoknak: el is érkeztünk a big data világába.

2. Tüntessük el a felesleges duplikációt!

Egyes cégek algoritmusokat próbálnak kitalálni erre, ám itt is komoly kihívás eldönteni, melyik adat fontos, és melyik nem. Biztonságos, ha van a legfontosabb adatokból valahol egy másolat, másrészt az olyan fájlok esetében, amelyeknél fontos a verziókövetés, nyilvánvalóan meg kell tartani az elődjeiket is.

3. Jön a biológiai információtárolás?

A legújabb kutatások az emberi DNS információtároló kapacitását vizsgálják. Bár nagyon vonzónak tűnhet, hogy egyetlen köbmilliméter DNS 5,5 millió petabit adatot képes tárolni, még messze az idő, hogy a bőrünk alatt is információ legyen: egyetlen megabájt beírása számítások szerint mintegy 12 400 dollárba kerül, visszanyerni az információnkat pedig megánként 200 dollárért lehet.

Felhős a jövő
A felhő alapú számítástechnika ugyan csak nemrég robbant be a köztudatba, sokak számára azonban máris nélkülözhetetlen eszköz a mindennapokban. De hiába az újdonság ereje, a 21. században minden elképesztő sebességgel fejlődik. Érdemes máris feltenni a kérdést, milyen is lesz majd a nem túl távoli jövő felhője?
A nagy árrobbanás előtt érdemes rákészülni fejben és lélekben az adatokkal való spórolásra.

Időről időre vizsgáljuk felül a saját és céges mappáinkat, tisztogassuk ki őket, a valóban felesleges fájloktól szabaduljunk meg. Végezzük ezt el a levelesládáinkban is.

Igyekezzünk egy helyen tartani a fontos fájlokat, és a biztonsági mentést helyezzük felhőbe. Egyes megoldások automatikusan frissítik a mappába helyezett fájlokat, így a változtatásait rögtön figyelemmel tudják kísérni a munkatársaink is.

Tömörítsük a ritkán használt fájlokat és mappákat, így spórolva helyet a lemezeinken és szervereinken. A fontosabb fájljainkat tömörítéskor védhetjük jelszóval is, hogy megakadályozzuk azt, hogy illetéktelenek kezébe kerüljenek fontos adatok.

Használjunk kevés, de jól értelmezhető, használható adatot rengeteg feldolgozhatatlan helyett. Bár a nagy adatbázisokból valóban rengeteg információ kinyerhető, megfelelő idő-, pénz- és szaktudásbeli ráfordítás nélkül nem sokat érnek.

Igyekezzünk már most összeírni, milyen felhő alapú szolgáltatásokra lehet szükségünk. A költségcsökkentésben a felhő alapú szolgáltatások továbbra is nagy szerepet játszanak, de a legmegfelelőbb partnert csak akkor tudjuk majd kiválasztani, ha pontosan tudjuk, mire van szükségünk.

Fektessen IT-be 2014-ben!
A kis- és középvállalkozások számára a technológia elérhetőbb, mint valaha. Tele a világ olyan megoldásokkal, amelyekről egy-két évtizede még csak a legnagyobb vállalatok álmodhattak, ráadásul egyre olcsóbbá válnak a szükséges eszközök.
hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo