Gyárthat bitcoint bérelt géppel, de a profit felét adja le!

A kriptovaluta térhódítása folytatódik, már Kodak márkanévvel is piacra dobtak egy masinát, amivel bitcoint lehet előállítani. De a tevékenységből eredő árfolyamnyereség felét lefölözi a bérbeadó.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Szinte minden napra jut egy bejelentés, hogy egy olyan cég veti meg lábát a kriptovaluták terepén, melyről nem gondolnánk.

A Kodak persze nem adja a know how-ját ehhez a termékhez, mert a gépet a Spotlite fejlesztette és gyártja, a Kodak mindössze licenceli hozzá a márkanevét, és segít eladni a gépet. Az eszközt a Las Vegas-i CES-en mutatták be, a technológiai szektor expóján, s a Kodak KashMiner nevet kapta. (A cash ugye készpénzt jelent, igaz, c-vel.)

A gépet két évre lehet bérelni, havi 375 dollárért (97 ezer forintért), vagyis összesen 9000 dollárért (2,32 millió forint). Vannak, akik úgy látják, hogy ez is újabb jele annak, hogy a bitcoin egy lufi, ami túl nagyra fújódott, és ki fog pukkadni.

Kép: Pixabay

Az egyik Twitter-felhasználó azt hangsúlyozta, hogy idővel egyre nehezebb bitcoint bányászni az ilyen masinákkal (állítólag havonta 15 százalékkal nő ennek nehézsége, ami két év alatt 300 százalék), ám a Kodak nem ad erre utaló tájékoztatást, vagyis a várható hozam kisebb lehet, mint azt a bérlők remélnék.

Új kriptovalutával nyomnák víz alá a bitcoint
Mind Venezuela, mind Oroszország elítéli a bitcoin forgalmazását, és saját virtuális fizetőeszköz bevezetését tervezik, hogy segítségével kikerülhessék az országuk elleni büntető rendszabályokat.
Arról nem is beszélve, hogy a bitcoin-termelés nagyon energiaigényes tevékenység, zabálja az áramot, ami szintén hozzájárul költséges voltához. Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász nemrég annak a vélekedésének adott hangot, hogy a bitcoint be kellene tiltani.

Az alternatív digitális pénznemek divatja valóban felpörgött. A Kodak részvényeinek árfolyama egy nap alatt 117 százalékkal növekedett, amikor a celluloid piaci háttérbe szorulása miatt néhány éve csődvédelmet kérő, majd a krízist túlélő cég bejelentette, hogy létrehoz egy saját pénznemet, a kodakcoint, amivel a fényképészeket segíti hozzá, hogy kezeljék képeik jogdíjbevételeit. A vállalat a Wenn Digital jogdíjkezelő szolgáltatással szövetkezik, mely a blockchain rendszer segítségével követi, hogy mi történik azokkal a képekkel, melyek jogdíjkötelesek, elősegítve ezzel, hogy a képtulajdonos hozzájusson az őt megillető pénzhez.

(Business Insider)

Véleményvezér

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo