Gépek hálózata véd meg minket

A gépek közötti kommunikáció fejlődése egészen utópisztikus dolgokat tett reálissá, persze hogy a végtelen lehetőség közül végül mi terjed el a piacon, az attól is függ, hogy mire lesz igény. A biztonságtechnika az a terület, ahol az innovatív technológia a mindennapi életet valóban jobbá és nem csak trendibbé teszi.

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szinte észrevétlenül kerül be a mindennapjainkba a 21. századi technológia. Miközben jövőbeli lehetőségként emlegetjük a gépek közötti kommunikációval megvalósítható szolgáltatásokat, valójában néhány területen már a mindennapi életünk részei. Ilyen például a biztonságtechnika, amely az M2M (machine-to-machine)-piac nagyon jelentős szeletét adja. Önmagunk és értékeink megőrzése kulcskérdés, és a biztosítók oldaláról is egyre nagyobb igény mutatkozik az olyan technológiai megoldásokra, amelyek akár az élet-, a kockázati vagy a vagyonbiztosításoknál a kockázatokat minimalizálni tudják. Mindemellett bizonyos jogszabályok is arra terelik a gyártókat, hogy minél több eszközbe építsenek be mobil kommunikációra alkalmas megoldásokat, amelyek biztonságtechnikai funkciókkal is felszerelhetők.

Gyártóból szolgáltató
Az M2M technológia összeköti a gyártót és a végfelhasználót. Olyan visszajelzéseket tesz lehetővé, amelyekre korábban nem volt lehetőség. Eddig, ha az eszköz a gyárból kikerült, eltűnt a gyártó látóteréből. Ezután viszont a gyártó követheti a termék útját, a fogyasztótól visszajelzéseket kaphat, amelyeket beépíthet a termékfejlesztési koncepciókba, s így végső soron a gyártó is szolgáltatóvá válik.
Nyomkövetőből okos riasztó

A GPS nyomkövetőknek már a nulladik generációja is GSM technológiára épült, nem véletlen, hogy a mozgóeszközökhöz tartozó biztonságtechnikai megoldásoknál megy végbe a leggyorsabban a technológiai átállás. Ma Magyarországon több százezerre tehető a piacon lévő adatkommunikációval ellátott eszközök száma, a rendszerekbe épített SIM-kártya pedig számtalan funkcióval felszerelhető.

– Alapesetben azt szeretném tudni, hogy hová megy az autó, mennyit fogyaszt, hogy vezet a sofőr. Az útnyilvántartó és nyomkövető rendszerre azonban telepíthető olyan értéknövelt szolgáltatás, amely már a biztonságtechnika kategóriába tartozik: riaszt, ha megmozdul az autó, ha megemelik, ha vontatják, vagy ha sérül. A biztonsági funkciók tárháza szinte határtalan, a lehetőségeknek az szab gátat csupán, hogy milyen eszközt lehet csatlakoztatni az adott rendszerhez – mondja dr. Pete Gábor, a Vodafone ügyfélkapcsolati menedzsere.

Az eCall bevezetése (erről részletesebben ld. keretes írásunkat) – akkor is, ha a legutolsó információk szerint a határidő csúszik – sokat lendít majd a gépjármű-biztonságtechnika fejlődésén. A mobilszolgáltatók és az autógyárak együttműködésének köszönhetően a prémiumkategóriás autókba ma már gyártáskor bekerülnek azok a kommunikációs modulok, amelyekre később végtelen számú adatkommunikációs szolgáltatás telepíthető.

A mobilhálózaton áramló adatok növelik a biztonságot: az információ gyorsabban jut el a megfelelő személyhez, ráadásul részletesebb és megbízhatóbb formában, mint korábban. Az M2M technológia elterjedése bizonyos típusú balesetek előfordulását is minimalizálja, nem utolsósorban pedig újfajta árazási konstrukciót tesz lehetővé a biztosítóknak.

Az intelligens rendszerek automatikusan intézik a segélyhívást
A statisztikák szerint naponta átlagosan mintegy 75 halálos áldozatot követelnek az Európa közútjain előforduló különféle balesetek, ezek jelentős hányada pedig a későn kiérkező segítség miatt következik be. Az EU irányelve alapján 2015-től minden, az Unió területén forgalomba kerülő gépjármű képes lesz automatikus segélykérés leadására annak érdekében, hogy a bajba jutottak a lehető leghamarabb segítséghez jussanak minden esetben, és így elkerülhető legyen a tragédia.
– A gépjármű számítógépéből számtalan fontos információ kinyerhető, és ezek mind eljutnak a biztosítóhoz. Az M2M terjedésével általánossá válhatnak a használat alapú biztosítási konstrukciók: a biztosító látja, hogy átlagosan milyen sebességgel vezetek, hogy használom a féket, milyen gyakran hajtok a megengedettnél gyorsabban, és így tovább. Matematikai algoritmusok segítségével az adatokból sokkal pontosabban számítható ki az adott személyre vonatkozó kockázat. Az M2M terjedése az otthonok védelmében is átütő változást hozhat, igaz ide lassabban gyűrűzik be az innovatív technológia, mint a gépjárműiparba. A ma még sci-fi filmeket idéző lehetőségekre azonban már körvonalazódik a piaci igény.

Kép:Fotolia

Okosotthonok korszaka

Az ok nélkül szirénázó lakásriasztók inkább idegesítők voltak, semmint hasznosak, a vezetékes telefonvonalra kötött riasztók, igaz, már képesek voltak közvetlenül a rendőrségre vagy egy diszpécser-központba jelzést küldeni, ám csak ott, ahol a vezetékes infrastruktúra ki volt építve. A gép és gép közötti adatkommunikáció megjelenésével az otthonok védelmének lehetőségei is kitágultak. (Itt olvashat részletesebben arról, hogy milyen is lesz az okosotthon.)

– Olyan berendezéseket lehet telepíteni, amelyek már GSM rendszeren keresztül olcsóbban és pontosabban tudnak jelezni. Nem csupán felhívja a rendszer az adott számot, hanem azt is jelzi, hogy a lakás melyik részén és milyen típusú problémát észlelt. Ez csak programozás kérdése. A fejlődés abba az irányba halad, hogy a biztonságtechnikai cégek is minél komplexebb szolgáltatásokat szeretnének nyújtani az egyszerű távfelügyelet mellett – mutat rá a szakember.

A mobilapplikáción keresztüli kommunikáció megengedi, hogy távolról kikapcsoljuk a riasztót, megnézzük a státuszát, vagy akár bekukkantsunk egyes helyiségekbe a kamerák segítségével. A technológia számtalan funkciót lehetővé tesz a képüzenetek küldésétől egészen a video streaming szolgáltatásig. És ha már kiépül a mobilkommunikációs rendszer, miért ne lehetne további szolgáltatásokat is telepíteni rá?

És máris eljutunk az okosotthonok víziójához, amely ma már egyáltalán nem csak vízió. Nem kizárt, hogy hamarosan úgynevezett home hubokon, központi vezérlő berendezéseken keresztül „utasítjuk”, ellenőrizzük, szabályozzuk bármelyik otthoni készülékünket a hűtőtől a vérnyomásmérőn át a fogyasztásmérőkig. Küldhetünk számukra üzenetet, vagy fogadhatjuk a tőlük érkező jeleket.

Biztonságos biztonságtechnika

– A GSM kommunikációs csatornán keresztül számtalan dolgot lehet távolról vezérelni: „benézhetünk” a hűtőbe, bekapcsolhatjuk a tévét vagy a fűtést, felkapcsolhatjuk a villanyt, lehúzhatjuk a redőnyt, és a fogyasztásmérők is elküldhetik az adatokat a megadott szerverre vagy IPcímre. Mindez történhet úgy is, hogy a riasztó központi egységébe kerül egy erre alkalmas SIM-kártya, házon belül pedig wifi-n beszélgethetnek a berendezések. Így a riasztó nem csupán riaszt, hanem home hubbá, központi vezérlő berendezéssé válik. A lehetőségek sora végtelen, a jeleket fogadó központi eszköz időről időre újabb szolgáltatással bővíthető. Beállítástól és paraméterektől függően tud kommunikálni végtelen sok irányba.

A megoldás előnyös a végfelhasználónak, hiszen egyetlen SIM-kártyát vásárol, a megnövekedett adatkommunikáció azonban felvet biztonsági kérdéseket.

– Alapvetően fontos a szolgáltatónak és a piacnak is, hogy a szenzitív adatok a lehető legbiztonságosabb csatornán áramoljanak. Ahogyan a banki tranzakcióknál, a vagyon- és a személyvédelmi megoldásoknál is kívülről nem hozzáférhető, két végpont közötti zárt kommunikációs csatorna közvetíti az adatokat – emeli ki Pete Gábor, és hozzáteszi: az eszközök egy privát hozzáférési ponton át kommunikálnak, és akár eszköz oldalon, akár az adatcsatornában elvégezhető a titkosítás.

Mibe kerül?

Az árazásra többféle modell is létezik, hogy a piac melyiket fogja preferálni, még nem dőlt el. Alapvetően az a cél, hogy a fogyasztónak ne kelljen számtalan helyre fizetnie a szolgáltatásokért. Az egyik lehetőség, hogy a telekommunikációs szolgáltató számlájában jelenik meg az adatkommunikáció költsége, vagy pedig a kommunikációképes hardverrel felszerelt eszköz – legyen az akár a hűtőszekrény – garanciadíjában számolják el az adatkommunikáció árát. Mindenesetre gyártói oldalról egyszerűbb a termékbe építeni a költséget, mint utólag számlázni.

Ha szolgáltatás is kapcsolódik a rendszerhez, létezik a mobiltelefonok értékesítéséhez hasonló konstrukció: amennyiben valaki hosszabb távra megrendeli a felügyeletet, olcsóbban jut a modern eszközhöz. Cserébe viszont havidíjat fizet a szolgáltatásért.

Jelenleg a hazai a piacon is rohamosan nő az adatkommunikációra képes eszközök köre, és egyre több biztonságtechnikai szolgáltató kínál olyan csomagokat, amelyekben már adatkommunikáció is szerepel. De akár szolgáltatói háttér nélkül is dönthet valaki úgy, hogy adattovábbításra képes eszközt vásárol, és később választ szolgáltatót, vagy maga – némi segítséggel – felprogramozza a készülékben található SIM-kártyát. Ezután a riasztó már nemcsak szirénázik, hanem üzenetet is küld a megadott számra.

Technológiai oldalon az M2M kommunikáció ugrásszerű változást hozhat az életünk szinte minden téren. Kérdés, hogy a határtalan lehetőségekből melyik lesz az, amelyikre valóban lesz igényük a fogyasztóknak, és nem csak trendi opció marad. A biztonságtechnikai megoldások – akár az otthonunk, személyünk vagy autónk védelme – lehet az M2M-nek az a szelete, ahol nagyon hamar, szinte a megjelenésükkel egy időben elterjedhetnek a gyakorlatban is a technológiai fejlődés kínálta megoldások.

A cikk a Vodafone támogatásával készült.

Véleményvezér

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?
Nagyot javult a közbiztonság Európában

Nagyot javult a közbiztonság Európában 

Csak a nézettség számít.
Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo