hirdetés

Felhő segíti a túlélést

A kkv-k többsége szerint a válságból való kilábalás elengedhetetlen feltétele a technológiai fejlődés. Úgy vélik, egy cég informatikai felkészültsége határozza meg, hogy pusztán túléli a válságot, vagy növekszik is.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

 


Kép:flickr

A magyar kis-és középvállalkozások 54 százaléka véli úgy, hogy a számítógépes technológia határozza meg, hogy üzletmenetük a válság alatt jelentősen javul, vagy csupán túlélik a nehéz időszakot - derül ki abból a kutatásból, amelyet a Microsoft megbízásából készített el a VansonBourne.

A Számítási felhő a kis-és közepes vállalkozások körében című felmérésre több mint 700, legfeljebb 250 főt foglalkoztató cég döntéshozója válaszolt a közép-kelet európai régióban, s kiderült, többségük üzleti és magán célra már most is használja a felhő alapú rendszereket. Az IDC a Microsoft gazdasági hatásait vizsgáló kutatásból pedig kiderült, az új technológia több ezer új munkahelyet jelent a magyar gazdaságnak.

A Microsoft megbízásából, a VansonBourneáltal hét közép-kelet európai országban elvégzett kutatásból kiderül, hogy a kis-és középvállalatok bizakodóak a következő 12-18 hónap gazdasági kilátásait illetően. A régióban a vállalkozások 28 százaléka optimistán, 6 százaléka pesszimistán tekint a jövőbe. A magyar cégek 21 százaléka válaszolt úgy, hogy jobban látja helyzetét egy év múlva, mint most, s mindössze 5 százalék válaszolta azt, hogy rosszak a kilátások. (Rosszabb kilátásokat vetítettek előre viszont az elemző intézetek és a Piac&Profit által megkérdezett közgazdászok is erre az évre.)

A kisvállalati döntéshozók régiószerte úgy vélik, hogy meghatározó elemei a gazdaság működésének, ezzel 82 százalékuk értett egyet. Magyarországon a vezetőknek kevesebb, 75 százaléka gondolja úgy, hogy a kkv-k a magyar gazdaság gerincét alkotják, ám 57 százalékuk szerint meghatározó szegmensként azért is felelősek, hogy új munkahelyeket teremtsenek, s innovatív működésükkel példát mutassanak.

Kiemelkedő szerep
Kiemelkedő gazdasági szerepe lesz a jövőben a számítási felhőnek az IDC globális IT piackutató és tanácsadó cég kutatása szerint is. A Microsoft gazdasági hatásáról készített felmérésből kiderül, hogy a felhő alapú szolgáltatások 2011 és 2015 között nettó értékben 87,3 milliárd forinttal járulnak hozzá a gazdaság szereplőinek bevételéhez. Ez az ágazat az IDC szerint csak Magyarországon 2000 új munkahely létrejöttéhez járul hozzá, s ebből 1900 várhatóan nem az informatikai szektorban keletkezik.
Az IDC előrejelzése szerint az informatikai szegmensben 2011 és 2015 között mintegy 400 új, helyi kisvállalkozás alakul, de az ágazatnak köszönhetően a következő négy évben várhatóan 45 ezer nem informatikát érintő munkahely jön létre. Az új technológiáknak köszönhetően természetesen maga az IT is komoly munkahely teremtő ágazat lesz: az IDC becslése szerint 2015-ig 116 600 új állás jön létre Magyarországon.
A felmérésből kiderül, hogy a hazai IT ágazat egyik meghatározó része a Microsoft partneri ökoszisztéma, amely az előzetes adatok szerint 2011-ben 253 milliárd forint árbevételt generált. Ennek a bevételnek a többsége a helyi vállalkozásoknál marad, hozzájárulva a helyi közösségek innovációjához és növekedéséhez. Az IDC felmérése szerint a közvetlenül és közvetetten 54300 főt foglalkoztató partneri ökoszisztéma 86 milliárd forint beruházást végzett Magyarországon.

A válságból történő kilábalásnak azonban elengedhetetlen feltétele a technológia: a válaszadók 64 százaléka szerint a számítógépes technológia kritikus szerepet játszik abban, hogy a vállalkozás pályája ismét felíveljen, 54 százalékuk pedig még ennél is tovább ment: úgy vélik, egy cég informatikai felkészültsége határozza meg, hogy pusztán túléli a válságot, vagy növekszik is.

A VansonBourne megállapította azt is, hogy a gazdasági dekonjunktúra alatt a számítási felhőn alapuló informatikai megoldások ideális lehetőséget jelentenek a vállalkozások infrastruktúrájának fejlesztésére. A magyarországi vállalkozások ugyanakkor úgy látják, hogy ezeket a szolgáltatásokat kínáló vállalatok nem informálják eléggé a felhasználókat a felhőt érintő biztonsági kérdésekről. A döntéshozók 41 százaléka szerint nem elégségesek a rendelkezésükre álló információk. A válaszadók fele (50 százalék) ennek ellenére használ már felhőszolgáltatásokat, elsősorban azok rugalmassága és költséghatékonysága miatt.

A magyar vállalkozások, annak ellenére, hogy 38 százalékuk bizonytalan a számítási felhő alapú szolgáltatások biztonságosságát illetően, úgy vélik, a felhő átalakítja a gazdasági térképet.  A válaszadók fele gondolja azt, hogy az erre alapuló ágazat legalább olyan jelentőségű lesz, mint a sajátja. A cégek 40 százaléka szerint a kkv-k számára a felhő „alapértelmezett szolgáltatás" lesz. (Egy hónapja van a felhőszolgáltatásokkal foglalkozó vállalkozásoknak, hogy egy igazán értékes díjért, az EuroCloud Award 2012- ért szálljanak harcba. Az 5 kategória magyar győztesei díjmentesen vesznek részt az európai megmérettetésen, 2012 második felében.)

„Hiszünk abban, hogy a számítási felhővel olyan paradigmaváltáshoz érkeztünk az informatikában, amelynek súlya talán az internet megjelenéséhez hasonlítható a kilencvenes években.  Ez a váltás kiegyenlíti majd a kisvállalkozások innovációs lehetőségeit, hiszen a „felhő" révén megbízható, megfizethető és nem utolsó sorban első osztályú szolgáltatásokat kapnak.  A"​​pay-as-you-go", tehát az annyit fizet, amennyit használ elvnek köszönhetően a korszerű technológia a vállalatok már nem csak egy szűk rétege számára érhető el"- hívta fel a figyelmet Jean-PhilippeCourtois, a globális leányvállalatokat felölelő Microsoft International elnöke a témáról szóló blogbejegyzésében.

hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo