hirdetés

Az iPhone az igazi aranybánya!

Az iPhone aranytartalma 300-szor nagyobb, mint az átlagos aranybánya kőzeteké – állítja Ken Beyer, a használt elektronikai eszközök újrahasznosításával foglalkozó Cloud Blue vezérigazgatója.
hirdetés

Bármilyen furcsa, de ez igaz. Az elektronikai eszközök egyes alkatrészei nemesfémekből – aranyból és a platinacsoport tagjaiból – készülnek, s mivel azok ára az utóbbi években történelmi magasságokba szökellt, a gyártó cégek törekednek a használt eszközökben lévő nemesfémek újrahasznosítására. A nemesfém-tartalommal magyarázható a kanadai 911Metallurgist nevű bányamérnöki és tanácsadó cég szerint, hogy például az amerikai AT&T cég újrahasznosított 16 gigabájtos Apple iPhone 4-esének ára 178 dollár volt, de a kifutóban lévő 8 gigabájtos Apple iPhone 3 is 47 dollárt kóstált, míg a Motorola Droid X típusú mobiltelefonja 35 dollárt – írja a Conclude weboldala.

Több arany van az iPhone-okban, mint Svájc devizatartaléka

Az Environmental Literacy Council kutatása szerint a mobilozók többsége másfél évente cseréli le maroktelefonját egy többet tudó modellre. Az idén eddig újrahasznosított telefonok fele iPhone volt. Az érdeklődést tükrözi az is, hogy a Google-on tavaly már ugyanannyian kerestek rá az iPhone újrahasznosítására, mint a vásárlására. Az Apple például az USA-ban arra biztatja klienseit, hogy küldjék el használt iPhone-jukat, iPad-jüket, asztali számítógépüket vagy laptopjukat, és ha annak van pénzügyi értéke, akkor egy ajándékkártyát ad, ha nem, akkor újrahasznosítja a mobilt (erre Magyarországon még nincs lehetőség). Egy törött iPhone 5-ös 90 százalékát például rendbe hozzák és újraértékesítik, 10 százalékát újrahasznosítják.

Egy iPhone 5-ös stílszerűen 5-fajta nemesfémet tartalmaz. A legnagyobb súlyban, 0,88 unciát (1 USA uncia=28,34 gramm) alumíniumból, ám ennek értéke csak 5 dollárcent. A legtöbbet, 1,58 dollárt a 0,0012 unciát kitevő arany éri, de egységár alapján az aranynál századannyi platinatartalom a legdrágább. A 0,56 unciányi réz 12, míg a 0,012 unciányi ezüst 36 centet ér. Miután egy iPhone 5S 112 grammot nyom, legalább 8900 darab iPhone-t kell összegyűjtenünk, hogy meglegyen az 1 tonna. Mindezekből az következik, hogy 1 tonnányi iPhone 5-ös 275 g/tonna aranyat tartalmaz, 300-szor többet, mint amennyit a híres perui Yanacocha komplexumban kitermelt nemesfém tonnája.

Rézből 13-szor többet, mint amennyire a chilei Escondida bánya képes, az ezüsttartalom 6,5-szer haladja meg az ausztrál Cannington bánya kitermelési hozamát. Mindössze a platina összevetésében marad alul az iPhone 5S, annak tonnájában ugyanis 3,3-szer kevesebb van, mint amennyit a dél-afrikai Bushveld komplexumban felszínre hoznak. Ez azt jelenti, hogy az eddig piacra dobott 45 millió darab iPhone 5S elkészítéséhez a Yanacochából 1,6 millió tonna aranyat, az Escondidából 68 ezer tonna rezet, a Canningtonból 33 ezer tonna ezüstöt kellett volna kitermelni. Az iPhone-ok működtetéséhez – például a beszéd vagy a vibráló funkcióhoz – még 8-féle ritkaföldfém beépítése is szükséges, ezeknek azonban a rendkívül alacsony koncentrációjuk miatt jelenleg csak kevesebb, mint egy százalékát lehet újrahasznosítani – közölte Christian Ekberg, a svéd Chalmers University of Technology professzora.

hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo