hirdetés

Nem paranoia: az egér mozgását is megfigyelik

Szoftvervállalkozások cégek megbízásából nemcsak a portáljaikra látogatók számát mérik, hanem akár személyre szólóan is rögzítik azok adatait. Ebben a példátlanul részletes, illegális adatgyűjtésben részt vesz az orosz Yandex-kereső is.
hirdetés

A Princeton Egyetem kutatói az Egyesült Államok leglátogatottabb internetes portáljainak ezreit vizsgálták meg, és azok között csaknem ötszázat találtak, amelyekről a látogatók személyes adatai titokban egy vagy több úgynevezett „replay” céghez kerültek tovább. Ezek a vállalkozások, mint például a FullStory, elemző szoftvereikkel rögzítik a portál látogatóinak minden egérmozgását, minden billentyű lenyomását, és ezek az adatok, köztük a látogató neve, címe, telefonja, bankszámlája, a rendelt áruk, szolgáltatások a megrendelő számára bármikor hozzáférhetők.

Kép: SXC

Szoftverek, amelyekkel a portálok látogatottságát mérik, ismeretesen hosszú évek óta léteznek, de olyanokra, amelyek ilyen részletességgel, egyben a személyiségi jogokat súlyosan megsértve, ráadásul titokban dolgozzák fel, és továbbítják az adatokat, eddig nem volt példa.

Az adott portálokon semmi nem jelzi, hogy a látogatók legszemélyesebb adatait megkérdezésük nélkül továbbítják (akár több megrendelőhöz is), majd azokat feldolgozzák, és felhasználják.
A kutatók vizsgálták például a Walgreen, a nagy, országos patikahálózat portálját, amely (az ügy leleplezéséig) ugyancsak megbízta a FullStory céget ilyen jellegű figyeléssel. A gyűjtött adatokból: ki, mikor és mennyi gyógyszert rendelt, meg lehetett állapítani az adott személyek betegségeit, következtetni lehetett alkoholizmusra, drogfüggőségre stb. Az ilyen szolgáltatást megrendelt portálok között nemcsak kereskedelmi vállalkozások voltak, hanem állásközvetítők, oktatási, karrierépítési, egészségügyi tanácsadók.
Ki birtokolja valójában az online személyazonosságunkat?
Ki birtokolja a Facebook-, Google-, Instagram- és Twitter-profiljainkat és a hozzájuk tartozó személyazonosságunkat: a szolgáltató vagy mi? Kinek a feladata ezek védelme? Hogyan lehet megvédeni a fiókokat és a bennük tárolt adatokat? Ezeket az egyre inkább égető kérdéseket járják körül a NetIQ szakértői.
Fel kell hívni az emberek figyelmét arra, hogy ha kapcsolatba lépnek egy portállal és megosztják azzal adataikat, azok akár 40-100 további felhasználóhoz is továbbkerülhetnek – figyelmeztettek a Princeton Egyetem kutatói.

Külön felhívták a figyelmet arra, hogy a részletes, illegális adatgyűjtők között megtalálták a legnagyobb orosz keresőt, a Yandexet is. Ez arra enged következtetni, hogy az amerikai (és persze más országokból is származó) adatok eljuthatnak orosz állami intézményekhez – azaz a hírszerzéshez. (wired)

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo