Az automatizálás lehet a megoldás a szakemberhiányra

A szakemberhiány az IT-biztonsági szakmában is egyre súlyosabbá válik. A vállalatok azonban nem maradhatnak védtelenül az egyre találékonyabbá váló kiberbűnözőkkel szemben, hiszen egy online támadás óriási veszteségeket okozhat. A Micro Focus szakértői a folyamatok automatizálását és a külsős szaktudás igénybevételét javasolják a hiányzó emberi erőforrás áthidalására.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Több felmérés is igazolja, hogy a szervezetek 80 százalékánál érzik úgy, hogy a megfelelő szakemberek hiánya miatt nem tudják betölteni az üres pozíciókat a technológiai és mérnöki területeken. A megkérdezettek a kiberbiztonságot tartják a legfontosabbnak azok közül a témakörök közül, amelyek a legnagyobb hatást gyakorolják a technológiára a következő öt évben, tehát ezen a téren számít a legégetőbbnek a szakértők alacsony száma. A világ egyik legnagyobb kiberbiztonsági vezetőket tömörítő szervezete, az (ISC) pedig azt prognosztizálja, hogy 2022-re 350 ezer új szakemberre lesz szükség Európában.

Motorok nélkül lehetséges a repülés, de tudás és szakértelem nélkül nem - Wilbur Wright amerikai feltaláló, az első repülőgép egyik megalkotója
Nem meglepő, hogy így nő a kereslet az IT-biztonsági szakértők iránt, hiszen a kiberfenyegetés egyre inkább erősödik. A Cybersecurity Ventures adatai alapján a kibertámadások már 2015-ben 3 billió dolláros károkat okoztak, és becsléseik szerint ez az érték 2021-re a duplájára nő. Ha nem sikerül orvosolni a szakemberhiány okozta problémákat, a vállalatok nem tudnak hatékonyan védekezni az online térben fellépő veszélyekkel, illetve a kiberbűnözőkkel szemben. A támadások következtében pedig akár hosszabb időre leállhat a működésük, fontos adatokat veszíthetnek el, valamint komoly hírnév- és pénzbeli károkat szenvedhetnek.

Kép:Pixabay

Emberek helyett okos szoftverek

A Micro Focus szakértői szerint az automatizáció gyors megoldást kínál számos égető IT-biztonsági problémára. A megfelelő szoftverek ugyanis képesek elvégezni az egyszerűbb feladatokat, így a szakemberekre csak azok a feladatok és beavatkozások hárulnak, amelyek valóban komoly hozzáértést és odafigyelést igényelnek. Természetesen nem lehet minden folyamatot automatizálni, ilyen esetekben is igénybe vehetők azonban olyan intelligens eszközök, amelyek a fontos információk összesítésével és átláthatóvá tételével segítik az IT-szakértők munkáját és a döntések meghozatalát.

Kinek hagyják meg a munkáját a robotok?
A digitalizált gépek már 2025-ben több munkafeladatot látnak el, mint az emberek. A davosi Világgazdasági Fórum tanulmánya szerint az automatizálás rengeteg munkahelyet tesz feleslegessé, de még többet hoz létre. Csak fel kell készülni azok betöltésére.
Az olyan fejlett SIEM (biztonsági információ- és eseménykezelő) megoldások, mint például az ArcSight Enterprise Security Manager teljesen automatizált módon képesek figyelni és elemezni a különféle biztonsági eseményeket, sőt, szükség esetén a kívánt lépéseket is megteszik maguktól. Az IT-biztonsági szakembereknek pedig csak azokkal az incidensekkel kell foglalkozniuk, amelyek valóban fontosak. A Micro Focus szoftvere mindehhez ráadásul rangsorolja is a figyelmet érdemlő, illetve kezelésre váró problémákat. Ezáltal kisebb létszámú szakembergárda is hatékonyan elláthatja a szükséges feladatokat.

Szaktudás, mint szolgáltatás

Előfordulhat, hogy egyes vállalatoknál ahhoz sem áll rendelkezésre elég erőforrás és tudás, hogy az ilyen jellegű, automatizált megoldásokat igénybe vegyék. Ebben az esetben érdemes olyan kompetenciaközpontok szolgáltatásait igénybe venni, amelyekben a szakemberek széles skálájának a tudását nyújthatja a szolgáltató.

Véleményvezér

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo