hirdetés

A vád tanúja - a mesterséges intelligencia ítéletei

Egy Reed Lawlor nevű amerikai ügyvéd már 1963-ban megjósolta, hogy a számítógép pár éven belül nagy segítséget fog jelenteni a jogászoknak. Napjainkban már szinte ítélkezni is tud.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

Látjuk, hogy az ügyvéd nem tévedett, mivel napjainkban szinte már lehetetlen számítógép nélkül jogi tevékenységet folytatni, annak haszna messze túl megy az adminisztratív feladatokon, vagy az internet használatán.

A University College London informatikai kutatóinak mesterséges intelligenciát alkalmazó számítógépére a tudósok feltöltötték az Emberi Jogok Európai Bíróságának 584, bizonyos jogsértésekkel kapcsolatos angol nyelvű ítéletét. A számítógép elemezte a szövegeket és azok alapján ítéleteket fogalmazott meg az egyes perekben és azok az esetek 79 százalékában megegyeztek a bíróság által korábban hozott ítéletekkel...

Kép:EU

A perekben összetett kérdésekről volt szó, a törvény olyan rendelkezéseiről, amelyeknél a vétkesség megállapítása morális döntést igényel és annak szilárd bizonyítékokon kell alapulnia.

A tapasztalatok alapján a jogfilozófusok között ismét fellángol a vita arról, hogy akkor miért van szükség az emberre, mint bíróra, illetve hogy az milyen tulajdonságokkal rendelkezik, amivel egy gép soha nem fog?

Egy kommentátor szerint: „Ha a mesterséges intelligencia elemzi az ügyeket és a tények alapján döntést tud hozni, akkor a bírákat át lehet helyezni a felsőbb bíróságokra, ahol bonyolultabb ügyekről kell ítélkezni.”

Uniós lépés a fogyasztók védelmében: itt a védjegyreform
Életbe lépett az új átfogó uniós közösségi védjegyreform: „Bizonyos közösségi védjegyek harmadik fél bejelentése alapján 5 éves türelmi időszakot követően törölhetők lesznek. Emellett létrejön az új EU tanúsító védjegy is, mely kifejezetten egy adott termék meghatározott minőségét vagy egyéb jellemzőjét tanúsítja.” – mondta Bánki Orsolya, a Taylor Wessing ügyvédi iroda partnere.
Richard Posner bíró és jogfilozófus úgy véli: “a mesterséges intelligencia a bírók által addig hozott döntések alapján profilt fog felállítani, majd azt az újabb bírói döntések alapján folyamatosan fejleszteni fogja. Ezek a profilok pedig lehetővé teszik a jogászok számára, hogy még pontosabban előre lássák a bírói döntéseket, illetve a bírák számára biztosítják az egységes ítélkezési gyakorlat könnyebb kialakítását, s azt, hogy alaposabb döntéseket hozzanak”.

Az EU előrelátóan belefoglalta általános adatvédelmi stratégiájába, hogy az emberek nem kötelesek alávetni magukat a mesterséges intelligencia által hozott döntéseknek, azaz kell emberi tényezőnek lennie a döntéshozatalban. Az Egyesült Királyságnak most magának kell eldöntenie, hogy a Brexitet követően kialakít-e valamilyen hasonló szabályozást. (Forrás: jogaszvilag.hu)

hirdetés

Véleményvezér

Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo