A Temuról rendelne? Ezek a leggyakoribb csalások a webáruháznál

Valószínűleg nincs olyan közösségi média használó, aki az elmúlt időszakban ne találkozott volna a világ egyik legnagyobb webáruháza, a Temu hirdetéseivel. 3 ezer forint egy pár sportcipőért? Számítógépes billentyűzet 4 ezer forintért? Látszólag verhetetlen ajánlatok. Köszönhetően a több tízmilliósra becsült termékkínálatnak és a rendkívül alacsony áraknak, az oldal tömegeket vonz, olyannyira, hogy a Temu a világ legtöbbször letöltött vásárlási appja lett. Vajon a Temu előretörése milyen hatással van a környezetre, a termékbiztonságra és jogszerűen működik-e a webáruház? Az ESET kiberbiztonsági szakértői mutatnak néhány elterjedt csalást, amellyel a világ egyik legnagyobb e-kereskedelmi oldalán találkozhatunk, illetve tanácsokat adnak arra vonatkozóan, hogyan védhetjük meg adatainkat a rendelés során.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Mi az a Temu?

A Temu az egyik legnagyobb kínai online kereskedelmi szolgáltató, a Pinduoduo nyugati piactere, amely lehetőséget ad a vásárlóknak, hogy olcsó termékeket forgalmazó kínai gyártóktól vásároljanak. A felhasználók krediteket is szerezhetnek a későbbi kedvezményes vásárlásaikhoz, akár az oldalon felbukkanó szerencsekerék megforgatásával vagy más vásárlók meghívásával – erről később bővebben is írni fogunk.

Rendelhetek biztonságosan a Temuról? (Fotó: Depositphotos)
Rendelhetek biztonságosan a Temuról? (Fotó: Depositphotos)

Ennek ellenére sok vásárló fogalmazott meg negatív véleményt a webshoppal kapcsolatban. Ezen cikk írásakor az oldal mindössze 2,5-ös értékelést ért el az ötből az amerikai Better Business Bureau látogatóitól, míg a Trustpilot oldalon az értékelések harmada egycsillagos. A felhasználók gyakran az e-mail fiókjukba érkező spamek miatt kritizálják a Temut, de sok bírálatot kaptak a pénzvisszatérítés nehézsége, valamint a termékek gyenge minősége miatt is – már ha egyáltalán ezek megérkeznek a vásárlóhoz. Aggályok merültek fel azzal kapcsolatban is, hogy a webáruházban elérhető termékeket esetleg kényszermunkával állítják elő, illetve hamis márkajelzésekkel való visszaélésről is lehetett olvasni például a HP termékek esetében.

Az egyik amerikai kormányzati ügynökség adatok veszélyeztetésével vádolta meg a Temut és a szintén kínai Shein webáruházat, ami felidézi azokat az adatfelhasználást övező aggodalmakat, amelyek korábban egy másik rendkívül népszerű kínai online platformot, a TikTokot övezték.

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo