hirdetés

A felhő előnyei – és hátrányai

A felhő technológia még ma is ismeretlen terület a magyar kkv-k jelentős részének. Ezért összegyűjtöttük, milyen előnyökkel jár a technológia bevezetése és mik a veszélyei annak, ha a vállalatunk bekerül a globális felhőbe.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Kép: Pixabay

Az Európai Unió 2014-es adatokkal dolgozó felmérés a legalább tíz főt alkalmazó európai cégeknél vetette össze a számítási felhő használatának jelenlegi állapotát az EU-ban. Cloud szolgáltatás igénybevételének az elsődleges feltétele, hogy a vállalat rendelkezzen interneteléréssel. Ez mára gyakorlatilag megszűnt korlátnak lenni, hiszen a kontinens, legalább tíz főt foglalkoztató vállalatai közül szinte mindegyik (97%) csatlakozik a netre.

Ehhez képest a cloud szolgáltatások igénybevételénél már óriási különbségek mutatkoznak. Magyarország hátulról a hatodik helyet foglalja el: a 19 százalékos átlaghoz képest mindössze a hazai cégek 8 százaléka nyilatkozott úgy, hogy munkafolyamataikban szerepet kap egy vagy több, számítási felhőn alapuló megoldás.

Általánosságban a felhő technológiai számos előnnyel rendelkezik, mégsem szabad abba a csapdába esni, hogy a vállalat csak ezekre koncentráljon a bevezetés előtt/alatt. Együttműködő partnerünk, a Bitport.hu számba vette a felhő előnyeit és hátrányait.

Az előnyök:

Először is lehetővé teszi, hogy az üzlet kerüljön az előtérbe, arra fókuszálhassanak a cégek, amihez értenek, ne jelentsen megoldandó nyűgöt a digitális infrastruktúra fenntartása. Az adatközpontok, szerverek karbantartása egy külső fél, a cloud szolgáltató gondja, az ügyfél csak fizet a szolgáltatás után, és – ideális esetben – élvezi annak előnyeit.

De nem csak az infrastruktúra bérelhető, az IaaS ( Infrastructure as a Service) mellett lehetőség van gyorsabb alkalmazásfejlesztésre is. A PaaS (Platform as a Service) kiaknázásával hamarabb előállhat egy, az üzleti célokat elősegítő program, amivel hamarabb hozhat bevételt, takaríthat meg kiadást, tehát gyorsabban válhat hatékonyabbá a vállalat.

A dokumentumkezelés is a felhőbe tart
A dokumentumkezelési is megbolygatta a gazdasági világválság. Az előrejelzések szerint, forgalmukat a gyártók nagyobb tudású eszközeikkel, illetve dokumentumkezelési szolgáltatásaikkal tudják újra fellendíteni a következő években.
Mindemellett számos, korábban emberi beavatkozást igénylő feladat automatizálható, például a monitorozás vagy a skálázási tevékenységek. A cloud rugalmasan skálázható; igény szerint akár nagyon gyorsan jelentősen több erőforrás is igénybe vehető – egészen addig, amíg szükség van rá. Ezt a tempót hagyományos, helyben telepített IT-eszközökkel egyszerűen képtelenség lekövetni, mind sebesség, mind költséghatékonyság tekintetében.

Igen, a félve tisztelt költséghatékonyság tekintetében is sok keresnivaló akad a cloud háza táján. Az ügyfél csak annyit fizet, amennyit éppen használni akar, ami különösen a tőkeszegény kis- és startup vállalkozások számára jelent nagy vonzerőt. A felhő segítségével nagy befektetési költségektől kímélhetik meg magukat az ezt finanszírozni képtelen cégek, ezzel olyan vállalkozások is piacra léphetnek, melyeknek cloud nélkül esélyük sem lenne.

És a hátrányok….

Nem szabad ugyanakkor megfeledkezni az árnyoldalakról sem, amiből azért minden pozitívum ellenére akad néhány. Például számolni kell az inkonzisztens teljesítménnyel: osztott erőforrások esetében bizony előfordulhat, hogy sávszélességbeli, számítási kapacitási lassulások következnek be.

Meg kell küzdeni emellett az emberi félelmekkel is. Az alkalmazottak, de még az informatikai vezetők egy része is ösztönösen fél a kiszervezett adatok jelentette biztonsági fenyegetéstől. Rengeteg vállalat pont ezért nem meri az üzletileg kritikus feladatait, információit harmadik félre bízni, és tart fenn továbbra is saját infrastruktúrát vagy alkalmaz hibrid felhőt.

A biztonság kérdése ráadásul több rétegű. Nem csak arról van szó, hogy a szolgáltató irányába látszólag irracionálisan nagy bizalmat kell táplálnia az ügyfeleknek, hanem arról is, hogy a cloud szolgáltatók még az adatkezelési szabályzatok legtökéletesebbjével is kiszolgáltatottak lehetnek, ha sikeres (hacker)támadás éri az adatközpontot. Márpedig ez nem annyira ritka, mint szeretnénk, elég csak az Apple iCloudot 2014-ben ért támadásra gondolni, melynek kivizsgálásába még az FBI is bekapcsolódott.

 Az említett előnyökhöz és hátrányokhoz itt talál példákat!

A KŐKORSZAKBAN RAGADT A MAGYAR ÜZLETI VILÁG
A digitális technológiák integrálódása az üzleti életben szinte minden területen siralmas állapotokat mutat, legyen szó a felhőalapú technológiákról, elektronikus dokumentumkezelésről, információmegosztásról.
hirdetés

Véleményvezér

Ilyet még nem látott a világ

Ilyet még nem látott a világ 

Cseh vonaton első osztályon feleannyiért kétszer annyit kapsz, mint a magyar vonat másodosztályán. Ez igen.
Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo