Varga: Nem lesz nyugdíjcsökkentés

Leghamarabb novemberre lehet új megállapodásunk az IMF-el a készenléti hitelkeretről - mondta Varga Mihály az Inforádióban. A miniszter kategorikusan tagadta, hogy a kormány tömeges elbocsátásokra készülne a közszférában, valamint azt is cáfolta, hogy nyugdíjcsökkentést hajtanának végre a költségvetés egyensúlyának megőrzéséért.

Nehéz lenne elképzelni egy olyan megállapodást a Nemzetközi Valutalappal, ami valamilyen módon ne érintené a 2013-as költségvetést - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Varga Mihály, aki hozzátette: a frakció jó döntést hozott, hogy elhalasztotta a büdzsé jövő heti végszavazását. Ez elsősorban technikai jellegű lépés - emelte ki.

Az IMF, az EU és a magyar kormány közötti két éves pengeváltás kronológiáját itt olvashatja!

A megállapodás után problémás lenne egy lezárt költségvetést újranyitni - magyarázta az IMF-hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter, aki, mint fogalmazott "egyszerűbb megoldás az, hogy most nem zárjuk le a költségvetési vitát, hanem ésszerű határidőig nyitva tartjuk annak a lehetőségét, hogy az IMF-fel történő megegyezés után módosítsuk az elfogadott főszabályokat".

Arra a kérdésre, hogy szerencsés volt-e még a nyári ülésszak előtt rögzíteni a sarokszámokat, Varga Mihály azt mondta: a nyár elején még elképzelhetőnek tűnt egy szeptember végi megállapodás az IMF-fel és az Európai Unióval. Megerősítő gesztusnak gondoltuk Brüsszel felé azt, hogy már júniusban, egy elfogadott költségvetéssel támasszuk alá, hogy a 2013-as büdzsé hiánya is három százalék alatt lesz - fűzte hozzá.

„A kormánynak ragaszkodnia kell a munkahelyvédelmi akciótervhez, annak ellenére, hogy talán ezzel kapcsolatosan alakult ki a legtöbb vita a nemzetközi hitelezők szakembereivel a júliusi tárgyalásokon” – mondta Varga Mihály. A miniszter kiemelte, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint az intézkedésektől semmilyen pluszbevételt nem várható, azaz a 300 milliárd forintos csomag nem hoz megtérülést a költségvetésnek. "Én ezt nem tartom reálisnak, kizártnak tartom, hogy ez a program valamilyen módon ne tudna visszacsatolódni a költségvetésbe" - tette hozzá a miniszter.

 

Varga Mihály szerint az elővigyázatossági konstrukció, amelyben a magyar fél gondolkodik, nagy mértékben hasonló ahhoz, amilyen szerződést a lengyelek kötöttek, akik csak abban az esetben hívják le a hitelt, ha nem tudják finanszírozni adósságukat – írta a Magyar Nemzet.

Még többe fog kerülni
A munkahelyvédelmi akcióterv eddig 300 milliárd körülire becsült költségét tovább emeli egy új javaslat. Szerdán Czomba Sándor, az NGM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára egy háttérbeszélgetésen elmondta: a tárca olyan módosítást tervez az akciótervhez kapcsolódóan, amely szerint a 25 év alatti álláskeresők esetében – szemben az eredeti tervvel, amely szerint a munkáltató által fizetett járulékot a felére csökkentették volna – a munkaadónak két évig egyáltalán nem kellene szociális hozzájárulási adót fizetnie. Később a tárca bejelentette: a kormány támogatja ezt a módosítást, amennyiben a munkavállaló pályakezdőnek minősül. Csütörtökön pedig a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottsága – az NGM javaslatára – úgy döntött, módosító indítványt nyújt be arról, hogy a legfeljebb 180 nap munkaviszonnyal rendelkező 25 év alatti pályakezdők után a munkáltatóknak két évig ne kelljen szociális hozzájárulási adót fizetnie, amennyiben a bruttó bér nem haladja meg a 100 ezer forintot. Balog Ádám, a tárca adóügyekért felelős helyettes államtitkára a bizottság ülésén azt is elmondta, hogy az 55 év felettieknél a szociális hozzájárulási adó felére vonatkozik a kedvezmény.
Utalt arra, hogy vita van arról, a megállapodás előtt, vagy után lépjen-e Magyarország a nemzetközi kötvénypiacra, ő az utóbbit támogatja. "2013 elejére is megvan a fedezet a lejáró tartozásokra" - tette hozzá, kiegészítve azzal, hogy a nemzetközi tartalékok értéke meghaladja a 30 milliárd eurót, szemben a 2008-as 16 milliárddal.

Varga Mihály megerősítette, hogy a kormány által legutóbb elküldött levél még nem az úgy nevezett szándéklevél volt, az csupán az EU eddigi felvetéseire adott válaszokat tartalmazza. "Előfordulhat, hogy nem tartják megnyugtatónak az általunk megfogalmazottakat, erre kevés esélyt látok. Valószínűbb, hogy bejelentik, folytatódnak a tárgyalások." - mondta a miniszter.

A levél tartalmával kapcsolatban elmondta, hogy a kormány abban kifejti a magyar gazdaság jövő évi alakulásáról az elképzeléseit, megerősíti, hogy elérhető a tervezett 1,6 százalékos GDP növekedés. Ugyanakkor felsorolja a kiegészítő intézkedéseket, amelyek ellenkező esetben szóba jöhetnek. Abban szó van a bürokrácia csökkentéséről, de "szó sincs persze arról, hogy tömegek kerülnének utcára" - mondta, megjegyezve, hogy a cél akár több éves programmal is teljesíthető, például, úgy hogy az állami szférából a versenyszférába távozók helyére és a nyugdíjba menők pótlására nem vesznek fel embereket.

Varga Mihály kategorikusan kizártnak nevezte a nyugdíj csökkentését, vagy a gyermeknevelés ösztönzőinek leépítését, de a szociális támogatások célzottabbá tételét olyan pontnak nevezte, amely irányban a kormány kész megtárgyalni az IMF esetleges javaslatait.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo