Van még tere a növekedésnek az iparban

Októberben gyorsult az ipari termelés éves növekedési üteme, a kibocsátás 6,0 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest a szeptemberi 5,5 százalékos emelkedés után. Van tere az ipari termelés bővülésének elemzők szerint, akik az utolsó negyedévben a növekedés további gyorsulására számítanak.

Van még hova növekedni - Kép: SXC

A növekedésben a járműgyártás és a hozzá kapcsolódó beszállítói ágazatok mellett az élelmiszeripar eladásai játszottak szerepet. A szezonálisan kiigazított havi mutató az ipari termelés 0,5 százalékos csökkenését jelzi a szeptember havi 1,8 százalékos növekedést követően.

Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője szerint a részletes adatokból jól látszik, hogy az ipari termelés bővülésében a járműgyártás kimagasló szerepet játszik. Véleménye szerint a járműgyártás teljesítménye a következő hónapokban tovább növekedhet, és a kibocsátás elérheti a 40 százalékot is. Biztatónak nevezte, hogy az új rendelések növekedése folytatódott, a belföldi kereslet javulása egyértelmű. Kiemelte, hogy az új belföldi rendelések több mint 14 százalékkal növekedtek. Az összes ipari rendelésállomány 24 százalék körüli szintje pedig azt jelenti, hogy az iparban bőven van még tere a növekedésnek - fűzte hozzá. Az év hátralévő részére a bázishatás miatt akár 7-8 százalékos növekedés jöhet november-decemberben, ami a GDP növekedéséhez érdemben hozzájárul majd.

Az ipar kimagaslóan jó teljesítménye miatt 2013 utolsó negyedévére 2,8 százalékos GDP-növekedést várnak, míg az év egészére 1,2 százalékot. Megjegyezte azt is, hogy míg eddig a mezőgazdaság jó teljesítménye miatt bővült a gazdaság teljesítménye, az utolsó negyedévben már döntően az ipari termelés fogja húzni a gazdaságot. Rámutatott arra is, hogy fordulat következett be a belföldi értékesítésben is, az ipari termelés egyre szélesebb bázison nyugszik. Suppan Gergely bíztatónak nevezte azt is, hogy az európai és a német konjunktúramutatók a kilábalás irányába mutatnak, így a külső kereslet élénkülése várható. Az elemző 2014-ben az iparban 6 százalékot meghaladó növekedésre számít.

Kint vagyunk a gödörből, de még korai az öröm
Magyarország idén kijött a recesszióból, de nem került gyors és egészséges növekedést hozó pályára a GKI éves értékelése szerint. A Gazdaságkutató jelentősen megemelte idei GDP előrejelzését, de figyelmeztet: a fellendülés nem biztos, hogy tartós lesz.
Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője szerint az ipari termelés növekvő trendje egyértelmű, a havi megtorpanás - a masszív szeptemberi növekedést követően havi bázison mért 0,5 százalékos októberi csökkenés - csak ideiglenes. Az ipari konjunktúra további javulását támasztja alá az új rendelések emelkedése is. Összességében az október végi rendelésállomány 23,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - emelte ki az MTI-hez eljuttatott írásos elemzésében az ING Bank vezető elemzője. Az ágazat bizalmi indexei tovább javultak, különösen a jövőre vonatkozó várakozások tekintetében jelentős az optimizmus emelkedése.

Az előrejelzést tekintve nagy kockázatot hordoz magában, hogy az idei évben is lesznek-e a 2009 óta jellemző, hosszabb gyárbezárások az ünnepek alkalmából, mutatott rá Balatoni András. Ezek jelentős mértékben befolyásolhatják (minkét irányba) az év/év indexeket, míg a havi növekedési számokat csak rontani tudják. Mivel az ipari kibocsátás egy jelentős felfutás első szakaszában van, ezért lehetséges, hogy a konjunktúra szigorúbb munkarendet követelhet meg a vállalatoktól. Összességében az idei évben 2,0, míg jövőre 5,5 százalékos ipari növekedésre számít az ING Bank.

A magyar gazdaság még csak most vesz lendületet
A vártnál kedvezőbb hatással volt a járműipar, a mezőgazdaság és az építőipar teljesítménye az éves növekedési adatokra és a kibocsátásra a harmadik negyedévben. Részben tehát egyedi tényezők és kedvező bázishatások eredményeképpen Magyarország Európa jobban teljesítő gazdaságai közé ugrott. A harmadik negyedév adatai alapján számos mutató bizakodásra ad okot az amerikai és az európai gazdaság talpra állása tekintetében is, bár a válság előtti húzóerő visszatérésére még várni kell.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo