Semmi jó nem néz ki jövőre

Az Atradius régiós elemzése szerint Magyarország hitelbiztosítási szempontból a közepesen kockázatos országok közé tartozik, és a magyar gazdaság teljesítménye elmarad a térségbeli országokétól. A piacvezető hitelbiztosító elemzői fokozott kockázatnak tartják a közép-európai exportkitettséget és a járműipartól való függést. A térségben Lengyelországot érintheti a leginkább a Brexit, vagyis Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból.

Kép: PP archív

A magyar GDP növekedése idén várhatóan 1,8 százalékra lassul, ami főleg az európai uniós pénzek csökkenő kifizetésének, illetve az állami beruházások csökkenő ütemének következménye. „A magyar gazdaság idei erősödését a magánfogyasztás 3,7 százalékos bővülése teszi lehetővé. A háztartások fogyasztása mögött a bérek növekedése, az adók csökkenése és az alacsony munkanélküliség áll. Ez utóbbi 2016-ban várhatóan 6 százalék körül lesz. A foglalkoztatottság bővülését egyrészt a magánszektor növekvő munkaerő-igényei, másrészt a közmunkaprogramok mozgatják” – mondta Vanek Balázs országigazgató.

Az elemzők azt várják, hogy jövőre csökken az export növekedésének üteme, de a kivitel továbbra is erős marad (5,2%). Az elemzés szerint a külkereskedelmi mérleg 2017-ben is pozitív lesz.  A GDP 2,6 százalékkal erősödhet, mert nőnek majd a magánfogyasztások, és újra felpörögnek az állami beruházások, de a növekedés nem éri el a kormány által várt mértéket.  A magyar kockázatok az eurózóna bizonytalanságaiból és a világkereskedelem lelassulásából fakadhatnak, amelyek nyomán csökkenhet a magyar export.

Még mindig a különadók

2016 első félévében a Magyar Nemzeti Bank kétszer is csökkentette az alapkamatot, amely jelenleg 0,9 százalék. A jegybank döntésében az infláció lassítása és a gazdasági növekedés segítése játszotta a legfőbb szerepet.  A piacvezető hitelbiztosító a 2014-es és 2015-ös defláció után a fogyasztói árak emelkedését várja.  A tanulmány szerint az idén 0,9 százalék, jövőre pedig 2,1 százalék lehet a fogyasztói árak erősödése.

Csapdában vergődik a világgazdaság
Továbbra sem várható a világgazdasági növekedés gyorsulása a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerdán kiadott jelentése szerint. A szervezet idén 2,9 százalékos, jövőre 3,2 százalékos növekedést vár a tavalyi 3,1 százalék után.
A kormány kitartott a fiskális fegyelem mellett.  „A költségvetési hiány 3 százalék alatt tartása továbbra is az egyik legfontosabb cél, és ezt az idén is és jövőre is sikerül teljesíteni.  2016-ban 2,6 százalékos hiányt prognosztizálunk, 2017-ben pedig 2,7 százalékot. Ugyanakkor látni kell, hogy a hiánycél elérésében még mindig szerepet játszanak a különadók” – mondta Vanek Balázs.

A magyar államháztartás legnagyobb gyengesége a külső adósság mértéke, amely 2015-ben magasabb volt, mint a GDP 100 százaléka. „A külső adósság jelentős része devizaadósság, ami tovább növeli a problémát, hiszen a gyenge forint nehezíti azoknak a háztartásoknak és vállalatoknak a helyzetét, amelyek szintén devizában adósodtak el.  Ez azt jelenti, hogy a kedvező folyamatok ellenére Magyarország továbbra is sebezhető a befektetői hangulat változásaival és a devizakockázatokkal szemben” – mondta az országigazgató.

Jól szerepelnek a magyarok
2015 jó év volt a legnagyobb közép-európai vállalatok számára, így Közép-Európa továbbra is fontos célpontja marad a külföldi tőkebefektetéseknek. Idén eggyel több, 67 magyar cég került a legnagyobbak közé. A MOL megőrizte második helyét, és többek között az Audi Hungaria, a GE Infrastructure, az MVM, a Magyar Suzuki Zrt., a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary és a Samsung Electronics Hungary is növekedni tudott az egy évvel ezelőtt eredményeihez képest.
Lehagynak minket a szomszédok

A régiós országok gazdaságai nagyobb mértékben növekednek majd a magyarnál.  A lengyel GDP az eurózóna növekedési üteménél nagyobb mértékben nőtt az elmúlt években, tavaly például 3,6 százalékkal, az idei várt bővülés 3,4 százalék, és az Atradius elemzői 3,15 százalékos növekedést várnak 2017-ben.  A cseh gazdaság a tavalyi, igen erős, 4,6 százalékos növekedéshez képest visszaesik. Az idei GDP-növekedés 2,5 százalék lehet, míg 2017-ben 2,7 százalék. A szlovák gazdaság növekedése megmarad 3 százalék fölött 2016-ban és 2017-ben is.

A térség országaira jellemző a magas exportkitettség.  Az Európai Unió tagállamai közül Csehországban a legmagasabb az export aránya a GDP-n belül (75%), így a cseh gazdaság az alapvetően jó kilátások ellenére is könnyen megszenvedheti az eurózóna javulásának törékenységét. Szlovákia az ipari termékek, főleg a járműipar exportjára alapozta a gazdaságát, így sebezhető az eurózóna vagy a német gazdaság gyengülésével szemben, de érzékeny a nemzetközi autóipar negatív eseményeire, pl. a Volkswagen-dízelbotrányra is. A lengyel gazdaság szintén erősen függ az eurózónától, ráadásul a Jog és Igazságosság (PiS) által alapított kormány egyes gazdasági intézkedései negatívan hathatnak a nemzetközi befektetésekre.  Vanek Balázs szerint Lengyelország lehet a Brexit legnagyobb kárvallottja.  A Nagy-Britanniában dolgozó lengyelek jelenleg évente közel 4 milliárd eurót utalnak haza.  A Brexit hosszú távon a strukturális alapok átalakítását és a támogatások csökkentését is jelentheti, holott ezekre támaszkodott eddig a lengyel gazdasági fejlődés. Végül, Nagy-Britannia Lengyelország második fő exportpiaca Németország után, és a Brexit visszavetheti a lengyel exportot.

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo