hirdetés

Orbán Viktor és a szankciók

Lantos Csaba energiaügyi miniszterjelölt kinevezését megelőző bizottsági meghallgatásán hangsúlyozta, hogy az energiaipar beruházásai rendkívül költségesek, de Magyarországnak muszáj ilyen fejlesztéseket vállalnia. A kőolaj 90 százaléka, a földgáz 85 százaléka külföldről érkezik, és bár az áramszükséglet többségét fedezi a belföldi előállítás, az erőművek jelentős részben szintén külföldi nyersanyagokkal üzemelnek, ezekkel együtt az energetikai importkitettség meghaladja a 75 százalékot.

hirdetés

Kevesen értik és tudják, hogy Magyarország szankcióellenes politikája és Lantos Csaba mondatai mennyire összefüggnek. Orbán Viktor kormánya már 2010-ben meghirdette, hogy diverzifikálni kell Magyarország energiaellátását. Ennek lényege épp az lett volna, hogy az orosz energiafüggőségünk csökkenjen. Aztán nagy-nagy meglepetésre az égvilágon nem történt ez ügyben semmi. Sőt, a 2010-es kormányváltást követően, a második Orbán kormány létrehozott egy energetikai államtitkárságot azért, hogy Paks 2-re nemzetközi tendert írjanak ki. Érdeklődtek is amerikaiak, franciák, dél-koreaiak. Senki nem készült orosz technológiára, persze ők sem voltak kizárva. Aztán több mint 3 év munka után egyszer csak Orbán Moszkvába utazott és se szó se beszéd aláírta a Paks 2 szerződést a Roszatommal.

A titokzatos, hatalmas befolyású cég (Fotó: Elpaisonline.com)A titokzatos, hatalmas befolyású cég (Fotó: Elpaisonline.com)

Akkor a szakma úgy érezte, hogy hátba támadták őket. Az egész olyan kádári volt. Ahogy annak idején Kádár János kiutazott Moszkvába ott megállapodott Brezsnyevvel, aztán hazajött és a képviselőknek utólag szolgalelkűen meg kellett szavazniuk azt, amiről korábban nem is tudtak. Ez esetben is ez történt. A fideszes és kdnp-s honatyák szemlesütve megnyomták a kötelező gombot Orbán hazaérkezését követően. Akkor számtalan konteó, összeesküvés-elmélet született, hogy vajon mi történt az egykori, keményen oroszellenes Orbánnal. Mi ez a 180 fokos fordulat? Volt olyan verzió, miszerint Putyin megfenyegette Orbánt, hogy a választási kampányban az akkor jól futó Jobbikot támogatja majd milliárdokkal. Aztán volt olyan verzió is, hogy Orbánt egyszerűen lefizette a Roszatom és minden egyéb pletyka is terjedt. A 100 százalékos igazságot nem tudni, de ennek a pillanatnak köszönhetjük mai energiafüggőségünket az oroszoktól, amiről Lantos Csaba beszélt. A kőolaj 90 százaléka, a földgáz 85 százaléka külföldről érkezik. Ezzel sakkot és mattot adtunk magunknak, amiből az egyetlen egérútnak a szankciók gyalázása bizonyult a kormány számára.

hirdetés

Véleményvezér

Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.
Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Jó volt a termés világszerte, a túlkínálat miatt pedig legalább 50 százalékot esett az avokádó globális ára.
Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo