Orbán: Magyarországnak nincs szüksége pénzre

Amiben a magyar kormány, valamint a hazai és külföldi elemzők biztos, hogy egyetértenek: több mint egy év elteltével sem tudni azt, lesz-e hitelmegállapodása Magyarországnak az IMF-fel és az EU-val. Varga Mihály főtárgyaló szerint akár eredménynek is tekinthető, ha nem lesz megállapodás, Orbán Viktor miniszterelnök pedig egyenesen arról beszélt szokásos pénteki rádióinterjújában – kiemelve a lakosság állampapír-vásárlási hajlandóságát –, hogy az országnak nincs szüksége pénzre, mert finanszírozható. Varga szerint a befektetőknek elég garancia kell legyen „a magyar állam, amely több mint ezer éve működik”.

Varga Mihály. Fotó: MTI

A legjobb úton vagyunk a felé, hogy a jövőben a hiteltárgyalások szándékos elhúzásának stratégiáját ne török, hanem magyar kártyaként emlegessék majd az elemzők. Mindenesetre a magyar kormány igen leleményes a téren, miként mutasson tárgyalási készséget és legyen egyszersmind elutasító. E hét kedden Varga Mihály, az IMF/EU-hitelmegállapodásért felelős tárca nélküli miniszter egy budapesti konferencián például azt mondta: lehet, hogy az az eredmény, ha nincs megállapodás.

Nem mindenáron

A magyar tárgyalódelegáció vezetője szerint az, hogy születik-e megállapodás vagy sem, nem befolyásolja érdemben az ország megítélését. Varga azt is kifejtette: „A befektetők nyilván akarnak egy garanciát a befektetéseikre. Mi azt mondjuk, hogy elég garancia a magyar állam, amely több mint ezer éve működik.” A tárca nélküli miniszter ugyanakkor – mint ahogy korábban is tette, s nemcsak ő, hanem a kormány más képviselői is – azt is hozzáfűzte: a magyar kormány szándéka az, hogy megállapodjék a nemzetközi szervezetekkel, „de nem mindenáron”.

Varga elmondása szerint az IMF a magyar pénzügyi konszolidáció ütemét jónak tartja, a gazdaság növekedését viszont lassúnak, aminek a valutaalap szerint az az oka, hogy a pénzügyi szektorra áthárított terhek miatt a bankok kevesebbet hiteleznek, ezért kevesebb a beruházás, beruházás nélkül pedig nincs növekedés, munkahelyteremtés. A miniszter úgy vélekedett: az IMF gazdasági-elméleti síkon gondolkozik, míg a magyar kormány a társadalompolitikai leágazásokkal is számol, ezért meg akarja osztani a terheket, többek között a jelentős nyereséget termelő bankszektor bevonásával.

IMF vs. Magyarország: Hogy jutottunk idáig?

IMF vs. Magyarország: Ha harc, hát legyen harc!

IMF vs. Magyarország: Jön a finálé?

Varga: „a kormány a helyén van, a tárgyalások folynak”

Varga Mihály keddi előadásában azt is mondta: tisztában vannak az Európában bekövetkezhető kedvezőtlen forgatókönyvekkel, de „a kormány a helyén van, a tárgyalások folynak, és minden helyzetre fel tudunk készülni”.

Januárban jön az IMF?
Gerry Rice, az IMF külkapcsolati igazgatója e heti washingtoni sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a magyar gazdaság felülvizsgálatáról szóló, a IV. cikkely szerinti konzultáció folytatásával kapcsolatban az IMF egyezteti a lehetséges dátumokat a magyar kormánnyal. Mint mondta, az utolsó ilyen konzultációt ez év elején tartották, és az IMF arra számít, hogy ezt 2013 elején folytatni fogják, mivel az ilyen eszmecsere a tagállamok, így Magyarország kötelezettségei közé tartozik.
Két nappal később, csütörtökön Gerry Rice, az IMF külkapcsolati igazgatója washingtoni sajtótájékoztatóján viszont úgy fogalmazott: a Nemzetközi Valutaalap folytatja az eszmecserét a magyar kormánnyal, de jelenleg nem folynak hivatalos tárgyalások. Emellett – feltehetően a magyar kormány IMF-ellenes retorikájára és reklámhadjáratára is utalva – a külkapcsolatokért felelős szakember azt is kijelentette: „A programtárgyalásokon való érdemi előrelépéshez arra lenne szükség, hogy a kormány világosan jelezze: az IMF-et és az Európai Bizottságot értékes partnernek tekinti a reform- és a kiigazítási folyamat tervezésében.”

A hitelmegállapodásért felelős miniszter a konferencián azt is kifejtette: szerinte olyan megoldásra van szükségünk, amellyel közös teherviselés mellett lehet az országot stabil finanszírozási pályán tartani.

Mint ismeretes, az IMF és az EU már hosszabb ideje azt kifogásolja, hogy a magyar gazdaságpolitika által alkalmazott eszközök nem alapozzák meg a gazdaság fenntartható pályáját, és épp az egyedi megoldások alkalmazása miatt a költségvetési hiány sem tekinthető stabilnak hosszabb távon. Az EU legutóbbi országjelentése szerint már most növekedő pályán van, és 2013-ra meghaladhatja a 3 százalékot. A szektorális különadók fenntartása sem lehet hosszú távú megoldás, gátolja a növekedést, ráadásul a bankszektor terhei túlzottak.

Orbán: ami most szerepel az adórendszerben, az hosszú távon is szerepelni fog

Péntek reggeli szokásos rádióinterjújában Orbán Viktor a jelenlegi adórendszerről viszont azt mondta, hogy az az új magyar gazdasági modell adórendszere, nincsenek benne válságadók, vagy ideiglenes elemek, ami most szerepel a rendszerben, az hosszú távon is szerepelni fog, s a kormány nem csökkenti a bankok, az energiaszektor vagy a monopolhelyzetben lévő cégek adóját.

Orbán Viktor a közszolgálati rádióban. Fotó: MTI

A miniszterelnök szerint „nincsen semmilyen áthárítás”, sem a bankadót, sem a tranzakciós adót, sem a közműadót nem tudják áthárítani a lakosságra.

Forrás: KSH

A kormányfő a hiteltárgyalásokkal kapcsolatban megismételte korábbi álláspontját: Magyarország nem akar pénzt az IMF-től. Most úgy fogalmazott: csak biztonsági védőhálót „szerettünk volna” – vagyis múlt időben. Hangsúlyozta: az országnak pénzre nincs szüksége, mert Magyarország finanszírozható, lassan 1000 milliárd forint értékű állampapír van magyar magánszemélyek kezében, és az eurókötvények kibocsátása is eléri a 100 millió eurót. Arról nem beszélt, hogy az IMF-hitel, illetve a kötvénykibocsátás kamatterhe közötti különbség milyen mértékben terheli meg a jövőben az állami költségvetést.

Megfordultak a "rossz tendenciák"?

Orbán szerint az, hogy nincs szükségünk az IMF/EU-pénzre, azt jelzi, hogy Magyarország pénzügyi oldalról biztos lábakon áll, s – mint mondta – ráadásul csökken a munkanélküliség és az adósság, a hiányt is sikerül a kívánt szint alatt tartani, és a születések száma is nőtt 4 százalékkal. Szerinte ezek mind azt mutatják, hogy a kormánynak sikerült megfordítania a „rossz tendenciákat”.

A statisztikai hivatal adatai szerint egyébként 2011 hasonló időszakához képest a munkanélküliség 0,6 százalékponttal mérséklődött, a tendencia viszont 2009 óta változatlan, és kormány sem számol 2014-ig azzal, hogy a ráta jelentősen változna. Ami a születésszámot illeti, idén január–szeptemberben az élve születések száma 3,6 százalékkal nőtt, s a január–augusztusi időszak ezer lakosra jutó 9 élve születése ugyan 0,3 ezrelékponttal magasabb a tavalyi adatnál, de megegyezik a 2010. évivel.

MNB-kamatcsökkentések után kamatemelés?
Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdásza, William Jackson az MNB újabb 0,25 százalékpontos kamatcsökkentése utáni kommentárjában azt közölte, hogy a ház jelenleg érvényes prognózisa szerint az euróövezeti adósságválság újbóli eszkalációja várható, s a piaci hangulat ezzel járó romlása az IMF/EU-megállapodás nélkül akár védelmi jellegű kamatemelésekre is rákényszerítheti az MNB-t a tőkekiáramlás mérséklése érdekében. A ház jelenlegi várakozása így az, hogy bár a következő hónapokban lehet még néhány MNB-kamatcsökkentés, ám ezeket később várhatóan vissza kell majd fordítani. A ház várakozása szerint az MNB-alapkamat 2013 végén ismét a mostani 6 százalékon lesz.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo