hirdetés

Nincs vége: folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom lassulása

A várakozásoknál szerényebb mértékben a nyers adat szerint 0,6 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva szintén 0,6 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos időszakihoz képest, meredeken lassulva az első hónapokban mért, bőven kétszámjegyű növekedésekhez képest, míg az árbevétel az magas infláció miatt 19 százalékkal 1520 milliárd forintra ugrott. Az előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom. Az első tíz hónapban 7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom.

hirdetés

A kiskereskedelmi forgalom jelentős lassulását az szja visszatérítés, a 13. havi nyugdíj, a hathavi fegyverpénz hatásainak kifutása mellett az érdemben emelkedő infláció és a háztartási energiaárak az átlagos fogyasztást meghaladó háztarások számára jelentős emelkedése okozhatták – írta a Központi Statisztikai Hivatal hétfőn közölt adataira reagálva Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője.

Eszerint tovább csökkent az élelmiszer üzletek forgalma is, amit részben a tovább gyorsuló infláció reáljövedelmeket csökkentő hatása, részben a rezsicsökkentés részleges kivezetése miatti óvatossági megtakarítások, részben a tudatosabb vásárlások, az élelmiszerpazarlás elkerülése okozhattak.    

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 5,6 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben pedig 0,9 százalékkal csökkent, ezzel szemben az üzemanyag-kiskereskedelemben 19,7 százalékkal nőtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene, amiben a tavalyihoz képest élénkülő tranzitforgalom is szerepet játszhatott.

Tovább folytatódhat a lassulás (Fotó: MTI/Balázs Attila)
Tovább folytatódhat a lassulás (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Az eladások volumene az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 5,4 százalékkal, a használtcikk-üzletekben pedig 8,6 százalékkal nőtt, azonban a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 1,3 százalékkal, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 0,6 százalékkal, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 0,8 százalékkal, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 2 százalékkal mérséklődött. Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,8 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 1,7 százalékkal csökkent.

23,4 százalékkal bővült a forgalom a 2020. áprilisi mélyponthoz képest, míg 4,2 százalékkal haladja meg a járvány előtti szintet, a kiskereskedelmi forgalom összességében a tavalyi őszi hónapokban elérte a járvány kitörése előtti szintet. 2015. év átlagához képest a kiskereskedelmi forgalom 37 százalékkal, 2010-hez képest 50,7 százalékkal emelkedett.     

hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo