hirdetés

Nálunk már megy a spórolás, máshol újra beindult a kiskereskedelem

Többhavi stagnálás és csökkenés után szeptemberben nőtt egy kissé a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző havihoz képest az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat keddi jelentése alapján.

hirdetés

Szeptemberben szezonális kiigazítással a piaci várakozásoknak megfelelő 0,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző havihoz képest mind az euróövezetben, mind az Európai Unióban.

Augusztusban havi bázison nem változott a kiskereskedelmi volumen sem az euróövezetben, sem az EU-ban. Júniusban és júliusban pedig csökkent a forgalom havi bázison, tükrözve ezzel az emelkedő hitelköltségek, a makacsul magas infláció és az Európa-szerte mélyülő energiaválság közepette erősödő fogyasztói aggodalmakat.

A nem élelmiszeripari termékek értékesítése 1 százalékkal nőtt szeptemberben az euróövezetben, szemben az augusztusi 0,2 százalékkal. Az online kereskedelem 2,6 százalékkal ugrott meg, szemben az augusztusi 4,1 százalékos csökkenéssel. Az élelmiszerek, italok és dohányáruk forgalma pedig 0,4 százalékkal emelkedett, míg augusztusban 0,7 százalékkal csökkent. Eközben az üzemanyag-értékesítés szeptemberben ismét csökkent, mégpedig 0,6 százalékkal havi bázison, míg augusztusban 2,1 százalékkal nőtt.

Az egy évvel korábbihoz képest 0,6 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi volumen az euróövezetben és 0,3 százalékkal csökkent az EU-ban. Augusztusban 1,4 százalékos volt az éves volumencsökkenés az euróövezetben és 0,9 százalékos az EU-ban. Szeptemberre éves bázison a kiskereskedelmi forgalom volumenének a ténylegesnél nagyobb, 1,3 százalékos csökkenését várta a piac.

(MTI)

hirdetés

Véleményvezér

Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.
Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Jó volt a termés világszerte, a túlkínálat miatt pedig legalább 50 százalékot esett az avokádó globális ára.
Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo