Nagyobb lakáshitelt is bevállalunk az idén

Felfutásra számítanak a szakemberek a lakáshitelek terén: 2017-ben várhatóan nőni fognak a lakáshitelek, és gyakrabban veszik fel a vásárlók majd új lakásra, szemben a használt ingatlanokra kért hitelekkel.

Kép: Pixabay

2016-ban a hitelezés beindulása is nagyban segítette a lakáspiac szárnyalását. Az elmúlt évekhez képest 2016 január–októberben nőtt a lakáscélú hitelkihelyezés volumene; ebben az időszakban havi szinten átlagosan 38,5 milliárd Ft volt a háztartásoknak nyújtott lakáscélú hitelek szerződéses összege. A 2014-től meginduló lakáspiaci tranzakciószám-növekedést a hitelkihelyezés némi késéssel követte. 2014 elején még 15 milliárd forint alatt volt a kihelyezett lakáscélú kölcsönök volumene, az év végén már meghaladta a 20 milliárdot, 2015 végén pedig elhagyta a 30 milliárd forintot is. Idén folytatódott a növekedés, 2016 január–október között havi szinten átlagosan 38,5 milliárd Ft volt a háztartásoknak nyújtott lakáscélú hitelek szerződéses összege. Az év első felében – a folyósított hitelek darabszáma szerint – legnagyobb arányban használt lakás finanszírozására vettek fel hitelt (67%), ezt követte a lakáskorszerűsítésre (14%) és az építésre (6,5%) felvett hitelek aránya. Új építésű lakás vásárlásának finanszírozását szolgálta az első félév során megkötött szerződéseknek a 3,8 százaléka. A hitelkihelyezés volumenét tekintve az új építésű lakás vásárlására ennél nagyobb – 4,5 százalék – arány esik.

Erre nagyon ügyeljünk, ha lakáshitelt veszünk fel
A felfutó lakáshitelezés időszakában is körültekintően kell kölcsönt felvenni, a piacon ugyanis nagyon eltérő hiteltermékek vannak. Ezért fontos mindig alaposan tájékozódni hitelfelvétel előtt. A Nemzeti Bank segítségével megmutatjuk, mire kell ügyelnie.
A felvett hitelek átlagos futamideje használt lakások esetében 16, új építésűek esetében 17 év. Az átlagos hitelösszeg tavaly használt lakások esetében 5,4 millió Ft, az új építésűeknél 5,8 millió Ft volt. 2016 első félévének adatai alapján a folyósított hitelek átlagos összege a használt lakások esetében 5,9 millió forintra, az új építésűeknél pedig 6,3 millió forintra emelkedett. Ez a hitelösszeg-növekedés részben a lakásárak emelkedésének volt köszönhető.

Nagyobb hiteleket vehetünk fel idén

„Azt várjuk, hogy 2017-ben a lakáshitelek volumene emelkedni fog, ezen belül mérsékeltebben a használtlakás-hitelek, míg jelentősen az újlakás-hitelek. Tovább fog emelkedni az átlagos hitelnagyság, párhuzamosan az ingatlanárak emelkedésével” – mondta Bánfalvi László, az Otthon Centrum hitelközvetítési üzletágát is működtető HC Központ Kft. ügyvezető igazgatója.

Tízmilliót is érhet az odafigyelés
Továbbra is makacsul tartja magát az a vélekedés, hogy a saját lakás elengedhetetlen a felnőtt élethez és a családalapításhoz. A saját lakás megteremtése a megtakarítási célok között is előkelő helyen szerepel. Amikor vásárlásra kerül sor, sokan mégis nagyvonalúan figyelmen kívül hagyják az állami támogatású banki lehetőségeket.
„Elsősorban 15-20 millió Ft közötti lakásokra vesznek fel hitelt, önerőben pedig a 40-50 százalék a jellemző a hitelfelvevőkre. Ma már mindenki tisztában van azzal, hogy a hitelkérelemnél alapvető fontosságú a megfelelő igazolt jövedelem. Az emberek sokkal óvatosabbak lettek, jobban átgondolják, hogy mennyi havi törlesztőrészletet tudnak vállalni” – tette hozzá Bánfalvi László. A szakértő azt tapasztalja, hogy egyre általánosabbá válik, hogy a hitelt lakástakarékkal (LTP) kombinálják, hiszen ezzel jelentős megtakarítást lehet elérni a hiteltörlesztés során.

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye kisebb részben járult hozzá a piac lendületéhez, mint az várható volt. A – különösen a fővárosban és a régióközpontokban – beinduló lakásprojektek és az egyéni építtetők aktivitása nyomán a három- vagy több gyermekes családok által új lakás építésére vagy vásárlására igénybe vehető 10+10 millió Ft támogatás szerepe 2017-ben jelentősebb lesz. Ehhez az év folyamán bejelentett könnyítések is hozzájárulnak. Ezek egyrészt kiterjesztették a kedvezményre jogosultak körét, másrészt egyszerűsítették a CSOK igénybevételét. Talán az egyik legfontosabb módosítás, hogy a tervezőasztalról értékesített ingatlanoknál, azaz már a használatbavételi engedély kiadását megelőzően is igényelhetővé vált a CSOK.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo