hirdetés

Mi lesz a szegény posztkommunistákkal?

Csak az együttműködés és a szolidaritás akadályozhatja meg Kelet-Európában az önbeteljesítő jóslatok megvalósulását, fejtette ki a Wall Street Journal hasábjain a bruegeli egyetem két kutatója.
hirdetés

Darvas Zsolt és Jean Pisani-Ferry emlékeztetnek arra, hogy az Európai Unió vezetői március elején lezajlott csúcstalálkozójukon elutasították a kelet-európai uniós országok együttes megsegítésére szolgáló pénzügyi alap (Gyurcsány egyenesen 180 milliárdot kért, de nem kapott) létrehozatalának tervét, azt hangoztatván, hogy minden egyes ország speciális eset. Ami a szerzők szerint valóban így van, de szerintük nem szabad elfeledkezni a regionális dimenziókról sem. Az, hogy az Európai Uniónak nincs valódi válasza a posztkommunista uniós országokban kialakult válságra, a szerzők szerint gazdasági és politikai kockázatokat egyaránt magában rejt. A piacok folyamatosan aggódnak emiatt, amit egyértelműen jelez, hogy az uniós csúcs után a Kelet-Európában leginkább elkötelezett Ausztriában jelentősen megemelkedett a szuverén adósságra köthető határidős biztosítási ügyletek (CDS) ára.  

Államkötvény legyen fedezet

Mélyponton a szlovák infláció
Szlovákia inflációs rátája februárban 2007 novembere óta nem látott mélypontra süllyedt - írja a pozsonyi Új Szó című napilap pénteken a szlovák statisztikai hivatal legfrissebb elemzésére hivatkozva.
A politikai kockázatokat illetően a szerzők arra utalnak, hogy húsz évvel a rendszerváltás után a demokratikus értékek és intézmények iránt való elkötelezettség összehasonlíthatatlanul nagyobb ugyan a közép-kelet-európai országokban, ám a kockázatokat e tekintetben sem szabad alábecsülni. A szerzők javasolják, hogy az Európai Unió kiterjedtebb szerepet, nagyobb regionális felelősséget vállaljon magára.

Azt vetik fel, hogy valutacsere megállapodások keretében a nem eurózóna-tagországok államkötvényeit is fogadják el a hitelek fedezeteként. (Ezt legutóbb Gyurcsány Ferenc is javasolta, de válaszra sem méltatták...) Emellett a nem-eurózóna uniós tagországoknak is ajánlják fel az euró újrafinanszírozási lehetőségeket. A szerzők szerint ezeket az intézkedésekkel átmenetileg a mostani rendkívüli körülmények közepette lehetne alkalmazni. Szerintük ezekkel a lépések  kedvező piaci hatásokat váltanának ki. 

 Írásukat a szerzők azzal zárják, hogy felhívják a figyelmet: Európának nem szabad a koordináció hiányának hibájába esnie, mint azt az utóbbi időben nyilvánvalóan demonstrálta. Mint írják, eléggé kínos, hogy ha  a Világbank elnöke hívja fel az Európai Unió felelősségére a figyelmet, az viszont már egyenesen fájdalmas, ha ugyanez a figyelmeztetés az ideges tőkepiacoktól érkezik.

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo