A jelek szerint növekedésre vagyunk ítélve 2014-ben

Rég látott optimizmussal tekintenek a jövőbe a magyarországi vállalkozások, jó hírek jönnek a gazdasági elemzőktől, és bizakodóbb lett a lakosság is. Visszafogott adóváltozások, kedvezőnek tűnő gazdasági környezet – a jelek szerint növekedésre vagyunk ítélve 2014-ben.

Idén növekedésre vagyunk ítélve - Kép: Pixabay

Régen adtak ki a gazdasági elemzők olyan optimista előrejelzéseket, mint az elmúlt év végén. Amíg az év elején még nagyjából minden elemző egyetértett abban, hogy tavaly még a stagnálás is pozitívum lenne, addig az év végére az iparban, a beruházásokban és a mezőgazdaságban bekövetkezett fordulat növekedésbe lökte a magyar gazdaságot. Az alacsony inflációs környezet következtében a lakosság reálbérnövekedést tapasztalhatott, így a karácsonyi szezonra a fogyasztás is fellendült – igaz, ez még ősszel is csak alig volt érzékelhető a kiskereskedelmi forgalomban. A gazdasági szereplők viszont egy évtizede nem voltak ilyen optimisták!

A decemberi eseményekről szóló összefoglalónkat itt olvashatja!

Közben a nemzetközi gazdasági környezet is óvatos optimizmusra ad okot: az amerikai fellendülés miatt bejelentett „tapír” azaz a Fed eszközvásárlási programjának lassítása miatt nem következett be év végén pánik a befektetők körében, a legfontosabb exportpiacunknak számító német gazdaság pedig – hozzánk hasonlóan – várhatóan remek év elé néz idén. (Az iparban mindenképpen van még tere a bővülésnek.)

A kedvező hírek hatására az elemzők sorra javították várakozásaikat. 2013 negyedik negyedévében a növekedés éves üteme akár 2,8 százalékra is gyorsulhatott, így az éves átlagos GDP-bővülés elérheti az 1,2 százalékot. Részben a kedvező áthúzódó hatásoknak köszönhetően is, 2014-re a gazdasági növekedés a 2 százalékot is meghaladhatja, és 2015-re is marad tartalék egy 2 százalék fölötti növekedési ütemhez – vélik a Takarékbank elemzői.

A már bejelentett intézkedések és a várható világpiaci áralakulás figyelembevételével az infláció még tovább csökken a következő hónapokban, és kényelmesen a középtávú cél alatt marad (éves átlagban 1,5 százalékos lesz), bár év vége felé már a 3% közelébe emelkedik vissza. Miután a következő 6-8 negyedévben az infláció éves üteme a középtávú cél toleranciasávja alatt, illetve azon belül marad, így lehetőség van további esetleges alapkamat-csökkentésre is.

 

Visszafogottan optimista a GKI

A Gazdaságkutató Intézet (GKI) prognózisa szerint a 2013-as növekedés várható volt, a dinamika azonban meglepő. A GKI ezért 0,3 százalékról 1 százalékra emelte 2013. évi GDP-prognózisát. 2014-re 2,9 százalékos GDP-arányos ESA-hiányt prognosztizál, de ehhez nagy valószínűséggel nyáron évközi egyenlegjavító lépésekre lesz szükség. Az adósságráta már csak minimálisan mérséklődik. A túlzott deficitre vonatkozó új, de ránk még nem érvényes második EU-szabály szerint viszont Magyarországnak nemcsak minimális javulást, hanem az adósságráta kb. évi 1 százalékpontos csökkenését kellene elérnie három év átlagában, aminek a megvalósulásától még igen távol leszünk. A külső egyensúly 2014-ben is kedvező lesz, de javulása csaknem megáll, a külső finanszírozási képesség a növekvő EU-támogatások ellenére a GDP 4,7 százaléka körül marad. A tőkeáramlásban még a gazdaságpolitika kiszámíthatóbbá válása esetén sem várható gyors fordulat, kedvező esetben a kiáramlás megáll. A beruházások ez évben is az EU-támogatású fejlesztések miatt emelkednek, de csak 2 százalékkal, a 2013. évinél enyhébben. A beruházási aktivitás a magángazdaságban továbbra is erőtlen marad. (A teljes előrejelzés itt olvasható!)

Az EY előrejelzése szerint 2,1 százalékos lehet a magyar GDP-növekedés 2014-ben, ami nemcsak az eurózóna 0,9 százalékos átlagát, de a német gazdaság 1,7 százalékos bővülését is meghaladhatja.  Magyarországon a GDP 2013. III. negyedévében 1,8 százalékkal, az I–III. negyedévben 0,6 százalékkal bővült. A 2014. évi fellendülés alapját a pozitív külkereskedelmi mérleg, a befektetések, valamint a belső kereslet visszafogott emelkedése adhatja. A magyar gazdaság számára szintén pozitív fejlemény, hogy idén az eurózóna is lassú növekedésnek indul.

Rekordoptimizmus cégkörökben
Határozott optimizmus jellemzi a vállalatokat az MFB 2013. őszi vállalati felmérésének eredményei alapján. Az MFB-INDIKÁTOR fél év alatt 4,6 ponttal emelkedve októberben 57,3 pontra ugrott, s ezzel meghaladta az eddigi rekordot jelentő 2011. tavaszi értéket is.
Gyorsulásra számít a Századvég

A növekedés legfőbb termelői forrása 2013-ban a mezőgazdaság, az építőipar és az ipar, míg a felhasználási oldalon a beruházások segítették a bővülést – derül ki a Századvég Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb előrejelzéséből. Az európai uniós forrásokból megvalósuló állami és önkormányzati nagyberuházások mellett az MNB Növekedési Hitelprogramja – elérve célját – enyhítette a hitelkínálati korlátokat, és serkentette a versenyszféra beruházásait.

A magyar gazdaság növekedése 2014-ben egy kiegyensúlyozott pálya mentén – a belső és külső forrásokra egyaránt támaszkodva – dinamikusabbá válhat. A nemzetközi konjunktúra fellendülésével párhuzamosan a 2013. évinél dinamikusabb, 5 százalékot meghaladó exportteljesítmény is támogatja a növekedést.

Az európai uniós források lehívása révén megvalósuló állami nagyberuházások mellett a versenyszférában a Növekedési Hitelprogram enyhíti a finanszírozási korlátokat, így 2014-ben tovább emelkedik a beruházási ráta, növelve a gazdasági potenciált. Mindezen hatások eredőjeként a Századvég Gazdaságkutató Zrt. megítélése szerint a GDP-növekedés idén elérheti a 2,5 százalékot. Az infláció 2013–2014-ben éves szinten mélyen a jegybank 3 százalékos célja alatt marad, de az év végére felgyorsul.

Brüsszel szerint kezdjük összeszedni magunkat

Fellendülést jósol Magyarország számára az Európai Bizottság is, ugyanakkor Brüsszel szerint komoly veszélyt jelenthet a magyar költségvetési hiányra a devizahitelesek megmentése és a hús áfájának csökkentése, a foglalkoztatást csak a közmunkaprogram növeli, és a vállalati beruházások sem állnak valami fényesen. Tavalyra a magyar bruttó hazai termék (GDP) 0,7, ez évre 1,8, 2015-re pedig 2,1 százalékos növekedését jósolta az Európai Bizottság. A magyar költségvetési hiány az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény számításai szerint 2013-ban a GDP 2,9, idén kereken 3, az azt követő esztendőben pedig 2,7 százaléka lesz.(Nem kizárt, hogy a kormány hatalmas öngólt lő a rezsicsökkentéssel.)

Az Európai Bizottság prognózisa szerint Magyarországon – elsősorban az uniós alapok felhasználásának köszönhetően, a kormányzati beruházások erőteljes növekedése révén – várhatóan megáll a beruházások meredek csökkenése. A vállalati beruházások alakulása azonban várhatóan negatív marad, amiben a hitelezés további csökkenése és az ingatlanpiac gyengesége tükröződik. A beruházások a 2013. évi stagnálás után is csak 2 százalékkal nőnek, alapvetően az EU-forrásokból finanszírozott állami fejlesztések hatására.

A munkaerőpiacot illetően a brüsszeli áttekintés megállapítja, hogy a foglalkoztatási adatok javulásának fő forrása továbbra is a közmunkaprogram, és hogy a belföldi vállalkozói szektorban nagyrészt tovább stagnál a foglalkoztatás.

Adócsomag 2014: a további egyszerűsítés a cél
A 2014. évi adócsomag az előző évek módosításaihoz képest kevésbé tartalmaz nagymértékű változtatásokat, inkább csak kiegészítéseket, finomításokat találhatunk benne. A változtatások fő célja az egyszerűsítés folytatása, valamint a feketegazdaság elleni küzdelem.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo