Megpadlózott a forint

Tegnap, 328,22 forintos euró árfolyammal történelmi mélypontra süllyedt a forint. Különben a zlotyi is – amivel sokszor együtt mozog a magyar fizetőeszköz - gyengült de kisebb mértékben. Így behoztuk a román lejt, amely az euró bevezetése óta (2000 január) 28,4 százalékot gyengült.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A csehek az inflációs nyomás miatt kamatot emeltek tegnap, meg amúgy is jól teljesítnek évek óta. Így talán nem meglepő, hogy a fentebb említett időszakban a cseh korona 16 százalékkal felértékelődött az európai fizetőeszközzel szemben. A lengyelek pedig 6b százalékon állnak. Felmerül, hogy jogos-e ez a gyengeség? Ha a magyar gazdaság fundamentumait nézzük a válasz egyértelmű nem. Ha a valós kockázatunkhoz tartozó prémiumot nézzük, akkor igen - hívta fel a figyelmet hírlevelében az Erste Befektetési Zrt.

Kép: PIxabay

Az utóbbiról viszont a jegybank „dönt”. Azaz bármikor egy tollvonással létrejöhet olyan helyzet, hogy a prémiumot a szükséges értéket állítják a rövid hozamokban, amely komoly forintemelkedést okozna. Más szavakkal. Most olcsó a forint ellen játszani a kamatkülönbözetek miatt, de ez bármelyik pillanatban könnyedén megváltozhat, a jegybank döntése alapján, úgy hogy az nem lenne fájdalmas a magyar gazdaság számára. Azaz most egy életveszélyes játék zajlik, legalábbis a forint shortosok részéről, akik azt gondolják – a jegybanki kommunikáció alapján – hogy az MNB nem fog lépni. Ugyanakkor van egy elméleti hatás, amely az importált inflációval függ össze.

Ez pedig 340 körül van. Ugyanis akkor már az importált infláció akkora lehet, hogy a központi banknak – mandátumának megfelelően – az inflációs cél elérése érdekében, be kell avatkoznia. Arra pedig számos lehetősége van a jelen körülmények között, amely nem feltétlenül azonnali kamatemelés formájában jelenik meg. Így talán nem is meglepő, hogy a költségvetési tanács szeretné Matolcsy György jegybankelnök véleményét hallani a jelenlegi forint gyengülés kapcsán. Mindenestre jelzés értékű, hogy az MNB-n fokozódik a nyomás, hogy tegyen valamit.

 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo