Megpadlózott a forint

Tegnap, 328,22 forintos euró árfolyammal történelmi mélypontra süllyedt a forint. Különben a zlotyi is – amivel sokszor együtt mozog a magyar fizetőeszköz - gyengült de kisebb mértékben. Így behoztuk a román lejt, amely az euró bevezetése óta (2000 január) 28,4 százalékot gyengült.

A csehek az inflációs nyomás miatt kamatot emeltek tegnap, meg amúgy is jól teljesítnek évek óta. Így talán nem meglepő, hogy a fentebb említett időszakban a cseh korona 16 százalékkal felértékelődött az európai fizetőeszközzel szemben. A lengyelek pedig 6b százalékon állnak. Felmerül, hogy jogos-e ez a gyengeség? Ha a magyar gazdaság fundamentumait nézzük a válasz egyértelmű nem. Ha a valós kockázatunkhoz tartozó prémiumot nézzük, akkor igen - hívta fel a figyelmet hírlevelében az Erste Befektetési Zrt.

Kép: PIxabay

Az utóbbiról viszont a jegybank „dönt”. Azaz bármikor egy tollvonással létrejöhet olyan helyzet, hogy a prémiumot a szükséges értéket állítják a rövid hozamokban, amely komoly forintemelkedést okozna. Más szavakkal. Most olcsó a forint ellen játszani a kamatkülönbözetek miatt, de ez bármelyik pillanatban könnyedén megváltozhat, a jegybank döntése alapján, úgy hogy az nem lenne fájdalmas a magyar gazdaság számára. Azaz most egy életveszélyes játék zajlik, legalábbis a forint shortosok részéről, akik azt gondolják – a jegybanki kommunikáció alapján – hogy az MNB nem fog lépni. Ugyanakkor van egy elméleti hatás, amely az importált inflációval függ össze.

Ez pedig 340 körül van. Ugyanis akkor már az importált infláció akkora lehet, hogy a központi banknak – mandátumának megfelelően – az inflációs cél elérése érdekében, be kell avatkoznia. Arra pedig számos lehetősége van a jelen körülmények között, amely nem feltétlenül azonnali kamatemelés formájában jelenik meg. Így talán nem is meglepő, hogy a költségvetési tanács szeretné Matolcsy György jegybankelnök véleményét hallani a jelenlegi forint gyengülés kapcsán. Mindenestre jelzés értékű, hogy az MNB-n fokozódik a nyomás, hogy tegyen valamit.

 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo