Még mindig nagy gond az agyelszívás

A tudástőke elszívása Kelet-Európa, ezen belül is a magyar munkaerőpiac egyik fő problémája. A helyzet megoldásának kulcsát a növekedést ösztönző gazdaságpolitikában, a munkabért terhelő adók csökkentésében, az élethosszig tartó tanulás lehetővé tételében és a K+F beruházások támogatásában látja Edwin De Boeck, a KBC vezető közgazdásza.

Elvándorolnak a tehetséges munkavállalók - Kép: Pixabay

„Egy ország vagy régió gazdasága, fejlődési iránya nagymértékben meghatározza az ott élő szakemberek érvényesülési lehetőségeit. Ha az emberek nem látják a fejlődési lehetőségeket - akár anyagi, akár szakmai értelemben -, akkor az igazán tehetséges és ambiciózus munkaerőt könnyen elcsábíthatják a más országok által nyújtott lehetőségek. Ez ma nemcsak Magyarországra, de az egész kelet-európai régióra jellemző probléma, ami ellen minél hamarabb tenni kell” – hívta fel a figyelmet a hazai munkaerőpiac egyik aktuális nehézségére Edwin De Boeck, a KBC vezető közgazdásza a Figyelő által Budapesten megrendezett gazdasági konferencián. A szakember arról beszélt, hogy Közép-Európának, ezen belül is Magyarországnak milyen kihívásokkal kell szembesülni tudástőkéje megtartásához.

Magyarországon egyelőre gyenge lábakon áll a gazdasági növekedés, emellett a hazai oktatás és munkavállalás sem feltétlenül tekinthető támogató környezetnek a tehetségek felkarolásához. Ez pedig oda vezet, hogy évek óta szembesülnünk kell a brain-drain, azaz a kiváló magyar szakemberek külföldre vándorlásának problémájával. A szakember utalt arra a 2010-es OECD tanulmányra, miszerint a magyarországi személyi jövedelemadó OECD áltagra történő csökkentése mintegy 4 százalékponttal növelné a foglalkoztatottak létszámát. Ez azonban csupán az egyik összetevője a kiváló szakemberek itthon tartásának. Emellett olyan környezetet kell teremteni a munkavállalóknak, amely az itthon maradásra ösztönzi őket. Tehát nem feltétlenül csak a jó fizetés a lényeg, hanem emellett a növekedést támogató gazdaságpolitika és a személyes fejlődés lehetőségének biztosítása is.

De Boeck gazdasági szakemberként ezt négy fő irányvonal mentén látja megvalósíthatónak. A munkaerő költségek csökkentése mellett növelni kell az aktív népesség arányát. Emellett fontosnak tartja az élethosszig tartó tanulás elősegítését is, hogy az idősebb, de tapasztalt, jól képzett szakemberek ne essenek ki a munkaerőpiacról. Végül pedig a kutatási, fejlesztési és innovációs beruházások támogatásának fontosságát hangsúlyozta a szakember.

Átlépi(k) a határt
Bárki könnyedén összeszed jó pár, az ismeretségi köréből származó példát a magyar munkavállalók kivándorlására a legkülönbözőbb szakágakból műkörmöstől a szakácsig, pénzügyestől az orvosig. Az elmúlt húsz évben sose volt ilyen magas a magyarok körében a migrációt tervezők aránya. Mára minden ötödik felnőtt tervezi, hogy rövid vagy hosszú távon külföldön vállal munkát, vagy véglegesen kivándorol.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo