Már a saját zsebbe megy a kereset

Július 16-ig az államnak dolgoznak az emberek. Ettől az időponttól kezdve éves alapon számítva már kifizették az adókat, és keresetük a saját zsebükbe kerül - ezt nevezik az Adófelszabadulás Napjának. Ötödik éve számolják, mikorra esik.

Kép:sxc

Ötödik éve mérik fel, hogy ha az éves jövedelmünket nézzük, akkor az év melyik napja az, amikor végre letudjuk az állammal szembeni kötelezettségeinket. Ez idén Magyarországon július 16-ára esik. Az átlagos tényleges adóterhelés, amely figyelembe veszi az szja mellett az áfát és a tb-járulékot is, 53,86 százalék Magyarországon, ez az ötödik legmagasabb érték az EU-ban.

A The Foundation for European Reform és az Institut Économic Molinari (IEM) megbízása alapján az E&Y által készített felmérés tanulsága szerint ennél csak az osztrákoknál, a franciáknál és a belgáknál virrad fel később az a nap, amit a szerzők „az adófelszabadulás napjának” neveznek. Egy átlag belga számára folyó év augusztus 6-án, egy franciának július 28-án, egy osztráknak pedig július 26-án köszönt be ez a nap. A következő a sorban Magyarország megelőzve a görögöket, a németeket és a románokat - írja a HR Portál.

A ciprusiak vannak a legjobb helyzetben, náluk már március 21-én beköszöntött ez a nap. Lehet irigyelni még az íreket, a máltaiakat, a briteket és a bolgárokat. Magyarországon 2011 óta 21 nappal került korábbra a jeles nap, a szerzők szerint az egykulcsos szja bevezetése miatt. Ugyanakkor az is kiderül, hogy az átalányadót alkalmazó országok összességében nagyobb mértékben (46,3 százalék az átlag) adóztatnak, mint a progresszív adózást (44,98 százalék) választó tagállamok.

Egy kevésbé pozitív fordulónap
Nem ez az egyetlen mutató, ahol éves szinten összesítik a világ teljesítményét. Az Föld erőforrásainak túlfogyasztását méri globálisan az Ökológiai Túllövés napja. Ez az a „virtuális dátum”, amelytől kezdve az emberiség túlfogyasztja a Föld természeti erőforrásait. A bankszámla kivonatokhoz hasonlóan a bevételeket és a kiadásokat követi nyomon évről évre a Global Footprint Network (GFN), és ez alapján számítja ki az Ökológiai Túllövés Napját. A természeti erőforrásokra nehezedő nyomás jellegét tekintve a pénzügyi túlköltekezéshez hasonlít. A keletkező ökológiai deficit miatt a természeti tőkét kezdjük el fogyasztani, és CO2-ot halmozunk fel a légkörben. 2013-ban a forduló dátuma augusztus 20. volt, két nappal korábban, mint 2012-ben.
 

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo