Kína után India is visszafogná az amerikai nyomulást

Az Európai Unió és Kína példájára India is korlátozni kívánja az amerikai technológiai óriások tevékenységét azok leggyorsabban fejlődő, 1.3 milliárd lakosú piacán.

 

Indiában, akárcsak a világ legtöbb országában amerikai nagyvállalatok birtokolják az internetes szolgáltatásokat: vezet a Facebook, az Amazon, a mobilok túlnyomó részén az Android fut.

Kép: Pixabay

Az ország kormányát lépésre indította, amikor a Cambridge Analytica botrányánál kiderült, hogy az országos választások előtt 560.000 indiai állampolgárt próbáltak az interneten befolyásolni, hogyan szavazzon. India, amely egy évszázadig brit uralom alatt állt, úgy érzi, újfajta gyarmatosítás áldozata és tenni ellene.

Az előkészültben lévő intézkedéseket nem csak az EU amerikai nagyvállalatok elleni rendszabályai befolyásolják, hanem Kína politikája is. Bár nem értenek egyet azzal, hogy a kínai vezetés elvágta polgárait a világméretű internetes összeköttetéstől, de helyesnek tartják, hogy ott az amerikaiak helyett nagy hazai szolgáltatók működnek.

Rohamtempóban terjeszkedik Kína Európában
Európa felé tolódott el idén a kínai befektetések súlypontja, miközben jelentősen csökkent a Kínából Amerikába irányuló működőtőke értéke – derül ki a Baker McKenzie jogi iroda nemzetközi elemzéséből. Az autóipar, az egészségügy és a biotechnológia váltak Kína külföldi működőtőke-befektetéseinek célpontjává.

Egyetértenek Kínával abban is, hogy – nemzetbiztonsági okból – ne engedjék meg külföldi vállalatok hozzáférését polgáraik adataihoz és azt sem, hogy a szolgáltató Indiában gyűjtött adatait az országon kívül tárolja. Ugyanakkor, az említett biztonsági okból, szabad hozzáférést kívánnak az illetékes hazai szerveknek az indiai adatokhoz.

Az érintett amerikai nagyvállalatok próbálják visszaverni ezeket a törekvéseket, azzal érvelve, hogy rengeteg munkahelyet biztosítanak az országban és a korlátozások az amerikai beruházások visszaeséséhez vezetnek majd, pedig erre az országnak, éppen a technológiai fejlődés érdekében, nagy szüksége van.

Elemzők szerint mindenesetre az amerikai cégeknek aligha lesz más választása, akárcsak az EU vagy Kína esetében: tudomásul kell majd venniük az indiai igényeket.

(Forrás: The New York Times)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo