hirdetés

Kétfrontos háborúban a forint

Az ukrajnai háborút követően most Brüsszel felől érte támadás a forintot. Az uniós pénzek esetleges elmaradása egyáltalán nem tetszik a befektetőknek.
hirdetés

Az Európai Bizottság hivatalos értesítést küldött Magyarországnak arról, hogy elindítja az európai uniós források folyósítását a jogállamisághoz kötő úgynevezett feltételességi mechanizmust - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén. A hírre a forint zuhanásba kezdett, hiszen az uniós források komoly támaszát jelentik a magyar gazdaságnak.

Az elmúlt 3 hónap (Forrás: portfolio.hu)

Ez a gödör, bár kinézetében hasonlít az ukrajnai invázió miatt bekövetkezett forint válsághoz, az okok egész mások. Februárban, a háború kezdetén a nemzetközi befektetők mondhatni természetes reakciója volt, hogy az úgynevezett menedék valuták felé fordultak a G 3-akhoz. A G3, a „group of three” kifejezésből származik és a világ három legfontosabb valutáját jelenti. Ezekkel kereskednek egyrészt a legtöbbet, másrészt ezek a leginkább likvidek, vagyis a legkönnyebben velük lehet fizetni. Ezt a triót az amerikai dollár (USD), az euró (EUR) és a japán jen (JPY) alkotja.

A mostani forint zuhanás viszont kizárólag a magyar gazdaság iránti bizalmatlanságot jelzi, vagyis azt, hogy uniós pénzek nélkül egy rendkívül fontos forrását veszíti el az ország. A problémát fokozza, hogy egyszerre két oldalról lett sérülékeny a forint. Az ukrajnai helyzet esetleges rosszabbodása bármikor újra mélybe lökheti a nemzeti valutát, ha pedig ehhez hozzájön a Brüsszellel folytatott viaskodás, akkor egy hatalmas csúszda is kinézhet. Hogy mekkora pénzt bukhat az ország, jól látszik a következő táblázatból.

A majd 5000 millió eurós éves pozitív egyenleg nem kevés, körülbelül a magyar állam bevételeinek 10 százaléka. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) már többször jelezte, hogy mindenáron igyekszik tartani a forint árfolyamát, vagyis ebben a helyzetben a jegybank alapkamatot emel majd. Ez pedig drágítja a hiteleket, tovább fékezve a gazdaságot, vagyis egy negatív spirálba kerülhet az egész rendszer. Ezt viszont mindannyiunk érdekében nagyon jó lenne elkerülni.

Orbán Viktor miniszterelnök Ursula von der Leyen bejelentését követően nemzetközi sajtótájékoztatót hirdetett másnapra. Meglepetésre azonban egész más témákról kezdett beszélni. Például, hogy a béke érdekében telefonon beszélt Putyin elnökkel hosszan, de mint kiderült nem sokra jutottak. Ennek kapcsán a kormányfő közölte, a kabinet az Európai Unióban képzeli el Magyarország jövőjét és a NATO-ban. Erre a bejelentésre felszökött a forint árfolyama, hiszen mindenki azt hitte, hogy ez azt jelenti, Orbán Viktor elfogadja az EU kritikáját a jogállamisággal kapcsolatban. Aztán egy későbbi konkrét kérdésre adott válaszból kiderült, hogy ez koránt sincs így. Orbán Viktor ugyanis kijelentette, még nem látta Ursula von der Leyen levelét, de nem érti a helyzetet. Úgy fogalmazott, hogy az újjáépítési alapból Magyarország még "egy fillért se" kapott, így azt nem is tudta szabálytalanul elkölteni. A miniszterelnök nyilvánvalóan kitérő válaszát a befektetők valószínűleg „nesze semmi fogd meg jól”-ként értékelték és a forint visszagyengült majdnem oda, ahol a kormányfői sajtótájékoztató előtt volt.

Forint ingadozás Orbán Viktor sajtótájékoztatója közben (Forrás: portfolio.hu)

A legtöbb, amit mindebből levonhatunk, hogy forintban érdekelt befektetők rendkívül éberen figyelnek és nemcsak a szavak, de még a hangsúlyok is sokat jelentenek számukra.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo