Jönnek a csúcskategóriás magyar magánkórházak

A 21. századi kórház egyfajta egészségpláza, olyan szolgáltató központ ahol a hatékony gyógyulásé a főszerep, de van gyógyszertár, gyógyászati segédeszköz bolt vagy egyéb kereskedelmi egység is. Ideális esetben lehet, ügyet intézni, postára, kávézóba vagy kápolnába menni, vagy a kertben pihenni.

Viharosan erősödnek a magánegészségügyi szolgáltatók, magánkórházak is nyíltak és még fognak is, munkát adva több tervező irodának is az egészségügyi ingatlanok piacán. Elsőként tehát a magánszektor lesz ott a megrendelők között, de az építészek állami megrendelésekre is számítanak, rögtön az első az új dél-budai szuperkórház lesz, amit várhatóan 2024-ben adnak át - derül ki laptársunknál, az Mfor.hu-n megjelent interjúból.

Az Aacheni Egyetemi Kórház. Forrás: LHC

A legfőbb kérdést boncolgatták: hogyan kell úgy megtervezni egy kórházat, hogy évtizedekre kiszolgálja a gyorsan változó igényeket, beteg-és dolgozóközpontú megoldásokkal lássák el ezeket az új egészségplázákat. Hogyan érik el, hogy gazdaságos és környezettudatos legyen a megépítése és az üzemeltetése is? A választ az egészségügyi épületek tervezésében jártas Paulinyi&Partners tervező irodánál keresték, Burián Gergő vezető tervező, projektigazgató mondta el a legfőbb szempontokat.

A magánberuházót a pénzügyi motor hajtja, míg az állam esetében ez nem feltétlenül van így. De szerintünk az állami intézményben is kellenek pénztermelő elemek, amik ha nem is váltják ki az állami finanszírozást, de legalább segítik. Ez lehet az épületen belül egy kereskedelmi egység, egy konferenciaterem és lehet egy másfajta aspektusa is, hogy takarékos épületüzemeltetési vagy HR-megoldásokat alkalmaznak.” – sorolta az ötleteket a szakértő, aki szerint az az ideális, ha a társadalmi, a környezeti és a gazdasági szempontok egyszerre érvényesülhetnejk.
Egy nagy kórházi tömbön belül egyszerre vannak jelen bizonyos egészségügyi és nem egészségügyi terek, többféle funkciót lehet itt elhelyezni. Így lesz a kórház épülete egyfajta egészségpláza, olyan szolgáltató központ ahol a hatékony gyógyulásé a főszerep, de van gyógyszertár, gyógyászati segédeszköz bolt vagy egyéb kereskedelmi egység is. Ideális esetben lehet, ügyet intézni, postára, kávézóba vagy kápolnába menni, vagy a kertben pihenni. A közelben lakók számára találkozási ponttá vállhat az épület és ehhez nem feltétlenül kell betegnek, orvosnak, ápolónak vagy hozzátartozónak lenni.
„Az a jó megoldás, ha a betegek fogadása már az épületen kívül megtörténik. Vannak speciális applikációk, amik előzetesen információkkal látják el a betegeket, vagy akár az ügyfél parkolását is segíthetik. Belépve a házba szinte kézen fogva vezetik a beteget az épületben, egyszerűsítve a betegutakat. Az azonos betegségcsoporthoz tartozó vizsgálati helyiségeket nem szabad egymástól távol helyezni, ezzel minimalizálni lehet a betegutakat. Építészként erre nagyon kell figyelnünk és folyamatosan szimuláljuk is ezeket tervezés közben. A jól bevilágított, tágas terek segítik a látogatókat, ne érezze nyomasztónak a vendég, hogy idegen környezetbe érkezett és ezt segítsék a különféle térkialakítások is.”
A betegek számára egyre fontosabbá vállnak a különféle IT-eszközök, digitális kijelzők, szórakoztató eszközök is. Ugyancsak a beteg színvonalasabb ellátását szolgálják az ágy melletti digitális kórlapok, nővérhívó vagy ismertetők, amit maga a beteg is elolvashat. A szobákba manapság már a természetes fényhőmérsékletet visszaadó, nyugtatólag ható cirkadián világítást szoktak tervezni.

Már vannak olyan kórházak, ahol robotok szállítják a szennyest, a tiszta ruhát, az ágyakat, másutt a cateringben segítenek, nekik külön útvonalakat kell tervezni az épületen belül, általában teljesen elkülönülve működnek a betegutaktól. A kiszolgáló funkcióknál ezek további terjedésére lehet számítani. A dolgozók megtartása érdekében egy ilyen 21. századi egészségközpontbanb elférhet egy nővérszálló, egy óvoda vagy bölcsöde, és természetesen egy barátságos irodai környezet is, mert ezekre is szükség van.

 

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo