Jöhet a klónozott rántott hús?

A klónozott állatok húsának tápértéke és összetétele nem tér el a normálisakétól, de nem tudható, hogy kockázatos az ilyen élelmiszerek fogyasztása.

A klónozott állatokból, vagy ezek utódaiból származó élelmiszerek éppen annyira biztonságosak, mint a hagyományos módon tenyésztett jószágokból készült ételek - állapította meg az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), amelyről az Euvonal számolt be.

"Az egészséges klónozott állatok valamint utódaik tejének és húsának tápértéke és összetétele nem tér el a hagyományos módon tenyésztett állatokétól" - mondta Vittorio Silano, az EFSA tudományos bizottságának vezetője, aki ugyanakkor nem adott határozott választ arra a kérdésre, hogy biztosan nem jár-e semmilyen kockázattal az ilyen élelmiszerek fogyasztása. Az Európai Bizottság óvatos a kérdésben.

"A tudomány általában nem ad határozott 'igen'-eket vagy 'nem'-eket válaszként. Azt mondhatjuk: valószínűtlen, hogy ezek az élelmiszerek problémát okoznak" - érvelt Silano, aki szerint még hosszú idő fog eltelni, míg az európai boltok polcain is megjelennek a klónozott állatokból készült termékek.



Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo