hirdetés

Ingyen korszerűsítenének lakásokat, cserében az állam 100 milliárdot takarítana meg

Évi 150 ezer elavult lakóingatlant korszerűsítenének önrész nélkül, százmilliárd forintot megtakarítva az államnak.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Másfél millió magyar lakóház, illetve kis- és közepes vállalkozás energetikai korszerűsítésére dolgoztak ki komplex megoldást a Virtuális Erőmű Program (VEP) szakemberei. Az Új Nemzeti Fenntarthatósági Rezsicsökkentési Program (ÚNFRP) a legkorszerűtlenebb lakóingatlanok és gazdasági épületek esetében önerő nélkül tenné lehetővé a legfontosabb energiahatékonysági beruházások – szigetelés, fűtéstechnológia-váltás – gyors elvégzését. A megtakarított energiaköltségből finanszírozott beruházások azonnali, 30-40 százalékos rezsicsökkentést jelentenének a tulajdonosoknak a pénzügy szempontból kritikus jelenlegi időszakban, mindeközben az állam is évi százmilliárd forintos költségvetési megtakarítást érhetne el. A nemzetközi stratégiai tanácsadócégek szakértőivel és energiaauditorokkal együttműködésben kidolgozott program gazdasági hatása az építőipari beruházásokon keresztül több ezer milliárd forintot tenne ki.

Mindenki számára jobb lenne korszerűbben (Fotó: Pixabay)
Mindenki számára jobb lenne korszerűbben (Fotó: Pixabay)

A magyar a lakosság és a kkv-k energiafelhasználása nemzetközi összevetésben kimagasló, 40 százalékkal több energiát fogyasztunk, mint a nyugat-európai átlag. Ennek egyik oka, hogy Magyarországon mintegy másfél millió energetikai szempontból teljesen elavult – szigeteletlen és korszerűtlen fűtési rendszerrel ellátott – lakóingatlan van, ezek túlnyomó többsége a kétezres évek előtt épült klasszikus 80-90 négyzetméteres Kádár-kocka, vagy ahhoz hasonló kertes családi ház. Az ilyen típusú ingatlanokban élők a legnagyobb vesztesei az energiaválságnak, rezsiköltségeik az elmúlt évhez képest a többszörösére nőttek. Egy gázkonvektorral fűtött 90 négyzetméteres szigeteletlen lakóház rezsije még a korábbi fogyasztás visszafogása mellett is meghaladhatja az évi 2 millió forintot, az ennél nagyobb kétszintes kertes házaké pedig korszerűsítés nélkül az évi 3,5 millió forintot is elérheti. A háztartásoknál is drasztikusabb áremelkedést kénytelen kigazdálkodni az a több ezer mikro, kis-és közepes vállalkozás, amely szintén korszerűtlen bérleményekben, gazdasági épületekben végzi a tevékenységét.

A VEP szakemberei nemzetközi tanácsadócégek szakértőivel együttműködve egy olyan komplex finanszírozási modellt dolgoztak ki, amely egyszerre oldaná meg több százezer lakó- és kisvállalati ingatlan energetikai korszerűsítését, nyújtana átmeneti segítséget a jelenlegi pénzügyi nehézségek – egekbe szökő energiaárak és magas infláció – idején, és takarítana meg több százmilliárd forintot már középtávon a költségvetés számára. Az Új Nemzeti Fenntarthatósági Rezsicsökkentési Program (ÚNFRP), amelyet már be is terjesztettek a kormányzat számára lényege, hogy az ingatlanok korszerűsítéséhez szükséges beruházást a jelentős, ingatlanonként akár 50-65 százalékos energia-megtakarításból fedezi. A VEP szakemberei a vállalati szegmensben bevett ESCO-finanszírozási modellt fejlesztették úgy tovább, hogy az a lakossági és kisebb kkv-s beruházások esetén is, a jelenlegi helyzetben megtérülő legyen. (Az úgynevezett ESCO – Energy Serving Company – cégek energiamegtakarításból megtérülő beruházásokat valósítanak meg vállalkozások, vagy magánberuházók részére, jellemzően átvállalva az energiahatékonysági beruházás kivitelezését és finanszírozását.)

Önerő nélkül évi 150 ezer ingatlant korszerűsítenének

Az ÚNFRP nagy előnye, hogy a háztartásnak vagy kisvállalkozásnak nincs szüksége több millió forintos önerőre ahhoz, hogy a beruházást finanszírozza, az energiamegtakarítás jelentős részét pedig az első két évben azonnal élvezheti, így 30-40 százalékkal csökken a rezsije. 

A programban a háztartás vagy vállalkozás nem egy hitelintézettel áll kapcsolatban, hanem az ilyen beruházások megvalósításában nagy gyakorlattal rendelkező ESCO céggel, amelyik fizeti a beruházás önerejét, megtervezi és megszervezi a kivitelezést, valamint biztosítja a megfelelő műszaki megoldások telepítését a végfogyasztó számára. A bank pedig kamattámogatott hitelt nyújt az ESCO-nak a beruházásra. A fogyasztónak a futamidő első két évében csak az energiamegtakarítás 20 százalékával kell törlesztenie, majd a harmadik évtől ugyanannyi rezsit fizet, mint a beruházás előtt, a futamidő végén azonban drasztikusan csökken a rezsije. A mintamodellben egy átlagos, 90 négyzetméteres háztartás 8-10 év alatt „törleszti’ vissza a beruházást a csökkenő rezsiből, kkv-k esetében ez lényegesen kevesebb, mindössze 5-7 év. A tulajdonosoknak ezt követően éves szinten akár 50 százalékkal is csökkenhetnek az energiára fordított kiadásaik.

A program kidolgozása során többfajta épülettipológiát is megvizsgáltak, mert 2-4 millió forint rezsiköltség sokféle épületen jelentkezhet, más-más energiafogyasztási profil mellett. A VEP szakemberei kétféle beruházástípust definiáltak. Egy ún. minimum beruházást, ahol a legköltséghatékonyabb, csak és kizárólag a földgázfogyasztást érintő technológia telepítést vették figyelembe. Ez magában foglalja a födém-, homlokzat- és lábazatszigetelést, a nyílászáró cserét, illetve hatékonyabb, legalább zárt égésterű kazánra történő cserét. Ezzel 50-65 százalék közötti megtakarítást lehet elérni, épülettípus és kiinduló technológia (pl. konvektor vagy gázkazán) függvényében. Az optimum beruházás ezt egészíti ki a villamosenergia fogyasztást lefedő napelem beruházással. 

A VEP szakemberei szerint évente 100-150 ezer ingatlan újulhatna meg a modellben, egy évtized alatt pedig a teljes elavult lakóingatlan-állomány. Ennek éves kivitelezési-beruházási összege mintegy 800-1500 milliárd forint lenne. „A program nemzetgazdasági jelentősége Paks2-t többszörösen meghaladja, hiszen hazai pénzügyi szereplők bevonásával és alapvetően piaci források mozgósításával, akár költségvetési kiadás nélkül, több ezer milliárd forintnyi, elsősorban hazai vállalkozások által megvalósított építőipari beruházást generálhat a következő években” – hangsúlyozza Molnár Ferenc, a VEP tulajdonosa. A VEP nemzetközi stratégiai tanácsadói kompetenciát és energiaauditort is bevont a modellezéshez, és kifejezetten céljuk volt bemutatni, hogy az állam számára éves szinten sok százmilliárd forint költségvetési-gazdasági előnyökkel járna a program elindítása.

Költségvetési rezsitámogatás: százmilliárdokat takaríthat meg az állam

„Az államtól nem plusz költségvetési forrást kérünk, hanem, hogy azt az összeget, amit a korszerűtlen ingatlanok esetében jelenleg rezsiártámogatásra fordít, és a korszerűsítés révén megtakarít, csoportosítsa át kamattámogatásra és állami hitelgaranciára” – mondja Molnár Ferenc. A kormányzati szerepvállalás egyrészt lehetőséget adna arra, hogy a háztartásoknak a gazdaságilag legnehezebb időszakban a jelenleginél is kevesebbet kelljen fizetniük a rezsiért – úgy, hogy ez az államnak nem kerül plusz pénzbe –, másrészt garanciát jelentene a finanszírozók hitelintézetek számára is.

A programot a tervek szerint 2023-ban indítanák el, és már megnyerték támogatóként a világ egyik vezető építőanyaggyártóját, a Saint-Gobaint. A vállalat a teljes kivitelezői és gyártó piacot képes megszervezni, és a modellt nemzetközileg szeretné alkalmazni elsősorban Kelet-Közép Európában.

hirdetés

Véleményvezér

Ilyet még nem látott a világ

Ilyet még nem látott a világ 

Cseh vonaton első osztályon feleannyiért kétszer annyit kapsz, mint a magyar vonat másodosztályán. Ez igen.
Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo