hirdetés

Ilyenek lesznek a jövő otthonai

A koronavírus világjárvány átformálta az otthonunkról alkotott elképzeléseinket, a korlátozások miatt emberek milliárdjai kényszerültek arra, hogy a lakásukat, házukat munkahelyként is használják. A főleg Európát sújtó energiaválság szintén komoly változásokat indított el, amelyek jelentősen befolyásolják az építtetők igényeinek, elvárásainak alakulását. Az építőipari szoftverét Magyarországon is forgalmazó bécsi székhelyű vállalat, a PlanRadar 12 országra kiterjedő kutatásában azt vizsgálta, hogy a lakóingatlanok tervezőinek mire kell felkészülniük, milyen trendek lesznek meghatározóak a jövőben. Az átalakulás az építőiparnak is komoly kihívást jelent, amire az egyik lehetséges megoldás a digitalizáció szélesebb körű alkalmazása az ágazatban.

hirdetés

A PlanRadar csapata három kontinens 12 olyan országában végezte a kutatást, ahol piaci szereplőként is jelen van: az Amerikai Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Ausztriában, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban, Szlovákiában, Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban és az Egyesült Arab Emírségekben. A vizsgált államokban jelentős eltérések mutatkoznak abban, hogy mekkora a lakóingatlanok minimálisan megkövetelt mérete.

Az összehasonlítást megnehezítette, hogy erre vonatkozóan nincsenek mindenhol törvényben rögzített szabályok, de azért a különbségek így is jól kirajzolódnak. Az Egyesült Királyságban egy egyszobás lakásnak legalább 37 négyzetméteresnek kell lennie, Spanyolországban 36, Ausztriában 30, a lengyeleknél 27,5, a cseheknél 16, a franciáknál és az olaszoknál ez a szám egyaránt 14, ami 0,1 négyzetméterrel haladja meg a New Yorkra vonatkozó elvárást. Dubajban a legkisebb magánlakás 21 négyzetméteres lehet.

A kutatás eredménye azt valószínűsíti, hogy a fenntarthatóság lesz a meghatározó trend a jövő otthonainak tervezésekor, építésekor. A 12 vizsgált országból hétben az épített és a természetes környezet harmóniájának megteremtésre törekvő irányzat, a biofília térnyerésére kell számítani. Főleg a németekre, a csehekre és a franciákra jellemző, hogy a belsőépítészetben nagyobb szerepet kapnak a bio alapanyagok, Ausztria, Franciaország és az Egyesült Arab Emírségek pedig egyenesen meghatározó divatirányzatként tekint a fenntarthatóság biztosítására az építészetben. A fogyasztókat világszerte aggasztja a klímaválság, és egyértelműen nagy az érdeklődés az olyan design iránt, amely segítséget nyújt a probléma kezelésében.

hirdetés

Véleményvezér

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

Már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is azt javasolja, hogy szűnjön meg az árstop.
Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo