hirdetés

Görögország túlélte a krízist, vagy csak elodázták az elkerülhetetlent?

Legalábbis egyelőre úgy tűnik, hogy Athén túlélte a krízist, de most minden azon múlik, hogy a görög parlament jóváhagyja-e a megállapodás szerinti reformintézkedéseket, amelyek hozzásegítik a válság átvészeléséhez – vélekedik a devizapiaci szakértő.
hirdetés

Kép: MTI

Mi történne, ha Görögország kilépne az eurózónából? Ez a kérdés állt a középpontban, amikor Európa vezető politikusai az eurózóna és a görögök jövőjéről egyeztettek. Angela Merkel német kancellár már többször kijelentette, hogy Görögország megbízhatatlan, amely véleményt sok más befolyásos politikus is oszt. Erre Tsipras miniszterelnök bőven adott okot, hiszen kormányának lépései széles körben felháborodást keltettek. Míg az unió vezetői, a hitelezők és az EKB minden erejével a görögök megsegítésén dolgozott, addig a görög kormány majdhogynem államcsődöt és a pénzügyi rendszer összeomlását idézte elő – áll az Akcenta CZ közleményében.

Ugyanakkor a heves viták közepette egy dolog mindenki számára nyilvánvaló vált: egy esetleges kilépésre senki nincs felkészülve.

Végül a görög parlament múlt csütörtökön jóváhagyta az első reformcsomagot, és most a másodikat, amely három éves pénzügyi támogatást és rövid távú áthidaló kölcsönt nyújt az országnak. Mario Draghi kijelentette, hogy az Európai Központi Bank arra törekszik, hogy Görögország az eurózóna része maradjon, ezért növelte a görög bankok likviditását, így azok három hét után újra kinyitnak hétfőn.  A legfontosabb kérdés azonban még mindig megválaszolatlan maradt: vajon elegendő lesz-e Görögországnak a reformok elfogadása és a pénzügyi injekciók ahhoz, hogy ismét növekedési pályára kerüljenek?

Vagy mindössze ideiglenes tűzoltásról beszélhetünk, és csak idő kérdése, hogy ismét fizetésképtelenné váljon az ország? Lehetséges, hogy a nemzetközi hitelezők és az európai politikusok maguknak ártottak Görögország megmentésével, hiszen így folytatódhat az európai adófizetők pénzét kockáztató szerencsejáték. A görög adósság olyan mértéket öltött, hogy azt egyetlen parlament sem tudja majd fenntartható szintre csökkenteni, az adó emelése és a költségvetési megszorítások pedig még jobban aláássák a gazdaságot.

Ennek hatására pár éven belül ismét csőd közeli állapotba kerül az ország. Ekkor kerülnek igazi válaszút elé a görög és az uniós politikusok: elengedik a görögök adósságát, és minden terhet az európai adófizetők vállára helyeznek, vagy a görögök visszatérnek a drachma használatához, és ezáltal beindítják a gazdasági növekedést.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo