Gépjárműadó: ma lejár a határidő a szankciómentes befizetésre

Az idei év rendkívüli abban az értelemben is, hogy változtak egyes adózási határidők is, így egy hónap haladékot kaptak a gépjármű-tulajdonosok.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A gépjárműadót normál években március és szeptember 15-ig kellett befizetniük az üzemben tartóknak, idén azonban az első részlet megfizetésére szabott határidő kitolódott egy hónappal, április 15-re.

Ennek részben köze van a járványhelyzethez: annyi történt, hogy a parlament tavaly év végi döntésével a helyi önkormányzatoktól a központi adóhatósághoz, vagyis a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz telepítette át a gépjárműadó beszedésének jogát. A járványhoz pedig azért van köze ennek az intézkedésnek, mert ezt megelőzően a befolyó adó teljes egészét már a központi költségvetésbe terelte át a kormány (addig az adó 40 százaléka a településeknél maradt), arra hivatkozva, hogy a vírus elleni védekezéshez minden eszközre - ez esetben pénzre - szükség van.

Idén januártól tehát a NAV a gazdája a gépjárműadónak, de a korábbi évekre datálható rendezetlen tételeket a helyi önkormányzatoknak és az autótulajdonosoknak kell egymás közt rendezniük. Az idei befizetéseket viszont már a NAV kezeli.
A törvényalkotó abból indult ki, hogy az átállás nehézséget okozhat, ezért rendelkezett úgy, hogy egy hónappal meghosszabbítja az első részlet befizetésének határidejét. Így lett április 15 a határidő, de ez az intézkedés csak erre az egy alkalomra szól, a második részlet befizetésének határideje nem változott.

Az adózóknak arra kell(ett) figyelniük, hogy már nem önkormányzati, hanem a NAV által megadott számlaszámra kell utalniuk az adót (a számlaszám: 10032000-01079160). De nem ez az egyetlen változás: nagy port kavart, hogy a központi adóhatóság másként állapítja meg a fizetendő összeget, mint a helyi önkormányzatok. Nem az adóalapban van a különbség, hanem abban, hogy míg a települések forintra állapították meg az adó összegét, a NAV a kerekítés módszerét alkalmazza, mindkét irányban.

Akinek tehát áprilisra 10 800 forintra jött ki az első féléves adója, erről szólt a csekkje, annak 11 ezer forintot kell befizetnie, akinek 10 300 forintra, annak 10 ezer forintot.
Lapunk munkatársa elektronikus levélben kapta meg a NAV határozatát, abban a két részletet nem kerekítve, hanem forintra adták meg, de a levélben figyelmeztették, hogy a gépjárműadót ezer forintra kerekítve kell befizetni.

A felháborodást nem az váltotta ki, hogy így éves szinten párszáz forintot bukhat a tulajdonos (bár ez is fontos szempont lehet), hanem maga a tény, hogy a NAV nem mutat kellő rugalmasságot e téren. Jogi vita is kialakult arról, hogy a gépjárműadó beleérthető-e azon adófajták közé, amelyeknél a NAV-nak - egyébként törvényileg meghatározott módon - kell eljárnia, vagyis élnie a kerekítéssel.

A lényeg: ma lejár a határidő, ezért aki még nem tette meg, az utalja el az adót.
Ez alól csak azok mentesülhetnek, akiknek esetleg még folyamatban van a fellebbezési ügyük. Az adó megállapításáról szóló határozatot ugyanis meg lehet támadni, ha az üzemben tartó vitatja az összeget. Az illetékköteles eljárás, és a határozat közlését követő 15 napon belül indítható el, vagyis valószínűleg a legtöbb ilyen eljárás már lezárult, tekintettel arra, hogy a NAV február táján kezdte el kiküldeni a leveleket. Mindenesetre az ilyen esetekben az adó a véglegessé válásától számított 15 napon belül válik esedékessé - vagyis akkortól, amikor a NAV végleg lezárja az ügyet. "A megjelölt fizetési határidő(k) elmulasztása esetén a fennálló tartozásra az esedékességet követő naptól késedelmi pótlék kerül felszámításra, melynek mértéke minden naptári nap után a késedelem, illetve az esedékesség előtti igénybevétel (felszámítás) időpontjában érvényes jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt mértékének 365-öd része" - derül még ki a NAV tájékoztatójából.

A NAV tájékoztatója szerint egyébként országosan mintegy 3,2 millió tulajdonosra várt a feladat, hogy április 15-ig befizesse az első részletet, ennek részeként pedig pontos adatokat adjon meg a NAV.nak, amelyek segítik a tétel beazonosítását. 

 

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo