hirdetés

Felpöröghet a chippiac - jócskán megugorhat a forgalom

Az idei lendületes bővülés után jövőre is folytatódik a félvezetőáramköri elemek világpaci forgalmának növekedése a német elektronikai ágazat szakmai képviseleti szervezete, a ZVEI honlapján kedden publikált tanulmány szerint.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

A ZVEI (Zentralverband Elektrotechnik- und Elektronikindustrie) a villamosipari és elektronikai ágazat vállalatainak szakmai képviseleti szervezete azzal számol, hogy az idén 21-27 százalék közötti mértékben 533 és 559 milliárd dollárra nő a félvezető áramkörök építőelemeinek világpiaci forgalma. Stephan zur Verth, a ZVEI félvezetőipari szakértői csoportjának a vezetője szerint a növekedés elsősorban az átfogó ipari digitalizációnak és a környezetvédő technológiákra való átállásnak tulajdonítható.

Az elektronikai ágazat jelenlegi félvezetőáramkör-ellátási problémáiról szólva Stephan zur Verth hangsúlyozta, hogy ezen a téren a gazdaságpolitikai keretfeltételek megteremtésével kell megalapozni Európa hosszú távú technológiai szuverenitását.

Kép:Fotolia

Nagy növekedés várható a félvezető építőelemek európai piacán is: a ZVEI becslése szerint 20 százalékkal 45 milliárd dollárra. Hasonlóképpen 20 százalékos növekedés lehet Németországban is, 14 milliárd dolláros forgalommal.

Jövőre a növekedés mértéke kisebb lesz, a világpiaci forgalom 4-10 százalékkal emelkedhet 556 és 615 milliárd dollár közötti összegre, Európában pedig 8 százalékkal 49 milliárd dollárra.

A félvezető áramköröknek 23 százaléka készül Kínában működő üzemekben - írja a ZVEI jelentése, megjegyezve, hogy ezek az üzemet többségében külföldi kézben vannak. A félvezetők 8 százaléka készül Európában és 10 százaléka az Egyesült Államokban.

A félvezető áramkörök 50 százalékát fejlesztik ki amerikai cégek, kínai vállalatok viszont mindössze az 5 százalékát. A kínai részesedés a tervezésben és fejlesztésben jelenleg még alacsony ugyan, de rendkívüli gyorsasággal növekszik. Európa jelenleg 9 százalékban veszi ki részét a félvezető áramkörök tervezéséből a világpiacon.

Az elektronikai cikkek gyártása miatt Kína a félvezető áramkörök és építőelemeik legnagyobb felvevőpiaca a világon. Nagyjából minden harmadik félvezető áramkört Kínában építenek be elektronikai végtermékekbe. Európa ezzel szemben, mint felvevőpiac 9 százalékkal vesz részt a világpiaci forgalomban.

(MTI)

hirdetés

Véleményvezér

Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo