Feléledt a dunai hiúz!

Még az előzetes adatoknál is nagyobb volt a GDP növekedése a harmadik negyedévben, igaz, hogy elsősorban a mezőgazdaság és az építőipar húzta fel az adatot. A kiskereskedelmi forgalom is kezd magára találni.

Ébredezik a magyar gazdaság – Kép: Pixabay

Magyarország bruttó hazai terméke 2013 III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva a nyers adatok szerint 1,8 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 1,6 százalékkal, az előző negyedévhez képest pedig 0,9 százalékkal nőtt.(Még az előzetes adatoknál is nagyobb volt tehát a növekedés.)

A harmadik negyedévben a mezőgazdaság hazai teljesítménye az előző évi alacsony bázist követően 27,6 százalékkal növekedett. Az ipar hozzáadott értéke 0,4, ezen belül a feldolgozóiparé 1,7 százalékkal emelkedett. A feldolgozóiparon belül a közúti járműgyártás területén volt a legnagyobb a növekedés, ennek hajtóereje az exportértékesítés volt. A jelentősebb teljesítményű ágazatok közül a gyógyszergyártásban volt nagyobb csökkenés, az exportkereslet visszaesésének következtében. Az építőipar teljesítménye 7,3 százalékkal nőtt, ezen belül az épületek és az egyéb építmények építése egyaránt növekedett. (Az ipari termelésben szeptemberben rég várt fordulat következett be.)

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 0,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás hozzáadott értéke 0,3 százalékkal növekedett, ezen belül a kereskedelem teljesítményének bővülése kisebb mértékű, mint a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátásé. A szállítás, raktározás ág teljesítménye 0,9 százalékkal, az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág hozzáadott értéke 1,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos negyedévéhez képest. A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 2,2 százalékkal csökkent.

Valami hatott a magyar hangulatra
Novemberben folytatódott a lakossági és az üzleti bizalom növekedése, utoljára 2011-ben tekintettünk ilyen bizalommal a jövőbe. Javult a foglalkoztatási szándék, a fogyasztók pedig lényegesen jobbnak ítélik meg most a gazdasági kilátásokat.
A kis- és középvállalatoknak nyújtott kedvezményes hitelek következtében a vállalati hitelfelvétel enyhén bővült, azonban a lakosság esetében az olcsó lakáshitel-felvételi lehetőség ellenére is jelentősen mérséklődött a hitelek volumene. Az élet- és nem életbiztosítási üzletág teljesítménye is tovább csökkent az előző év azonos időszakához képest. A szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység együttes hozzáadott értéke 1,7 százalékkal, a közigazgatás, oktatás, egészségügy együttes teljesítménye 1,5 százalékkal növekedett. A művészet, szórakoztatás, egyéb szolgáltatás hozzáadott értéke 3,4 százalékkal nőtt.

Emelkedett a kiskereskedelmi forgalom

Idén októberben az első gyorsbecslés szerint 2,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,2 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene októberben a szeptemberi 0,4 százalékos visszaesés után. A nem élelmiszer-kiskereskedelem 3,3 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest a szeptemberi 0,1 százalékos növekedés után. A több mint 3 százalékos emelkedés hosszú idő óta a legmagasabb érték, ennél nagyobb bővülés a nem élelmiszer termékeknél legutóbb 2011 decemberében volt.

Jövőre 2,5 százalékra gyorsulhatunk

A legfrissebb adatok rávilágítottak, hogy a hazai növekedés sokkal szélesebb bázison nyugszik, mint a 2010-2011-es kilábalás. A mezőgazdaság teljesítménye nem tér el a hosszú távú átlagtól, azonban a tavalyi alacsony bázis miatt a szektor hozzáadott értéke egy év alatt 27,6 százalékkal nőtt, így az ágazat kis súlya ellenére 1,4 százalékkal járult hozzá a GDP növekedéséhez – írta az adatokat kommentálva Balatoni András, az ING vezető közgazdásza.

A növekedés több, mint 75 százaléka ebből a technikai (bázis)hatásból fakad. Kedvező jel azonban, hogy a többi nemzetgazdasági ágban is fordulat látszik, azonban ennek mértéke jóval visszafogottabb, mint ami a headline rátából látszik. A szolgáltatási szektorban lassú emelkedés figyelhető meg negyedéves és éves bázison egyaránt, elsősorban az emelkedő belső keresletnek és a növekvő bizalomnak köszönhetően. Ez alól csupán a pénzügyi, biztosítási tevékenység, és az ingatlanügyek képez kivételt. Az ipar emelkedését a havi termelési adatok is jól mutatták, az elmúlt években hazánkban végrehajtott jelentős beruházások termelése folyamatosan fut fel, ezzel pedig felhasználási oldalón az exportot támogatja. A kivitel 6 százalékos bővülése kedvezőnek mondható, és a gyenge külső konjunkturális körülmények között az exportpiaci részesedés emelkedését mutatja.

A fogyasztás emelkedése a harmadik negyedév során némileg elmaradt a várttól, annak ellenére, hogy a háztarások vásárlóereje jelentősen bővült az idei évben, ráadásul a fogyasztói bizalom is érdemben emelkedett. A fordulat valószínűleg a negyedik negyedévben következik be, erre enged következtetni a kiskereskedelmi forgalom októberi 2.5 százalékos emelkedése is. A növekedési hitelprogram érdemben hozzájárult a beruházási fordulathoz: az állóeszköz-felhalmozás 8,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Ez a hosszú távú növekedési kilátásokat tekintve kedvező, mivel a beruházási ráta csökkenése megállt, sőt némi emelkedés is mutatkozik a szezonálisan kiigazított mutatóban. Az indikátor azonban továbbra is rendkívül alacsony, akár a korábbi időszakok adataihoz, akár a Visegrádi régió országainak hasonló mutatóihoz viszonyítunk. Emiatt a hosszú távú növekedési kilátások továbbra is borúsak. Összességében az idei évben 1.0, míg jövőre 2,5 százalékos GDP növekedésre számítunk.

Negyedik hónapja tart a bővülés
Negyedik hónapja bővülésről tanúskodó adatok érkeznek a magyar gazdaságból – erről tanúskodik az MLBKT Beszerzési Menedzser Indexe. A jelenlegi érték meghaladja az elmúlt évek átlagát, a foglalkoztatottságból is biztató jelek érkeztek. A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke 52,6, ami a korábbi novemberekkel összevetve  felülmúlja a hosszú távú átlagot (51,9), és az ezzel megegyező  átlagát az elmúlt három évnek. A foglalkoztatottság indexértéke 50,0 pont alatt volt 2013 május–júliusban, de a november havi érték már négy hónapja tartó bővülésre utal.

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo