Fejlesztések segítik az újlipótvárosi kereskedelmet, épül sok lakás is

Újabb infrastrukturális és kereskedelmi fejlesztések lesznek Újlipótvárosban, ahová - bár nem olcsó környék, de - sok budapesti szeretne költözni. 

Most, 2021 tavaszán a XIII. kerület a legkeresettebb, főleg az új lakásokra vágyók nézegetnek itt különféle kisebb környékeket. A nagy ingatlanközvetítő hálózatok egybevágó értékelése szerint a kerület immár megelőzte a korábban sokáig első Újbudát (XI. kerület) és a bronzérmes Zuglót is (XIV. kerület). Utaltak arra is, hogy jól indult az idei év Budapesten, már ami az eladott új lakások számát illeti: a tavalyi első negyedévhez képest a mostani első háromhavi időszakban több mint 60 százalékos emelkedést láttunk. A XIII. kerület továbbra is vezet, az új otthonok mintegy 40 százaléka itt kelt el.

A kerület legértékesebb része a Dunához közeli utcákban és körzetekben van. Ez nem meglepő, hiszen nemzetközi trend, hogy egyre többen szeretnék élvezni a folyó közelségét. A vízhez valamilyen kapcsolattal bíró utcák már évtizedek óta keresettek. És nem csupán a lakások miatt, hanem azért is, mert a kereskedelem sok formája igen élénk arrafelé, ez jó az ott eladni vagy szolgáltatni kívánó cégeknek is. Ilyen partközeli terület a XIII. kerület újlipótvárosi részén is van.

Újlipótvárosban jelenleg mintegy 35 ezren laknak, már a háború utáni években is felélénkült, azóta is tart ez a lendület, ami nem tört meg a rendszerváltással. A kerületi önkormányzat számos gazdasági és kulturális fejlesztést valósított meg az elmúlt 20-25 évben. Tömbrehabilitációs programot indított és folytatja a Duna parti fejlesztéseket, valamint az úgynevezett Újlipótvárosi Mobilitási Tervet, melynek fontos része a kerékpáros infrastruktúra további fejlesztése.

Megépült a RAM Colosseum, ami a helyiek kedvelt kulturális központja lett és több játszóteret is felújítottak, növelték a zöld felületet, karbantartják a kisebb parkokat. Újlipótváros esetében a jól szervezett tömegközlekedés is előnynek számít. Vonzó a rengeteg kis bolt, színes üzletkínálat is, a kutatások szerint a fiatalok és a női válaszadók esetében ez is hangsúlyosan pozitív elem lehet minden itteni lakásra vonatkoztatva. Ez tehát az a közeg, ahová érdemes új lakóparkokat építeni, a konkrét lakásokon kívül ugyanis a vevők az adott környéket is megveszik, hiszen többnyire hosszú távra választanak lakhelyet maguknak.

Ez a mozgalmas de zöld parkokkal tarkított környék lesz az otthona azoknak, akik a Duna Pearl nevű vegyes használatú tömb lakásaiba költöznek a Pozsonyi úton. Az Újlipótváros fő ütőerének számító útnál már közelednek a végleges magassághoz a 193 lakásos lakópark épületei. Az épület éttermeket, kávézókat és egy 103 szobás szállodát is magában foglal majd a Pozsonyi út és Kárpát utca között.

A beruházó török Polat Group felmérést készíttetett, hogy megtudja, milyen tényezők fontosak a fővárosiak számára, amikor költözésről, lakásvásárlásról gondolkodnak. Az derült ki, hogy a budapestiek közel 40 százaléka szívesen költözne az Újlipótvárosba, ha módja lenne rá.

Ez az arány a magasabb iskolai végzettség arányában tovább emelkedik. A válaszolók kétharmada számára a városrész különleges atmoszférája a legvonzóbb jellemző az Újlipótvárosban. A felmérésből kiderült, hogy egy elképzelt álomotthon szempontjából a természet közeliség és a zöld felületekhez való közelség a legfontosabb: a válaszadók átlagosan 70 százaléka az álomotthon legfontosabb kritériumának jelölte ezt.

Bár ebben a felmérésben nyilván nem esett szó árakról, de nem hallgathatjuk el, hogy a használt lakások ára arrafelé erősen közelíti az egymillió forintot négyzetméterenként. Különösen a Dunára közvetlenül rálátó lakásoknál találkozhatunk ilyen árakkal. Értelemszerűen az új építésű lakások is elérik ezt a szintet és elhelyezkedéstől, felszereltségtől, tájolástól és a felhasznált anyagoktól függően ennél jóval magasabbak is lehetnek.

 

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo