Év közben lassulhat a gazdaság

Az első negyedévben 5 százalékos GDP-növekedést érhetett el a magyar gazdaság. A növekedésben a lakosság és a beruházások, valamint az ipar, az építőipar és a szolgáltatások népszerűsége játszotta a főszerepet. Az év egészében a tavalyi 4,9 százaléknál lassabb, 4 százalék körüli GDP-többletre van kilátás, de a nemzetközi kereskedelmi háború átírhatja a forgatókönyveket.

Kép:Pixabay

„Az eddig megjelent ipari, építőipari, fogyasztási és külkereskedelemi adatok alapján arra számítunk, hogy 5 százalék lehetett az éves GDP-növekedési ütem az év első három hónapjában. Negyedéves összevetésben pedig 1,3-1,4 százalék körüli növekedést érhetett el a magyar gazdaság” – derül ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzőjének előrejelzéséből.

A növekedést a felhasználási oldalon főként a beruházási többlet és a lakossági fogyasztás további bővülése húzta. A termelési oldalon pedig az iparba belépő újabb kapacitások, az építőipari boom és a szolgáltatások iránti erős kereslet húzta fel a GDP-t.

Külső segítség A nemzetközi, elsősorban az európai, gazdaság is hozzájárult a magyar gazdaság eredményéhez.

Stabil a befektetők bizalma a régióban
A régiós piac továbbra is vonzó a külföldi befektetők számára. 2018-ban a közép-kelet-európai M&A-piacon 46,9 milliárd euró cserélt gazdát, és összesen 701 megállapodást ütöttek nyélbe – áll a MAZARS jelentésében.
A nemzetközi környezet ugyanis a vártnál kedvezőbben alakult. Az eurózóna az első negyedévben – az előző negyedévhez képest – 0,4 százalékos növekedést ért el, az Európai Unióba tartozó országok pedig 0,5 százalékos növekedést értek el. Éves szinten az eurózóna GDP-je 1,2 százalékkal, az EU-s GDP pedig 1,5 százalékkal nőtt. Németh Dávid szerint bár a legfrissebb európai adatok az utóbbi években elért eredményekhez képest visszafogottabbak, azt jelzik, hogy a korábban vártnál mérsékeltebb volt a lassulás az európai gazdaságban.

Külső kockázat „Az európai gazdaság az idén gyorsulhat, az év végére már 1,2-2 százalékos többletre lehet képes, ez pedig a magyar GDP-növekedésnek is támaszt adna” - fogalmazott a szakértő. Szerinte azonban fontos kockázatot jelent, hogy május elején újra felerősödtek a nemzetközi kereskedelmi háború miatti félelmek, miután az Egyesült Államok a Kínával szemben újabb szigorítást tervez.

Ha az Egyesült Államok az európai termékekre vonatkozó jelenlegi vámok szigorításáról dönt, az várhatóan  az európai autóiparnak jelentene problémát, és ez kedvezőtlenül befolyásolhatja a magyarországi autógyárak teljesítményét, ezen keresztül a magyar ipar és gazdaság helyzetét.

Németh Dávid szerint az idén összességében 4 százalék körüli mértében növekedhet a magyar GDP, ami némi lassulást jelenthet a tavalyi - kiugró - 4,9 százalékos többlethez képest.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo