hirdetés

Egyes élelmiszerbeszállítók indokolatlanul emelik az árakat

Meglepő módon az élelmiszerbeszállítókat ezúttal nem egy kelet-európai politikus vádolta meg, hanem John Allan, a nagy hatalmú Tesco elnöke.

hirdetés

Itt Európa keleti részén ahhoz vagyunk hozzászokva, hogy az infláció bűnöseit a politikusok igyekeznek megtalálni és lecsapni rájuk. Horvátországban például szabályos rohamosztagot indított a kormány, hogy megtalálják a gaz áremelőket, miután az euróra történt átállást követően megugrottak a vásárlások költségei.

A kormány megbízta a gazdasági és a mezőgazdasági minisztériumot a pontos adatok begyűjtésével az árak mozgásáról - mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy minden illetékes osztálynak át kell tekintenie az erre vonatkozó rendeleteket és előkészíteni az egyéb jogszabályok módosítását a fogyasztók jobb védelme érdekében.

A horvátok ezentúl fokozott hatósági ellenőrzéseket rendeltek el, ideértve a kereskedelmi felügyelőséget, az adóhivatalt, továbbá a vám és pénzügyőrséget, hogy "kijavítsák mindazt, amit felelőtlen egyének tettek minden ok nélkül". Az eset igazából csak azért érdekes, mert minden országban az volt a tapasztalat, hogy az euróra történő átállás az induláskor valóban inflációt gerjesztett, gazdaságilag nem egészen indokolható okokból. Görögországban például nem is kicsit, ott erős drágulást jelentett az euró bevezetése. Ugyanakkor minden közgazdasági tankönyvből tudni lehet, hogy az áremeléseknek van egy lélektani háttere, ami mögött legtöbbször a félelem, a pánik húzódik meg, vagy az amit önmagát beteljesítő jóslatnak neveznek. Vagyis, ha mindenki arról beszél, hogy jövőre 20 százalék lesz az infláció, akkor minden kereskedő, akár akaratlanul is ehhez igazítja tarifáit.

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo