hirdetés

Egy év a járvány alatt: hogy hatott az albérletárakra?

A korlátozó intézkedések tavaly márciusi bevezetése óta Budapest egyes kerületeiben akár tíz százalékkal is emelkedtek az albérletárak, mutatta ki az Otthon Centrum összegzése, amely a tavalyi második negyedév adatait vetette össze az utóbbi négy hónap bérleti díjaival.
hirdetés

A koronavírus magyarországi megjelenése óta hektikusan mozgott az albérletpiac. A kezdeti áresés utáni visszapattanás áremelkedést hozott az Otthon Centrum legfrissebb tanulmánya szerint, amely a koronavírus kezdeti időszakában mért bérleti díjakat vetette össze az utóbbi négy hónap adataival.

depositphotos.com

Budapest belvárosában 10 százalékkal nőttek a bérleti díjak tavaly tavasz óta és átlagosan 158 ezer forintért bérlehető egy lakás a centrumba sorolt kerületekben. A bérleti díjak a VIII. és IX. kerület kivételével mindenhol 10 százalékkal emelkedtek. Amíg a VII., VIII. és IX. kerületben 125 ezer forintos havidíjat mért az Otthon Centrum, addig a többi kerületben elhelyezkedéstől függően átlagosan 150-200 ezer forint ellenében lehetett lakást bérelni. A legdrágább az VI. kerület volt, amelyhez a XIV. kerületi érték is közelített. A budai kerületekben az utóbbi hónapokban a bérletidíjak középértéke 170 ezer forint körül alakult. Ez az érték 7 százalékkal magasabb a belvárosi átlagnál, azonban a Duna ezen oldalán már eddig is nagyjából ez az ár volt az iránymutató, vagyis érdemben nem változott. A legdrágább a II. kerület, ahol 195 ezer forintos átlagos havi bérleti díj volt jellemző, míg az I. és III. kerületben 155 ezer forintért lehetett lakást bérelni.

A panellakások bérleti díjában nem tapasztalható számottevő különbség a fővárosi városrészek között, a kerületek többségében 115 -120 ezer forintot kérnek egy hónapért. A pesti oldalon azonban ez 7 százalékos emelkedés 2020 II. negyedévéhez képest.

A legnagyobb vidéki városokban a tégla és panellakások bérleti díja között nincs különbség: ezeken a településeken 90 ezer forintos középértéken adták ki a lakásokat. Ugyanakkor a panellakások bérleti díja 20 százalékkal emelkedett, míg a tégláé ugyanennyivel csökkent a legfrissebb adatok szerint. Jelenleg Győr a legdrágább 100 ezer forintos bérleti díjjal, míg a többi városban 70-90 ezer forint között változtak a bérleti díjak.

hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo