hirdetés

Bizakodó vállalati szféra, bizonytalan pénzügyi folyamatok

A Policy Agenda által számított Gazdasági Fejlődés Index (GFI) az előző év végi lassú csökkenés majd a 2017.I. negyedévi enyhén javuló tendencia után további pozitív folyamatokat jelez, értéke a II. negyedévben 1,08. Az index által jelzett tendencia szerint erősödik a pozitív várakozás a vállalkozások gazdálkodásában, ez a háztartásoknál is javulást mutat, míg a következő időszakra a pénzügyi folyamatoknál érzékelhető a stagnálás, sőt enyhe visszaesés.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A gazdaság növekedése egyértelműen javulást mutat

A GFI index a tavalyi év egészében folyamatosan csökkent, ez évben viszont az első negyedévtől a vállalkozások összesített bizalom erősödése érzékelhető. A konjunktúra-indexek a második negyedév végére egyértelműen a korábbi évek legjobb értékét mutatják. A versenyszféra szerint javul a gazdaság összesített teljesítménye, az első negyedévi 4,2 %-os GDP után az előrejelzők is felfelé módosítják a bruttó hazai termelésez évi számait. A fejlődés azonban nehezen megítélhető a hullámzó és a kissé lassuló ipari termelés-bővülés, az építőiparnak csak a rendkívül alacsony bázishoz képest várható növekedése és a mezőgazdasági termelési eredmények bizonytalansága miatt. A növekedést némileg megalapozza, hogy az év első hónapjaiban a bruttó állóeszköz-felhasználás 28%-kal az összes bruttó felhalmozás pedig 17%-kal emelkedett. A felhasználási oldalon a háztartások tényleges fogyasztása 2,5%-kal, míg a fogyasztási kiadások 3,5%-kal nőttek. A kormányzattól származó természetbeni juttatások értéke és a közösségi fogyasztás is mérséklődött. Az export első negyedévi 4,5%-os emelkedése mellett az import erőteljesebben, 7,4%-kal bővült.

A magyar gazdaság teljesítménye az EU átlagának csupán 67%-a, sőt a magyar háztartások egy főre jutó fogyasztása az uniós átlagnak csak a 63%-át éri el.

Kép: Pixabay

Pénzügyi folyamataink változatlanok

A GFI pénzügyi mutatói az előző negyedévi csökkenés után sem javulnak. Egyedül az Áfa befizetések – hasonlóan a legtöbb adóbevételhez – emelkednek az előző negyedévhez és az előző éviekhez viszonyítva is. A monetáris aggregátumok szerint változatlan a pénzügyi kereslet, az adósságszolgálatunk javulást mutat. A vállalati hitelállomány kezdi meghaladni a válság előtti szintet. A pénzügyi szektor egy szükséges beruházás élénküléshez jelentős kínálatot tudna biztosítani. A kkv-szektor hitelállományának alakulása változatlanul lassabb, mint ahogy az a szektor érezhető fejlődéséhez szükséges lenne.

A költségvetési hiány ez évben minden bizonnyal a korábbi évnél magasabb lesz, és bár az első félév költségvetési kiadási arányai nagyon magasak, azonban feltehetően év végére nem lesz probléma az elhatározott keretek betartásával.

Folyamatosan nyíló jövedelmi olló

A háztartási gazdálkodás valamennyi indikátora javult az első negyedévhez viszonyítva. A nettó átlagkeresetek kiemelkedően – mintegy 10%-kal - nőttek, és a 2,4%-os infláció mellett ez komoly, 9% feletti reálkereset emelkedés. A családok összesített vagyoni helyzete változatlan ütemben javul, de e mögött továbbra is a legfelső és legalsó jövedelmi rétegek közötti különbség növekedése tapasztalható. Megkezdődött a fogyasztói árak emelkedése, és jelentősen megnőttek a lakásárak. Ez pedig ismét komolyan nehezíteni fogja a lakosság megtakarítási helyzetét, hiszen gyorsuló ütemben emelkedik a lakásárhoz szükséges megtakarítások ideje. Összességében mind a bérek, mind a nyugdíjak reálértékét érezhetően befolyásolja majd a kezdődő inflációs folyamat.

A nemzetgazdaságban a teljes munkaidős dolgozók bruttó átlagkeresete 287 ezer forint volt, mintegy 12%-kal több mint a megelőző évben; a versenyszférában az átlagos kereset pedig már 301 ezer Ft felett van.  Itt a fizika munkásoké nettó keresete 140 ezer, míg a szellemi dolgozóké 293 ezer Ft. A költségvetési intézményekben – a közfoglalkoztatottak bérét figyelmen kívül hagyva – bár előző évhez képest 14%-kal nőttek - csupán 200 ezer Ft a nettó átlagkereset.

Újra bizakodók a vállalkozások az uniós pályázatokkal kapcsolatban
Az előző negyedévhez képest közel dupla annyi vállalkozás talált a cég számára vonzó pályázati kiírást, és növekedett a benyújtott pályázatok aránya is. Jelenleg tízből négy kkv véli reálisnak, hogy uniós forráshoz juthat – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból.
Egyre komolyabb létszámhiány, versenyképességi nehézségek

A GFI vállalati indikátorai ebben a negyedévben az adósságszolgálat és külkereskedelem enyhe visszaesése, az export piaci konjunktúra és a vállalati hitelállomány bővülése kivételével javulást jeleznek. Egyértelműek a vállalkozások által is jelzett munkaerő-piaci gondok. A minőségi és az egyes, az elmúlt években kialakult un. „hiányszakmák” iránti munkaerő kereslet tovább erősödik. E nehézségek változatlanul leküzdhetetlennek tűnnek.

Változatlan a kedvező hatások ellenére is a jelentős minimálbéremelés következtében a munkáltatókat terhelő adók. A munkaadói szervezetek úgy vélik, hogy egy versenyképességgel foglalkozó háromoldalú szakmai bizottság hatásos működésére szükség lenne. A vállalkozói szféra pénzügyi- és humánerőforrás-gazdálkodása – a második negyedévben jelentősen javuló német IFO-index által is jelzett európai export piaci konjunktúra ellenére nem javul érezhetően. Az ipari termelés növekedése is lassabb lesz a korábbi éveknél, a beruházások tényleges növekedése azonban kétséges. Az év végéig a behozatal növekedési üteme minden bizonnyal meg fogja haladni a kivitelét.

Az második negyedévben is a - munkaerő-piaci módszertan szerint mért - munkanélküliség kedvező. A 4,5%-os ráta nemzetközileg is jó szint. A 15-24 éves korosztály munkanélkülisége folyamatosan mérséklődik - 2010 évi még 26% volt - 2017. II negyedévében már 10,3%, feltehetően lejjebb nem mérséklődhet.

hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo