Banki elszámolás: így kerüljük el a sorbanállást

Komoly sorokra lehet számítani a bankoknál, hiszen a banki elszámolásban érintett ügyfeleknek nyilatkoznia kell, hogyan szeretnék visszakapni a pénzüket. Mutatunk néhány tippet, hogyan kerülje el a sorbanállást!

Kép: Pixabay

A pénzügyi intézményeknek a jogszabályi előírások szerint április 30-ig kellett postára adni az elszámolásról szóló tájékoztatásokat. Azoknak az ügyfeleknek, akiknek az elszámolással érintett kölcsönszerződésük már megszűnt vagy az elszámolással szűnik meg, és az elszámolás értelmében pénz jár vissza, a levél kézhezvételétől számítva 30 napjuk van arra, hogy nyilatkozatot tegyenek a kifizetés módjával kapcsolatban. Szintén 30 nap áll az ügyfelek rendelkezésére, hogy panaszt tegyenek, ha nem értenek egyet az elszámolási tájékoztatóban foglaltakkal. A CIB összegyűjtött néhány hasznos tippet, melyek segíthetnek, hogy kevesebb időt töltsünk sorban állással!

Válasszunk kis forgalmú fiókot!

Ha az elszámolásról szóló tájékoztató szerint kifizetésre vagyunk jogosultak, 30 napunk van, hogy nyilatkozatot tegyünk arra vonatkozóan, hogy készpénzben vagy átutalás útján szeretnénk megkapni a nekünk járó összeget. Kerüljük a nagy forgalmú fiókokat, ahol várhatóan most még nagyobb lesz a forgalom, válasszunk inkább kevésbé központi helyet, ahol kevesebb várakozóra számíthatunk!

Válasszuk az átutalást!

Nyilatkozatunkban érdemes az átutalást választani, hiszen ebben az esetben csak a nyilatkozat leadása miatt kell a bankfiókba látogatni, és nem kell a készpénzkifizetés miatt is várakozni!

Újra elővehetjük a cafeteriás paksamétát
A munkáltatók nagy része, akik év elején nekiveselkedtek a lakáscélú hiteltámogatás folyósításának, többnyire megküzdöttek az adómentességi feltételek vizsgálatával is. Előfordulhat azonban, hogy újra elő kell venni a dolgozó paksamétáját.
Készüljünk fel a sorban állásra!

Érdemes felkészülni az esetlegesen hosszas várakozási időre, vigyünk magunkkal vizet, esernyőt és valami harapnivalót is!

Nézzük meg interneten a részletes elszámolást!

Ha úgy érezzük, az elszámolásról szóló tájékoztató nem tartalmaz minden információt, lehetőségünk van megtekinteni az elszámolás teljes körű levezetését, illetve az elszámolás során figyelembe vett összes adatot.

A részleteket is írjuk meg!

Ha nem értünk egyet az elszámolási tájékoztatóban foglaltakkal, lehetőségünk van panaszt tenni. Ehhez nem kell a bankfiókba látogatnunk, hiszen az elszámolással kapcsolatban kizárólag írásban tehetünk panaszt. Legyen szó postai vagy elektronikus levélről, esetleg faxról, fontos, hogy pontosan leírjuk, mi az, amivel nem értünk egyet, hiszen a pénzintézet csak akkor tudja kivizsgálni, hogy jogos-e az ügyfél bejelentése, ha részletes információkat tartalmaz a beadott panasz.

Nem vész el az összeg!

Jó, ha tudjuk, hogy a pénzügyi intézmények a jogszabálynak megfelelően 5 évig őrzik a fogyasztói követelés összegét, és ez idő alatt bármikor megtehetjük a kifizetés módjára vonatkozó nyilatkozatot! Az összeg tehát nem vész el a 30 nap elteltével, és bár az 5 év alatt nem kamatozik, de költséggel sem jár!

Hat bank csúszik az elszámoló levelekkel
A deviza alapú hitelesek részére a pénzügyi intézményeknek legkésőbb április 30-ig kellett megküldeni az elszámolási értesítőket. Ha viszont az intézmény által – a deviza alapú hitelekre vonatkozóan – indított elszámolási per március 1-ig nem zárult le, úgy az elszámolás megküldésének határideje a polgári peres eljárás befejezésétől számított 60. nap. A banki perek elhúzódása miatt hat pénzügyi intézmény ügyfeleihez érkezhet röviddel később az elszámolás.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo