Az orosz-ukrán háború érdemben felülírta Magyarország külkereskedelmi kilátásait

Az ipari termelés és az ipari árak növekedésének köszönhetően 17,7 százalékkal nőtt az export euróértéke, ugyanakkor az erőteljes belső kereslet és a drámaian dráguló nyersanyagok és energiaárak miatt 29,2 százalékkal nőtt az import euróértéke. Ennek megfelelően a külkereskedelmi egyenleg 876 millió euróval romlott az egy évvel ezelőtti 785 millió euró többlethez képest.

2022. februárban az export euróban számított értéke 18, az importé 29 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A termék-külkereskedelmi egyenleg 876 millió euróval romlott. Az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 9,5, az importoldalon 7,9 százalékkal emelkedett.

2022. februárban:

A kivitel értéke 11 milliárd 403 millió eurót (4069 milliárd forintot), a behozatalé 11 milliárd 494 millió eurót (4101 milliárd forintot) tett ki.

A termék-külkereskedelmi hiány 91 millió euró (32 milliárd forint) volt.

A kivitel 76, a behozatal 69 százalékát az EU tagállamaival (EU27_2020) bonyolítottuk le.

2022. februárban az egy évvel korábbihoz képest:

Az export euróban számított értéke 18, az importé 29 százalékkal nőtt.

Forrás: KSH

A Takarékbank elemzője, Suppan Gergely szerint a beruházások és a fogyasztás élénkülésével a külkereskedelem többletének csökkenésére számítanak az idei év első felében is, azonban az ellátási problémák, a chiphiány fokozatos enyhülése, valamint új termelőkapacitások üzembe helyezése miatt a második félévben már ismét javulhat a külkereskedelmi egyenleg. A háború miatt azonban idén hiányba fordulhat a külkereskedelem a tavalyi 1,9 milliárd euró többlet után. A kivitel kilátásai továbbra is kedvezőek, mivel a korlátozások feloldásával jelentősen élénkülhetnének külpiacaink, tavaly nyár elején az euró-övezeti és német konjunktúramutatók egy része történelmi, illetve több évtizedes csúcsokat ért el.

Forrás: KSH

Az orosz-ukrán háború érdemben felülírta a külkereskedelmi kilátásokat. Az energiahordozók és más nyersanyagok árainak drasztikus emelkedése meredeken rontja a cserearányokat, amit csak kismértékben ellensúlyozhat a gabonaárak megugrása. Az Oroszország elleni szankciók és ellenszankciók, valamint az ukrajnai háborús helyzet miatt visszaesik az oda irányuló export, bár ennek nagy részét más piacokra lehet irányítani. A beszállítói láncok megszakadása miatt fennakadások lehetnek az ipari termelésben és az exportban. Összességében tehát jelentősen rontja a külkereskedelmi egyenleget. Az exportpiaci kilátásokat pedig az energia- és élelmiszerárak által vezérelt meredek infláció miatt csökkenő reáljövedelmek és vásárlóerő is ronthatja.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo