Az elmaradó uniós források a vártnál nagyobb nehézségeket okoznak Magyarországnak

2024-től lassú növekedés indulhat el Magyarországon, de még 2025-ben sem érheti el a bővülés üteme a tavalyi szintet az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzése szerint. A magas infláció és kamatok a fogyasztás mellett a beruházásokat is visszavetették, míg az elmaradó uniós források a vártnál nagyobb nehézségeket okoznak a magyar gazdaság számára.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az Equilor szerint a reálkamatok globálisan várhatóan nem fognak visszatérni a 2010-es években látott alacsony szintekre, ami a magyar jegybank mozgásterét is szűkíti. Az elemzés szerint az idei 18 százalékos csúcs után jövőre 6 százalékra zuhanhat a magyar infláció, miközben az idei recesszió után 2024-ben 2,5 százalékos növekedés jöhet enyhén gyengülő forintárfolyam mellett.

Nem térnek vissza a 2010-es években látott nagyon alacsony szintekre a reálkamatok globálisan az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzése szerint, ami a magyar kamatpályára is hatással lehet. Az évszázadok óta csökkentő átlagos kamatokat az elöregedő társadalom, a termelékenység emelkedésének lassulása, az általánosan gyenge gazdasági kilátások és 2008 után a kockázatmentesnek mondott befektetések felé fordulás hajtotta. Az Equilor szerint azonban az elmúlt időszakban olyan változások következhettek be, amiknek köszönhetően a következő években a 2010-es évtizedben megszokotthoz képest magasabb reálkamatokat látunk majd hosszú évekig. A folyamatokat több tényező hajtja, melyek közül a legfontosabb a globálisan növekvő beruházási igény: a deglobalizációs folyamatok miatt gyárak épülnek, a védelmi kiadások általánosan növekednek, és a zöld átállás is hatalmas beruházásokat igényel. Rövid távon az amerikai jegybank, a Fed várhatóan befejezi kamatemelési ciklusát, és több negyedévig magasan, 5 százalék felett tarthatja a kamatot, miközben a csökkentés várhatóan csak a jövő év derekán indulhat el. Az EKB eközben még nehezebb helyzetben van: idén további kamatemelés várható, és az amerikainál csak később, jövő év vége felé indulhat el a kamatvágási ciklus.

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo