Apró lépésekkel halad a magyar gazdaság

A bruttó hazai termék (GDP) 0,5 százalékkal emelkedett az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához képest, míg az első negyedévhez képest 0,1 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett gyorsbecsléséből.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az idei év első negyedévében 0,6 százalékkal bővült a GDP a megelőző három hónaphoz képest, míg éves összehasonlításban 2011 negyedik negyedévében nőtt a GDP utoljára: akkor 1,3 százalékkal. A felhasználási oldalon a háztartások fogyasztásának alakulásáról a kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó adatok nyújthatnak előzetes képet. Ezek alapján 2013 áprilisában 3,5 százalékos, májusban pedig 2,2 százalékos bővülést regisztráltak az előző év azonos időszakához képest, mely a háztartások fogyasztásának éves alapon történő emelkedését vetíti előre. (A kiskereskedelmi forgalom azonban visszaesett a nyár elején.)

Kis lépés ez a gazdaságnak, de hatalmas az építőiparnak

2013 májusában az építőipar termelése a kiigazítatlan adatok szerint 11,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A termelés májusi növekedéséhez – a rendkívül alacsony előző évi bázis mellett – az épületek szerkezetépítését végző és az út- és vasútépítéssel foglalkozó szervezetek termelésének emelkedése járult hozzá. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) arról készített felmérést, hogy a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett első öthavi adatok (amelyek komoly fellendülést mutatnak) mennyire tükröződnek a tagvállalati cégek eredményeiben. Az ÉVOSZ felmérése szerint a válaszadók fele jelezte, hogy nettó árbevételük 2013 első felében az előző év azonos időszakához képest csökkent, illetve változatlan maradt, növekedésről inkább az út-, autópálya- és vasútépítő cégek számoltak be. (Azonban aki eddig túlélte a válságot, az valószínűleg már túl van a nehezén.)

Forrás: KSH

"A növekedés elsősorban a mezőgazdaság és az építőipar teljesítménynövekedésének köszönhető; bár mindkét ágazatnál bázishatás is szerepet játszott a bővülésben" - részletezte az eredményeket Pozsonyi Pál, a KSH nemzeti számlák főosztályának vezetője. Hozzáfűzte: az ipar hatása semlegesnek mondható a növekedésben, míg a szolgáltatások vegyes képet mutatnak. Korábban londoni pénzügyi elemzők is arra számítottak, hogy a második negyedévben, másfél év után először éves összevetésben is növekedhetett a magyar gazdaság teljesítménye.

A GKI korábbi elemzése szerint viszont a GDP tavalyi visszaesését idén lényegében stagnálás, minimális, 0-0,5 százalék közötti növekedés követi. Ez döntően abból fakad, hogy a tavalyi nagyon kedvezőtlen időjárással szemben idén összességében sokkal jobban alakulnak a természeti feltételek, s emiatt a mezőgazdasági GDP legalább 20 százalékkal nő.

A jelenlegi aszályos időszak azonban alaposan visszavetheti az éppen éledezni készülő magyar mezőgazdaságot. Tavaly mintegy 400 milliárd forintos kárt okozott az ágazatban a csapadék elmaradása, idén pedig már mintegy 100 milliárdosra tehetőek az aszálykárok.

Zsugorodó ipari megrendelések
Júniusban az ipari termelés 0,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A munkanaphatástól megtisztított index 1,7 százalékkal emelkedett. A termelés az év első hat hónapjában 1,6 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index júniusban 1,2 százalékkal nőtt. A feldolgozóipar három legnagyobb súlyú alága közül csak a járműgyártásban regisztrált növekedést a KSH, ellenben a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek, valamint az élelmiszerek iránti kereslet visszaesése folytatódott.
Régiós társaink is jórészt bővülésről számolhattak be. A szlovák gazdaság 0,3 százalékkal bővült a második negyedévben, az éves szintű emelkedés 0,8 százalékos volt. Csehországban 0,7 százalék hízott a bruttó hazai termék, ezzel véget ért a hat negyedéve tartó recesszió, de éves alapon a GDP-adat még negatív, -1,2 százalék volt. A lengyel gazdaságban a második negyedévben 0,4 százalék volt a negyedéves növekedés, az éves ütem pedig 1,1 százalék.

A román statisztikai hivatal első becslése szerint 2013 második negyedévében az ország GDP-je 1,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához, és 0,3 százalékkal az első negyedévhez képest.

Még jobb hír azonban a magyar piacoknak, hogy a jelek szerint a komoly felvevőpiacunknak számító Nyugat-Európa is a stabil növekedés útjára lépett. Franciaországban a tavalyi negyedik negyedéves és az idei első negyedéves 0,2 százalékos visszaesést követően fél százalékkal növekedett a gazdaság, több mint kétszer olyan gyorsan, mint ahogy az elemzők várták. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az országban véget ért a recesszió. A franciához hasonlóan a német gazdaság második negyedéves teljesítménye is felülmúlta a várakozásokat: negyedéves alapon 0,7 százalékos bővülést regisztráltak, miközben az elemzők 0,6 százalékra számítottak.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint a várakozásoknak megfelelő növekedést a mezőgazdaság és az építőipar húzta, míg az ipari termelés alig nőtt. A szolgáltatások vegyesen teljesítettek, közülük a kiskereskedelmi forgalom és a szálláshely-szolgáltatás növekedést mutatott, az utóbbi impozáns mértékben - tette hozzá.

Az elemző szerint bár a felhasználási oldalról kevesebb információ áll rendelkezésre, a fogyasztás feltehetően enyhén nőtt, amit a kiskereskedelmi és szálláshelyszolgáltatási adatok tükröznek. Az áruk nettó exportja nem mutatott meggyőző növekedést, azonban a szolgáltatások nettó exportja a külföldiek által igénybe vett vendégéjszakák számának kimagasló növekedése miatt hozzájárulhatott a növekedéshez.  „A készletek változása szintén táplálhatta a növekedést” - vélekedik Suppan Gergely.

Ki kaphat az MNB olcsó hiteléből?
Az MNB Növekedési Hitelprogramját kizárólag kkv besorolású társaságok vehetik igénybe. Az ehhez szükséges önminősítés látszólag egyszerű számítással elvégezhető, ám a BDO Magyarország tapasztalatai szerint az érvényes jogi szabályozás főként a kapcsolódó vagy partnervállalkozási viszonyban álló társaságok számára számos buktatót rejt. Nem biztos, hogy minden cég kkv, ami annak látszik!
A beruházások zsugorodása folytatódhatott, annak ellenére, hogy az építőipar statisztikái mintegy 10 százalékos növekedést mutattak a negyedév során. A második félévben a külső kereslet javulhat, amit a legfrissebb európai és német konjunktúramutatók jeleznek. A TakarékBank elemzője szerint a javuló külső és belső keresleti kilátások élénkíthetik a beruházási szándékot, amire "rásegít" a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramja, és a beruházásokat az uniós források gyorsuló lehívása is élénkítheti. Az elemző mindezek hatására a növekedés gyorsulására számít, így idén a GDP-növekedés megközelítheti a 0,7 százalékot, jövőre pedig az 1,7 százalékot. A hitelprogram részleteiről innen tájékozódhat!

Balatoni András, az ING vezető elemzője elmondta, hogy a GDP mind negyedéves, mind éves összehasonlításban kissé rosszabb lett az elemzők által vártnál. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy ez még csak az előzetes adat. Arról, hogy az előző negyedévhez képest 0,1 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye a második negyedévben, a szakértő kifejtette: átmeneti, egyszeri tényezők húzzák a növekedést: a mezőgazdasági teljesítmény ciklikusan változik, míg a kis súlyú építőiparon belül elsősorban az európai uniós forrásból megvalósuló út- és vasútépítések segítik a növekedést, a lakáspiac például továbbra is nyomott. Balatoni András szerint a növekedési folyamatok összességében törékenyek, a bruttó hazai termék 0,5-0,6 százalékkal nőhet 2013-ban.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője azt közölte, hogy a mostani GDP-növekedés a tavalyi utolsó negyedév visszaesése utáni "természetes visszapattanás". Véleménye szerint a második negyedéves adatok azt mutatják, hogy a hajtóerő továbbra is gyenge a gazdaságban. Az elemző az idei év egészére mérsékelt, 0,5 százalékos növekedést vár, míg 2014-re 1,2 százalékot. Ezek az előrejelzések azon a feltételezésen alapulnak, hogy az eurózóna kilábal a recesszióból, és fenntartható növekedési pályára lép - írta a szakértő.

Árbevétel és eredménynövekedést várnak a vállalkozások
A hazai kkv vezetők következő egy évre vonatkozó árbevétel és eredmény várakozásai emelkedést mutatnak az előző negyedévhez képest. A vállalkozások közel 5 százalékos árbevétel és több mint 3 százalékos eredménynövekedést valószínűsítenek. Ezzel az árbevétel várakozások a tavalyi évre jellemző stagnáló időszak után jelentősen emelkedtek, az eredményvárakozások pedig közel a duplájára növekedtek az előző negyedévhez képest. Az árbevétel jövőbeni alakulását tekintve a középvállalkozások, az eredményvárakozásokat illetően pedig a mikrovállalkozások a legoptimistábbak – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás adataiból.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo