hirdetés

A kommunizmus óta nem volt ilyen

A tervgazdaságok csaknem húsz évvel ezelőtti összeomlása óta nem tapasztalt mélységű recessziót él át az idén a tágabb értelemben vett feltörekvő európai térség, amelynek egyes gazdaságaiban kétszámjegyű GDP-visszaesés várható, áll a Fitch Ratings átfogó előrejelzésében.
hirdetés

A nemzetközi hitelminősítő prognózisa szerint az általa vizsgált 21 ország közül az idén 19-ben lesz recesszió, egy gazdaság - a lengyel - zéró növekedést produkál, és csak Azerbajdzsánban várható GDP-növekedés, valószínűleg 2,5 százalékos. A feltörekvő Európa egészének gazdasági kibocsátása a Fitch becslése szerint átlagosan 3,1 százalékkal csökken 2009-ben. Ez "súlyos és hirtelen recesszió" a tavaly mért 4 százalékos, és a 2007-tel zárult öt év átlagosan 6,8 százalékos éves növekedései után, áll a Fitch elemzésében.

A hitelminősítő előrejelzése szerint az idei évre valószínűsített 3,1 százalékos átlagos térségi GDP-mínuszon belül igen széles a megoszlás: az előrejelzési sáv az azeri gazdaságra jósolt 2,5 százalékos reálnövekedéstől és a Fitch által Lettországban várt 12 százalékos GDP-zuhanásig terjed. A Fitch Ratings a két másik balti köztársaságban, Észtországban és Litvániában egyaránt 10-10 százalékos visszaesést jósol 2009-re, és mindhárom országban még jövőre is 2-3 százalékos GDP-csökkenéssel számol.


forrás: hitelminősítők

A közép-európai EU-térségben Magyarországon és az euróövezeti tag Szlovéniában lesz a legmélyebb a recesszió; a Fitch a magyar gazdaságban az idén 5, Szlovéniában 4,3 százalékos visszaesést valószínűsít. A hitelminősítő szerint a magyar GDP-érték 2010-ben 0,5 százalékkal növekszik, a vizsgált térség egészében pedig átlagosan 1,4 százalékos GDP-növekedés várható. A Fitch Ratings által a magyar gazdaságra adott idei és jövő évi előrejelzés jobb, mint amit az egyik társcég, a Standard & Poor's vár. Az S&P, amely a hét elején az addigi "BBB"-ről "BBB mínusz"-ra rontotta a magyar szuverén adósbesorolást, a lépéshez fűzött londoni elemzésében 6 százalékos idei és 1 százalékos jövő évi magyarországi gazdasági visszaesést jósolt.

A Fitch szerdai térségi prognózisa szerint Szlovákiában az idén 2 százalékos, Csehországban 2,5 százalékos, Oroszországban 3 százalékos visszaesés lesz. A cég szerint a feltörekvő európai gazdaságokban meredekebb a recesszió, mint máshol, tekintettel a térség országainak olyan sajátosságaira, mint a nagyon nyitott, kereskedelem-érzékeny gazdaságok, a már a válság előtt is meglévő egyensúlytalanságok, valamint egyes esetekben a nyersanyagexport-függés. A térségbeli országok hosszú futamú adóskockázati besorolásai a nemzetközi hitelminősítőknél: 

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo